FacebookTwitterLinkedIn

Daniel Slăvenie, CEO & Partner la Limitless Agency, explică modul cum Inteligența Artificială îi ajută pe oameni în diferite procese repetitive. El consideră că AI nu reprezintă un pericol pentru ca oamenii din marketing și publicitate să-și piardă job-urile.

Forbes: Cum se poziționează Limitless Agency pe piața marketingului online din România?

Daniel Slăvenie: În prezent, consider că pentru a avea succes în online ai nevoie de un specialist cu experiență, acces la date și la automatizări. Noi, la Limitless, exact aceste lucruri dorim să oferim.

Am investit foarte mult în automatizări și date și avem specialiști cu experiență, care sunt cu noi în agenție de foarte mulți ani. Practic, ne diferențiem cu această zonă de date și automatizări. Avem propriul nostru tool în care am investit destul de mult.

Pentru că Inteligența Artificială să funcționeze bine ai nevoie de date corecte în spate, astfel încât aceasta să ia deciziile cele mai bune.

Forbes: Asistăm în prezent la o ofensivă tot mai mare a Inteligenței Artificiale în viețile noastre. Ultima realizare este aplicația chatbot-ul. Pentru ascultătorii emisiunii noastre, mai puțin familiarizați, te invităm să explici succint ce este un chatbot și cum funcționează?

Daniel Slăvenie: Practic, un chatbot este un soft care poate simula conversații umane prin intermediul mesajelor text sau audio. Există și chatbot-uri mai avansate care folosesc Inteligența Artificială și tehnologii precum procesarea limbajului natural (NLP) pentru a îmbunătăți capacitatea lor de a înțelege și de a răspunde la intențiile utilizatorilor.

Practic, tu vei interacționa cu un soft ca și cum ai vorbi cu o persoană – așa aș putea să definesc pe scurt și pe interesul tuturor.

Forbes: Cum funcționează aplicația ChatGPT în marketing?

Daniel Slăvenie: ChatGPT nu funcționează doar în marketing, ci poate fi implicat în mai multe domenii. Ai nevoie doar să fii doar creativ. Poți să-l folosești la o multitudine task-uri.

Acesta te poate ajuta de la crearea de e-mail-uri până la idei de conținut pentru reclame sau inclusiv la idei de conținut pentru articole.

În prezent, în agenție, noi îl folosim ca pe un asistent personal. Dar folosim și Google Chat. Am antrenat ChatGPT pe procesele noastre interne. Avem o interfață specifică în care, de exemplu, dacă ai nevoie să vezi o procedură pentru un anumit task, atunci poți să-l întrebi și el îi răspunde direct pentru că el este antrenat pe procesele noastre.

El mai poate fi folosit, și aici aduce cea mai mare plusvaloare, pe zona de suport pentru că îl antrenezi pe serviciile și produsele pe care un business le oferă. Dacă un utilizator are nevoie de mai multe informații despre produsul tău sau despre serviciul pe care îl oferi, atunci el poate să-i ofere foarte bine aceste informații, ca și cum utilizatorul ar interacționa cu un om.            

Forbes: Sunt îngrijorări că Inteligența Artificială va înlocui oamenii din marketing și publicitate. Care este opinia ta despre acest lucru?

Daniel Slăvenie: Oamenii n-ar trebui să fie panicați. Dimpotrivă! Eu sunt foarte fericit pentru că ne ajută într-o zonă mare de task-uri. Mă refer în special la task-urile repetitive care nu aduc multă plusvaloare.

Practic, un specialist de marketing își va optimiza mult mai mult task-urile și va deveni mult mai productiv.

ChatGPT-ul și alte AI-uri strâng foarte multe date și analizează comportamente și te pot ajuta foarte mult să tragi niște concluzii mult mai pertinente decât dacă ai sta tu singur să faci niște rapoarte, de exemplu.

În momentul de față, nu văd de ce să concediezi niște oameni din departamentele de marketing și din agențiile de publicitate. Ei vor deveni cu aceste tehnologii mult mai productivi.

În agenția noastră, oamenii sunt fericiți cu AI-ul pentru că îi ajută la task-urile repetitive, care nu aduc plusvaloare.

CARTE DE VIZITĂ

Daniel Slăvenie a acumulat peste 15 ani de expertiză în marketing digital și antreprenoriat. În prezent, este CEO and Partner al Limitless Agency, una dintre cele mai mari agenții de marketing online din România.

Pasionat de tehnologie și dezvoltare de soluții pentru business, Daniel Slăvenie a intrat în antreprenoriat încă din liceu, devenind între timp și investitor în companii de tech și din alte domenii.

Concomitent, antreprenorul se ocupă de dezvoltarea business-ului Limitless Agency pe piața locală, dar și de extinderea companiei la nivel internațional.

Forbes: Recent, Google a lansat chatbot-ul Bard. Ce efect va avea pe piață, la concurență cu ChatGPT?

Daniel Slăvenie: Mie îmi place concurența. Așa se nasc cele mai bune produse în piață, mai ales când giganții se iau la întrecere.

Google a fost cel care a contribuit la lansarea acestei tendințe, practic de a crearea modele lingvistice de inteligență artificială, care ar putea fi antrenate pe un număr mare de scrieri. Mă aștept ca produsul de la Google să fie mult mai bun. În prezent, din păcate, este disponibil în limba engleză și este activ doar în USA și UK.

Aștept cu mare interes să-l testez când va fi disponibil și la noi în țară. Acesta a anunțat și foarte multe funcționalități pentru suita workspace, putând să-ți facă automat un rezumat la e-mail-uri, poate să facă un brief al e-mail-urilor și poate crea chiar și prezentări în urma e-mail-ului. Adică, tu poți să-i dai o comandă și el să-ți creeze automat o prezentare în urma unei conversații pe e-mail, ceea ce pentru noi sună foarte bine. Asta este ceea ce au anunțat și aștept să-l văd efectiv în practică.

Forbes: Ce înseamnă sintagma „mult mai bun”?

Daniel Slăvenie: Acuratețe mai mare în date.

Forbes: Dar ce înseamnă „să antrenezi” un chatbot?

Daniel Slăvenie: Trebuie să introduci date și să începi să corectezi acolo unde el înțelege greșit.

Forbes: Anul 2023 se anunță complicat, fiind frământat de multiple crize. Care crezi că sunt provocările majore ale companiilor?

Daniel Slăvenie: Provocarea majoră rămâne aceeași: cum să scalezi profitabil. Acest lucru îl auzim în ultimii ani de la majoritatea clienților noștri.

Eu sunt optimist în ceea ce privește 2023 pentru că urmează să intre foarte mulți bani în piață și mă refer mai precis la PNRR. Dacă se mai liniștesc și „apele” pe plan internațional, chiar cred că o să fie unul dintre ce mai buni ani.

Utilizatorii sunt mult mai atenți cu cheltuieli pe care le fac. În campaniile noastre urmărim mai mult comportamentul utilizatorului și promovăm mai mult produsele care prezintă potențialul cel mai mare de vânzare.

Urmărește interviul integral pe pagina de Facebook a revistei Forbes România.