FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, randamentul dividendului s-a situat între 5,2% și 7,3% în fiecare an. În ultimii cinci ani, Electrica a distribuit către acționarii săi dividende brute care au cumulat circa 1,3 miliarde lei sau 3,777 lei/acțiune, reprezentând un câștig de 34,3% pentru acționarii care au cumpărat în iunie 2014, la momentul listării. Corina Popescu, Directorul General al Electrica SA, și Adrian Tănase, Directorul General al BVB, au deschis, astăzi, ședința de tranzacționare la Bursa de Valori București (BVB), cu ocazia aniversării a cinci ani de la listarea companiei, cea mai mare din istoria pieței de capital din România.

Data de 4 iulie 2014 a fost prima zi de tranzacționare a acțiunilor Electrica pe Bursa de Valori București și a GDR-urilor Electrica pe London Stock Exchange, iar oferta s-a subscris în totalitate cu două zile înainte de termenul limită. Electrica a atras aproape 2 miliarde lei prin oferta publică iniţială derulată, listarea având un impact semnificativ asupra capitalizării şi lichidităţii bursei de la București, acest proces atrăgând un portofoliu divers de investitori internaționali și contribuind la îmbunătățirea indicatorilor BVB pentru a accede la statutul de piață emergentă.

Din prima zi de tranzacționare și până la finalul lunii iunie 2019, acțiunile Electrica au generat tranzacții cu o valoare totală de peste 3 miliarde lei, ceea ce reprezintă circa 5,7% din lichiditatea totală a BVB din această perioadă (52,4 miliarde lei). Practic, în fiecare din cei cinci ani de la listare, Electrica s-a clasat pe locurile 5, 6 sau 7 în clasamentul lichidității, potrivit reprezentanților companiei.

De la listare și până în prezent, s-au tranzacționat circa 250 milioane de acțiuni Electrica, reprezentând 72,4% din capitalul social și 73,9% din acțiunile cu drept de vot. Cu o valoare de piață de aproape 4 miliarde lei, Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România. Prețul acțiunilor Electrica pe BVB a pornit de la 11,25 lei, în data de 4 iulie 2014, și a atins un maximum de 14,96 lei, în mai 2017.

Electrica are aproximativ 7000 de acționari din peste 30 de țări din toate colțurile lumii, inclusiv Kuwait, Israel, Australia sau Canada. Aproximativ 65% din numărul total al acțiunilor Electrica liber tranzacționabile pe bursele din București și Londra sunt deținute de circa 6500 persoane fizice și 190 persoane juridice din România. Fondurile de pensii din România de pe Pilonul II și Pilonul III dețin împreună peste 15% din totalul acțiunilor Electrica. Cumulat, acestea reprezintă al doilea cel mai mare acționar global, după statul român.

După listare, Electrica a derulat investiții semnificative în infrastructura energetică a României, cumulând investiții în modernizarea și retehnologizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice în valoare de 3,1 miliarde lei, în ultimii cinci ani.

„La cinci ani de la momentul listării Electrica, unul foarte important pentru piața de capital din România, le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături pe acest drum al schimbării în bine. Nu au fost cinci ani ușori, date fiind provocările din piața de energie, însă echipa Electrica, alături de partenerii săi, a reușit să realizeze lucruri foarte importante în tot acest interval: suntem compania din BET care a oferit cel mai stabil randament al dividendului, am distribuit dividende brute de circa 1,3 miliarde lei, am devenit cel mai mare investitor în infrastructura energetică, cu peste 3 miliarde de lei investiți în ultimii cinci ani, și am reușit să îmbunătățim semnificativ calitatea serviciilor oferite. În tot acest interval, am implementat ample programe de transformare și optimizare a activităţilor, de reducere a costurilor și de adaptare a strategiei la condițiile pieței, atât în aria de distribuţie și servicii, cât și în cea de furnizare, reușind să eficientizăm activitatea Grupului. Totodată, adoptarea celor mai bune practici de guvernanță corporativă, așa cum ne-am asumat prin prospectul de listare, precum și sporirea gradului de implicare în comunitățile în care ne desfășurăm activitatea au reprezentat priorități pentru noi. Vreau să asigur investitorii, clienții, autoritățile și toți colaboratorii noștri că vom rămâne același partener de încredere și în anii care urmează, și că vom continua drumul început în urmă cu cinci ani, unul plin de provocări, dar și de obiective foarte îndrăznețe”, afirmă Corina Popescu.

Citește și: Electrica a înregistrat pierderi de 41 mil. lei în primul trimestru din 2019