
John Cornish, Managing Director Central Europe, responsabil de divizia DHL Express pentru peste 20 de țări din centrul și estul Europei, a vizitat de curând și România, aici compania înregistrând anul trecut o creștere de două cifre.
Și pentru anul în curs, ținta de creștere a veniturilor din acest segment este similară anului 2021:
„Am crescut în perioada pandemiei cât am fi crescut în zece ani, în condiții obișnuite”, a declarat el. Creșterea s-a datorat în principal avântului pe care l-a luat retailul online, care a schimbat în mod semnificativ obiceiurile de shopping ale cumpărătorilor, dar și retenției ridicate a clienților B2B ai firmei. După cum afirmă John Cornish pentru Forbes, ponderea clienților persoane fizice a crescut masiv în ultima perioadă, ajungând la aproape jumătate din total, față de doar 10%, cât era acum zece ani. Cealaltă jumătate a structurii clientelei este compusă din firme de talie mare, din industriile IT, manufactură, auto, retail, precum și IMM-uri, „pe care le sprijinim cât putem, deoarece știm că au potențialul de a se dezvolta și de a crește”, explică Cornish.

Dacă anul trecut, compania a investit în România în jur de 5 milioane de euro, și în acest an bugetul va fi similar, mai ales că se renovează și birourile din sediul central, amplasat în clădirea AFI Park Floreasca, unde DHL ocupă întreg etajul 8. Aici se vor duce în jur de 2 milioane de euro, restul investițiilor urmând să fie stabilite în funcție de necesitățile pieței. În plus, se va investi și în dezvoltarea angajaților, prin programe de training internațional. „Ne dorim să continuăm modernizarea locațiilor noastre, a centrelor de expedieri, să investim în vehicule electrice și în sustenabilitate. În jur de minimum 5 milioane de euro se vor îndrepta spre îmbunătățirea facilităților existente, dar și spre creșterea flotei rutiere și aeriene.” (J.C.)
Investiții în sedii și centrele de expedieri
DHL Express are în România 50 de sedii, inclusiv centre de expedieri, o rețea modestă dacă este să facem o comparație cu alte piețe din jur, precum Cehia sau chiar Bulgaria, unde, prin parteneriate cu jucători locali, rețeaua de centre de expedieri a ajuns la cifre de ordinul miilor.
În București, compania a deschis recent un nou centru de expedieri în AFI Lake View și are în vedere modernizarea acestor centre, precum și extinderea rețelei de retail.
Printre planurile companiei pentru acest an se numără creșterea cu 20% a veniturilor generate de rețeaua de retail DHL, printr-o expansiune care va fi asigurată de parteneriate cu jucători mari din piața de retail, înființarea de Service Point-uri DHL de tip Shop in Shop sau lockere prezente la nivel național.
Chiar dacă, în prezent, clienții pot alege ca totul să se desfășoare online, din confortul casei sau al biroului, aceste centre de expedieri sunt importante pentru un furnizor de servicii precum DHL, pentru că reprezintă dimensiunea umană a companiei. Anul trecut, peste 100.000 de clienți au expediat din centrele de expedieri DHL și peste 80.000 de colete au fost preluate și expediate de Service Point-urile DHL Express.
Însă ceea ce-i lipsește companiei, pe plan local, este existența unui centru de colectare și sortare în imediata vecinătate a Aeroportului Otopeni. John Cornish, întors recent din capitala Letoniei, Riga, a declarat că acolo s-a reușit construirea unei astfel de facilități, în urma unei investiții de 20 de milioane de euro, chiar dacă piața respectivei țări este mult mai mică în comparație cu cea românească. „Dacă am găsi o locație lângă Aeroportul Otopeni, am investi imediat o sumă de ordinul milioanelor de euro într-o unitate de colectare și sortare a coletelor, fapt care ne-ar ușura și eficientiza mult munca. Ar fi bine și pentru angajații, și pentru clienții noștri”, declară el.
În schimb, DHL Freight, divizia de transporturi rutiere a grupului, a inaugurat recent un nou terminal logistic în capitala Bulgariei, echipat cu tehnologii de ultimă generație, oferind 11 rampe automate și două specializate, depozitare și zone logistice pe verticală care pot cuprinde peste 6.000 de paleți.
Recent, DHL a extins și modernizat sediile operaționale din Constanța și Suceava, unde a investit peste 1 milion de euro, iar pentru următorii cinci ani, compania și-a planificat modernizarea tuturor sediilor operaționale și a centrelor de expedieri (ServicePoints), printr-un plan amplu de investiții. “La Constanța am deschis o locație mică, raportata la dimensiunea pieței, dar este automatizată și demonstrează intenția noastră de a investi și de a fi prezenți aici”, adaugă Cornish.
Investiții în tehnologii verzi
Aproximativ o cincime din flota de livrare a DHL este formată în prezent de vehicule cu emisii zero, iar utilizarea electricității verzi în întreaga companie a ajuns deja de 63%. Dar, pe lângă componenta verde, autovehiculele electrice sunt și mai ușor de menținut, cu cheltuieli pentru uzură și întreținere semnificativ mai mici decât cele ale vehiculelor utilitare diesel. De asemenea, acestea suportă mai puține penalități fiscale în întreaga Europă: dacă șoferii de mașini pe motorină și pe benzină din Londra sunt nevoiți să plătească taxe de drum în zilele de lucru, autoritățile din Paris promit să interzică circulația în oraș a vehiculelor diesel până la jumătatea anului 2024.
Numai în luna mai, compania a comandat 44 de camioane electrice Volvo, care vor circula pe șoselele Europei, fiind folosite pentru livrarea coletelor în zonele urbane.

Totodată, DHL Express a făcut pași importanți și în decarbonizarea logisticii aviației. Compania a confirmat noi colaborări strategice cu bp și Neste, pentru a furniza peste 800 de milioane de litri de combustibil durabil pentru aviație (SAF) către DHL Express în următorii cinci ani, una dintre cele mai mari oferte de SAF în aviație de până acum. Astfel, DHL se așteaptă să economisească cca. 2 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe parcursul ciclului de viață al combustibilului de aviație, echivalent cu emisiile anuale de gaze cu efect de seră ale 400.000 de autoturisme.
În primul trimestru al anului, grupul Deutsche Post DHL, a raportat creșteri ale veniturilor de 19,8%, până la 22,6 miliarde de euro, în ciuda provocărilor globale. Profitul operațional a fost de 2,2 miliarde euro, față de 1,9 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2021. Grupul a echilibrat cu succes prețurile mai mari ale energiei și costurile de transport.
Compania se așteaptă să obțină un profit operațional de cca 8 miliarde euro în anul financiar curent. Perspectivele privind cheltuielile în 2022 rămân la aproximativ 4,2 miliarde de euro, iar pentru perioada 2022-2024 la aproximativ 12 miliarde de euro.
În România, DHL are aproape 600 de angajați, operează cu 3 aeronave, deține o flotă de peste 200 de mașini și oferă o acoperire de 100% la nivel național.