FacebookTwitterLinkedIn

Piața terenurilor a rămas activă în primul semestru din 2022, iar dezvoltatorii din segmentul rezidențial rămân interesați cu precădere de zonele din afara Bucureștiului, unde oferta de terenuri este mai consistentă, prețurile mai mici și autorizațiile se obțin fără dificultăți, arată cel mai recent raport de piață al Colliers

Achizițiile de terenuri pentru proiecte rezidențiale sunt, în continuare, cele mai frecvente, dar consultanții Colliers se așteaptă la o încetinire a vânzărilor în a doua jumătate a anului, având în vedere că ratele dobânzilor au crescut brusc, inflația diminuează puterea de cumpărare, iar incertitudinile afectează perspectivele pe termen scurt.

Raportul arată că există “destul de multe companii care încearcă să își vândă activele pentru proiecte de regenerare a zonelor industriale/urbane”, iar intenția dezvoltatorilor de retail de a achiziționa terenuri rămâne la fel de puternică precum în trecut, cu noi planuri de proiecte, în special în afara Capitalei.

„Vedem inclusiv noi intrări în acest sector, în special din rândul jucătorilor locali. Totuși, după ani de expansiune puternică, această sub-piață de retail s-ar putea să nu mai pară atât de atrăgătoare cum a fost în trecut, cu un număr important de orașe mici și mijlocii deja vizate pentru dezvoltarea de parcuri de retail”, spune Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers, care compară stocul modern de retail al României cu cel al Poloniei, de 3,5 ori mai mare, la un nivel similar de consum pe cap de locuitor. 

Consultanții Colliers se așteaptă să vadă mai multe tranzacții mari în diverse zone ale țării, nu doar în București. “Este posibil ca interesul pentru terenurile din interiorul Bucureștiului să scadă, din cauza lipsei de vizibilitate pe zona urbanistică, ceea ce înseamnă că ponderea orașelor regionale în totalul vânzărilor de terenuri ar putea crește, spre deosebire de anii trecuți, când Capitala reprezenta de regulă trei sferturi din piață”, spun analiștii Colliers.

În ce privește dezvoltarea de proiecte de birouri, investitorii s-ar putea să se confrunte cu o mare dificultate în găsirea de terenuri care să permită demararea unui proiect mai devreme de 3 ani.

O tendință importantă pe care consultanții Colliers au observat-o pe piață este intrarea dezvoltatorilor de industrial în zonele urbane, în special în București, unde cel mai probabil vizează viitoare proiecte logistice de proximitate, ajungând uneori în concurență cu alți dezvoltatori „tradiționali” pentru astfel de locații (rezidențial, retail). 

Un alt aspect important de urmărit vizează modificările legislative pe partea de taxe: impozitele pe proprietăți urmează să crească, în timp ce legislația privind TVA-ul se modifică pentru a deveni mai puțin favorabilă achiziționării de proprietăți rezidențiale. “Acest lucru ar trebui, de asemenea, să aibă un impact negativ asupra sectorului rezidențial, care reprezintă în prezent combustibilul principal al cererii pentru vânzările de terenuri”, se precizează în raport.

În privința prețurilor, consultanții Colliers au observat că dezvoltatorii au încercat să obțină anumite reduceri de la proprietarii de terenuri, în special pentru că se confruntă cu costuri de construcție mult mai mari, însă, deocamdată, vânzătorii nu prea au fost dispuși să facă unele concesii. Pe de altă parte, terenurile cu documentații de urbanism aprobate continuă să se vândă la prețuri substanțial mărite, în comparație cu terenurile similare care nu beneficiază de aceste aprobări, prima depășind chiar și 20-30% în multe cazuri.