
Personajul interpretat de Dan Nuţu în “Puzzle” este Sabin Vianu, eroul orb, care, la fel ca și actorul, este ademenit și convins să iasă din “colivia” artistică în care s-a exilat.
„Vlad Păunescu și cu mine ne-am cam sucit capul căutând soluția, până când mi-am amintit de “romanticul rebel” din anii mei mai tineri, care azi ajunsese exact la vârsta lui Sabin. Pe Vlad l-a încântat ideea. Dan Nuțu locuia la Berlin, dar se retrăsese din actorie de câteva decenii. I-am trimis scenariul și, la numai câteva ore mai târziu, ne-a spus: “I’m in!”. Mereu își dorise să joace un orb. Mai bine mai târziu, decât niciodată!” declară Andrei Zincă.
Regizorul mărturisește că, de la acordul inițial până la prima zi de filmare, au traversat împreună un proces de creație complicat, dar provocator – “personajul imaginat de mine a suferit modificările adaptării la “trupul” lui Dan. Rezultatul sper să rămână în memoria spectatorilor la fel cum și azi stăruie în memoria generației mele personajele întruchipate de “rebelul” Dan Nuțu al anilor ’70.”
Filmul bazat pe piesa de teatru „Cita a ciegas”, de Mario Diament, a avut un buget de aproximativ un milion de dolari, sursele de finanţare fiind Centrul Naţional al Cinematografiei, Televiziunea Română, McCANN Bucharest, Castel Film şi Double 4 Studios. Scenariul este scris de Andrei Zincă şi Adrian Lustig, iar Vlad Păunescu este producătorul executiv. Filmările au durat 23 de zile şi au avut loc în Bucureşti şi în Snagov, iar cadrele iniţiale cu Ioana Pavelescu şi Dan Nuţu au fost preluate din filmul „Rătăcire”, realizat de Alexandru Tatos în 1978.
Distribuţia îi include şi pe Skovrán Tünde în rolul Gloriei Matyas, Ioana Pavelescu în rolul Veronicăi Matyas, Adrian Titieni în rolul lui Stefan Manea şi Cătălina Mustaţă în rolul Lenei Manea.
Andrei Zincă își descrie filmul ca fiind cel al “unei relaţii de iubire diferite şi cu un final neaşteptat. Fiecare personaj are o poveste aparent independentă de a celorlalţi, până când liniile dramatice ajung să se unească într-una singură. Destinele se încrucişează fără ca personajele să fie conştiente de cauza determinantă: iubirea este inevitabilă. Scenariul are structura unui puzzle, energia erotică a unei relaţii obsesive dintre un bărbat matur şi o femeie mult mai tânără decât el, şi sentimentul înălţător al unei poveşti emoţionante de dragoste între doi oameni separaţi timp de aproape 40 de ani.”