
Google al Alphabet trebuie să șteargă toate datele din căutările online dacă utilizatorii pot să dovedească că acestea nu sunt corecte, a decretat Curtea Europeană joi, potrivit Reuters. Activiștii exprimării libere și suporterii drepturilor la confidențialitatea vieții private au avut diverse conflicte în ultimii ani cu privire la dreptul fiecărui om “de a fi uitat” înonline, adică de a putea să își șteargă urmele digitale din internet.
Cazul adus în fața Curții Europene de Justiție a UE (CJUE) privește doi executivi dintr-un grup de companii de investiții care au solicitat către Google să le șteargă rezultatele căutărilor care leagă numele lor de anumite critici ale modelului de investiții al grupului. Cei doi au vrut de asemenea ca Google să le șteargă fotografiile din aceste rezultate ale căutărilor. Compania a refuzat aceste cereri pe motivul că nu știe dacă informația din articolele care apar la căutare este adevărată sau dacă nu.
O curte germană a căutat de asemenea sfat de la CJUE cu privire la echilibrul dintre dreptul de a fi uitat în online și libertatea exprimării și a circulației informației.
“Operatorul motorului de căutare trebuie să nu mai facă referire la informațiile existente dacă persoana care cere acest lucru demonstrează că aceste informații sunt manifest incorecte,” a decretat CJUE.
Pentru a evita povara excesivă asupra utilizatorilor, judecătorii au spus că dovezile pe care aceștia trebuie să le arate nu trebuie să vină în urma unei decizii a unei instanțe împotriva unor publicații online, ci că este suficient ca utilizatorii să ofere evidență rezonabilă.
Google a spus că “Din 2014 lucrăm intens să implementăm dreptul de a fi uitat în online în Europa și să reușim să avem un echilibru sensibil între drepturile oamenilor de a accesa informația și confidențialitate”.