
Sănătatea ochilor și menținerea vederii optime sunt esențiale pentru calitatea vieții de zi cu zi, iar problemele oculare trebuie corectate sau tratate într-un timp cât mai scurt. Iată de ce este bine să te programezi periodic la consulturi oftalmologice.
Cât de des trebuie să mergi la oftalmolog?
Chiar dacă nu ai nicio problemă oculară vizibilă, specialiștii recomandă să mergi la un control oftalmologic la fiecare 2-3 ani. În schimb, dacă ai anumite afecțiuni de vedere sau de sănătate, precum diabet, trebuie să mergi mai des la consult – o dată la 6-12 luni, în funcție de indicațiile medicului. Persoanele de peste 55-60 de ani sunt sfătuite să își verifice anual vederea.
Dacă porți ochelari de vedere pentru femei sau bărbați, programează-te la un control oftalmologic cel târziu după 2-3 ani. Lentilele necesită schimbate după această perioadă, chiar dacă vezi bine cu ajutorul lor, deoarece sunt afectate straturile de protecție de pe suprafața acestora. În cazul în care dioptriile tale nu s-au stabilizat sau ai prezbiopie, trebuie să mergi la medic mai des – la fiecare 6-12 luni.
De ce este important să mergi periodic la control oftalmologic?
Văzul este considerat cel mai important simț, iar afecțiunile oculare au un impact major asupra stării de bine și confortului resimțit. Trei dintre motivele principale pentru care este bine să mergi la oftalmolog sunt: prevenția, schimbarea lentilelor de vedere sau de contact și corectarea sau tratarea problemelor la ochi, indiferent de cauze și gravitate.
Prevenție
Este mult mai ușor să previi sau să tratezi o afecțiune de vedere descoperită precoce decât să remediezi problemele oculare severe. Programează-te mai des la oftalmolog, în special în cazul în care există un istoric familial de boli ale ochilor sau te confrunți cu alte maladii care pot afecta globul ocular, cum ar fi diabet, presiune arterială și tulburări metabolice.
Schimbarea ochelarilor sau lentilelor de contact
Pentru schimbarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact ai nevoie de o nouă prescripție medicală. Astfel, verifici dacă și cât de mult s-au modificat dioptriile tale și poți să corectezi într-un mod eficient miopia, hipermetropia, astigmatismul sau prezbiopia. De asemenea, dacă nu te poți obișnui cu noile lentilele nici după 2-3 săptămâni, mergi din nou la un consult oftalmologic.
Corectarea sau vindecarea afecțiunilor oculare
Programează-te în cel mai scurt timp la un oftalmolog, dacă resimți dureri oculare sau de cap, vedere încețoșată sau dublă, roșeață, usturime, lăcrimare abundentă, senzația de ochi uscați sau de corp străin în ochi, disconfort sau alte simptome asociate problemelor oculare. Medicul, spre deosebire de un optometrist, poate descoperi și trata afecțiuni severe. Mai mult, realizează intervenții chirurgicale când este necesar.
Ai grijă de sănătatea ochilor tăi și mergi periodic la un control oftalmologic, nu doar pentru corectarea viciilor de refracție, schimbarea ochelarilor și tratarea afecțiunilor severe, ci și pentru prevenție. Întreabă medicul tău curant cât de des este nevoie să te programezi pentru examinarea globului ocular și testarea acuității vizuale.