
Constantin sau Titi, cum îi mai spun prietenii, este din satul Gălbinași, județul Călărași. Pentru că își dorește să aibă parte de o educație de calitate, face zilnic naveta la liceul din București. Îl pasionează științele exacte și visează să facă performanță în chimie.
Mă numesc Ștefănescu Constantin, am aproape 16 ani și sunt un băiat din provincie care încearcă să își formeze propriul viitor prin muncă cinstită. Sunt elev la C.N. „Iulia Hașdeu” din București, în clasa a 10-a, specializarea „Științe ale naturii”. Iar de câteva luni sunt și bursier al Fundației Seeding Knowledge, locul care mi-a devenit și el acasă.
Mă consider un adolescent simplu, așa cum nouă – celor din generația mea – nu prea ne place să spunem despre noi. După cum afirma marele scriitor Lev Tolstoi: „Simplitatea este principala condiție a frumuseții morale”. Un om simplu va avea întotdeauna o viață liniștită, pentru că nu se lasă furat de lucruri precum tehnologia, de exemplu, care a pus stăpânire pe viața unor oameni ce nu pot să facă diferența între viața reală și ceea ce este virtual. Deci un om simplu nu înseamnă un om fără personalitate, ci, dimpotrivă, un om care are propria-i personalitate, care nu se lasă influențat sau transformat de diferite surse „nocive” pentru ceea ce suntem noi mai presus de exterior. Un om simplu înțelege!
Îmi place enorm de mult să citesc, mai ales cărți clasice. Descopăr adesea că cele care îmi plac sunt majoritatea scrise înainte de anul 1980. Nu știu de ce, dar am ajuns să iubesc mult mai mult literatura clasică universală și cea română. Îmi place muzica bisericească și cea liniștitoare. Îmi plac științele exacte, mai ales chimia, pe care o consider arma care poate schimba lumea. În mai bine, desigur. Am fost la olimpiada de biologie în gimnaziu, unde am luat de două ori consecutiv premiul întâi la nivelul Județului Călărași. De asemenea, și la geografie, însă un singur an. Anul acesta particip la olimpiada de chimie. La etapa pe Sectorul 2 am obținut premiul al doilea și m-am calificat la etapa județeană, ce va avea loc pe 22 februarie.
Aș vrea să devin medic, pentru a aduce o contribuție în bine pentru sistemul medical din România. O altă variantă ar fi să devin profesor, pentru că el este acela care formează generații capabile să facă din țara noastră un loc mai bun. Voi putea face toate aceste lucruri și încă pe-atât doar dacă voi ține cont de ce a zis Tolstoi: „Trebuie să crești încet, ca un copac“.