
„Diferența dintre un copil oarecare și unul care ajunge foarte bun la ceva este acea muncă de fiecare zi. Lucrul zilnic este cel mai bun pas spre succes!“ spun instructorii. Programul de matematică KUMON oferă elevilor instrumentele necesare pentru a se bucura de învățare. Cu ajutorul fișelor de lucru, special create și foarte bine gândite, programul conduce elevii în pași mici, începând cu elementele de bază ale recunoașterii numerelor, ajungând până la teorii matematice complexe, dându-le astfel posibilitatea să-și dezvolte treptat aptitudinile.
Metoda s-a născut din dorința unui tată, profesor de matematică, în 1954, care-și dorea foarte mult să nu ajungă în situația în care să-și vadă propriul copil cu lacune. A dezvoltat un program bazat pe fișe de lucru pe care copiii să le rezolve acasă. Fișele sunt gândite foarte bine din punct de vedere atât psihologic, cât și al nivelului fiecărui copil. În fiecare set de fișe există strategii. Ele nu îi învață pe copii doar să calculeze, ci să observe și conexiunile de pe foaia de lucru. „Dăm copilului șansa să descopere singur – unul dintre lucrurile extraordinare ale acestei metode. În clipa în care copilul descoperă singur, nu mai există nicio limită în progresul lui!“ spun instructorii.
Programul de matematică începe cu operațiile de bază cu numere și îi conduce pe elevi, pas cu pas, la matematica superioară fără să utilizeze calculatorul. Fiecare nivel al programului de matematică se bazează pe aptitudinile dezvoltate la nivelul anterior și oferă o înțelegere solidă și capacitatea de a aplica ceea ce au învățat.
Metoda îi ajută pe copii, indiferent de aptitudinile lor actuale, să învețe cu plăcere, să progreseze și să își dezvolte potențialul. Cu ajutorul studiului foilor de exerciții și al îndrumării instructorului centrului educațional, elevii lucrează într-un nivel optim adaptat perfect cunoștințelor lor actuale. Cu pași mici, ușor de realizat, ei își îmbunătățesc aptitudinile și își fluidizează modul de lucru. Elevii trec la următorul nivel doar dacă pot face față fără efort volumului de studiu curent. Aceasta face ca ei să își dezvolte o bază solidă de cunoștințe și încredere în propriile lor aptitudini.
Fișele de lucru sunt concepute pentru a-i ajuta pe elevi să treacă de la teme foarte simple la teme complexe, în pași foarte mici, cu doar o ușoară mărire a nivelului de dificultate. Aceasta le permite elevilor să își dezvolte treptat aptitudinile, pe măsură ce învață la nivelul adecvat, și să progreseze în cadrul programului, aproape fără efort.
Pentru unii, metoda înseamnă mai multă încredere în sine, pentru alții – concentrare. Unii spun despre acest program că îi ajută să-și descopere aptitudini, alții că le testează limite. Fiecare îl percepe în funcție de nevoie, însă oricare ar fi motivația, important este că la final aptitudinile, încrederea în sine și talentele se extind și se dezvoltă!