“Criptomoneda și moneda digitală se confundă des. Cele două nu au însă nimic în comun”, au declarat reprezentanții platformei de freelancing pe blockchain Lanceria, Adrian Stratulat, Chief of Business Development, și Robert Tudor, Chief Operating Officer.
Criptomoneda, regăsită în media drept „monedă virtuală”, este o formă de schimb și stocare de valoare între membrii unei comunități descentralizate. În această categorie regăsim Bitcoin și Ethereum, cunoscute la nivel mondial.
În schimb, moneda electronică “este doar o formă digitală a unei valute clasice – sau „fiat”, așa cum sunt numiți banii clasici în cercurile blockchain“, au mai spus ei, pentru Forbes România. Concret, din punct de vedere legislativ, moneda electronică este definită prin art 4 lit.f din Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică, ca fiind „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.
Ceea ce aseamănă criptomoneda cu moneda electronică este sursa valorii, respectiv încrederea cetățenilor în instituția/protocolul emitent și raportul dintre cerere și oferta. “Monedele virtuale sunt un rezultat aplicabil al tehnologiei blockchain. Criptografia este știința care stă la baza monedelor, astfel încât din punct de vedere conceptual, monedele virtuale sunt foarte sigure”.
Pe deasupra, a treia categorie prezentă în acest sector este reprezentată de Tokeni, care sunt monede derivate, construite pe baza unei infrastructuri blockchain diferite. “De cele mai multe ori, un token cuantifică economia unui proiect care folosește o anumită infrastructură“.
Privind în ansamblu, atât criptomonedele, cât și tokenii, se supun fluctuațiilor de preț, pe orice interval de timp. “Ce va continua să crească în viitor cu certitudine este adoptia tehnologiei blockchain și asta se va traduce, de principiu, într-o creștere a dimensiunii totale a capitalizării de piață a criptomonedelor. Cat despre monedele digitale, acestea sunt doar formă electronică a valutelor clasice; și acestea, la randul lor, fluctuează constant ca valoare, atât din cauza inflației (ca putere de cumpărare), cat și una în raport cu alta (piața FOREX).“
Criptomonedele – tendință sau normalitate
Deși este greu de stabilit dacă criptomonedele vor deveni o realitate, se remarcă o creștere a numărului de persoane care le utilizează. “Datele dintr-o serie de studii realizate în 2018 și 2021 indică că peste 12% din români dețin sau au deținut/tranzacționat criptomonede, un procent de top la nivel european. Cu toate acestea, este greu sa spunem ca criptomonedele au devenit o normalitate“, au specificat reprezentanții ecosistemului Lanceria.
Duminică, valoarea de piață a criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari pentru prima dată în ultimele 3 luni, potrivit datelor CoinMarketCap.
În schimb, importanța tehnologiei blockchain nu poate fi contestată. Blockchain este “o tehnologie prin care oamenii își pot transfera valoare între ei, fără să existe suspiciunea unei fraude și fără necesitatea existenței unui intermediar pentru a opera aceste tranzacții“. Mai precis, este un registru digital permanent și sigur al tranzacțiilor cu criptomonede.
Lanceria lucrează în prezent la trei platforme: de freelancing 2.0, marketplace NFT și joc de cărți crypto.
Lansat în urmă cu doar trei luni, token-ul LANC se află deja în topul internațional al celor mai interesante proiecte românești, cu o capitalizare de aproximativ 5 milioane de dolari. “Cele trei platforme ale noastre (de freelancing 2.0, marketplace-ul NFT și jocul de cărți crypto), dar cu precădere platforma de freelancing, au ca scop principal crearea unui ecosistem în care token-ul $LANC să fie cât mai circulat și cât mai adoptat“. Token-ul LANC este deja listat pe trei platforme internaționale de tranzacționare. Prima monedă legalizată în România, creată de cei de la Lanceria, dispune de un total de 350.000.000 de monede digitale, din care peste 240.000.000 sunt deja în circulație. Proiectul a fost înființat în urmă cu două luni și a trecut prin două runde de finanțare, în care a atras 1.250.000 de dolari.
Lanceria.io a fost fondată de antreprenorii români Florin Mitu, Sebastian Săraru și Robert Tudor și se adresează freelancerilor și angajatorilor din toate domeniile de activitate.