FacebookTwitterLinkedIn

Lucian Azoiței vorbește cu entuziasm despre proiecte de zeci și sute de milioane de euro, menite să transforme orașe europene. Paradoxal, Budapesta, Sevilla sau Toulouse par mai accesibile decât Bucureștiul.

Dezvoltatorul imobiliar Forty Management a pus până acum pe harta Bucureștiului șapte proiecte rezidențiale sau mixte, sub brandul Central District, printre care Polona 25, Cuza 99, 4 Elemente sau Viitorului 134. Toate au fost vândute off-plan, adică din stadiul de proiect, după cum îi place antreprenorului Lucian Azoiței să amintească.

În ultimii ani, el s-a concentrat pe dezvoltarea Central District Lagoon City, un concept de proiect imobiliar cu funcțiuni multiple, având ca element central o lagună între 10.000 și 20.000 mp, construită pe baza tehnologiei patentate de grupul american Crystal Lagoons. A gândit în 2020 un proiect de 120 de milioane de euro pentru Capitală, cu hotel, birouri, spații rezidențiale și comerciale, pe un teren de patru hectare din apropierea Petrom City, dar blocajul prelungit cu care se confruntă dezvoltatorii în încercarea de a autoriza noi proiecte imobiliare în București i-a schimbat perspectiva. În iunie 2024, antreprenorul a inaugurat plaja urbană Lagoon Park, după o investiție de 10 milioane de euro. A aflat rapid că operarea unei lagune este un business destul de diferit de dezvoltarea imobiliară. Cu lecții învățate, dar și cu reușite, Lucian Azoiței pregătește laguna pentru sezonul 2025 și vrea să ducă Lagoon Park la următorul nivel.

Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”

Însă calendarul celorlalte componente ale proiectului din București sunt sub semnul întrebării din cauza blocajului generalizat din autorizare, chiar dacă dezvoltatorul a obținut în ultimii patru ani un angajament pentru finanțare de la un consorțiu bancar, un brand hotelier dedicat lansat în parteneriat cu Radisson și un sprijin de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„În contextul actual, nu poți să faci în oraș decât proiecte mici și nu mai vreau să fac proiecte mici. Energia pe care o consumi când faci un proiect boutique cu 40 de apartamente și birouri este aceeași pe care o consumi când faci un proiect cu 500 de apartamente”, spune Lucian Azoiței, completând că atât proiectele mici, cât și cele mari necesită concept, poziționare, vânzare, iar durata de timp în care pot fi dezvoltate poate fi similară. „Este bun și un proiect de 40 de apartamente, dar eu nu mai am 30 de ani, ci am 50 de ani (râde!). Acum e momentul pentru ceva mult mai relevant. Dacă nu voiam să fac niciun efort, puneam cele 10 milioane de euro băgate în lagună în titluri de stat sau obligațiuni corporatiste și câștigam până la un milion pe an fără să fac nimic.”

Pe lângă franciza pentru România, Lucian Azoiței a preluat treptat de la compania americană Crystal Lagoons franciza pentru a dezvolta proiecte urbane cu lagună în mai multe țări sau orașe din Europa. Așa au apărut conceptele pentru Central District Lagoon City Budapesta, Varșovia, Praga, dar și cele pentru Sevilla, Toulouse, Roma și Milano.

Dacă în Praga găsești cu greu un teren bun disponibil mai mare de 1-2 hectare, iar în Varșovia lucrurile s-au mișcat mai greu, cel mai avansat proiect din Europa Centrală și de Est este cel din Budapesta, unde dezvoltatorul pregătește o investiție de 130 de milioane de euro.

„Am inaugurat laguna din București pentru a arăta conceptul și acum suntem într-o fază foarte avansată la Budapesta. Este un teren de patru hectare pe malul Dunării și avem un angajament de achiziție cu proprietarul și aprobarea primăriei. A existat o întârziere în autorizare legată de un proiect major de investiții în infrastructura de cale ferată din Ungaria, dar în curând ar trebui să avem autorizația și să începem construcția.”

Proiectul din Budapesta este oarecum similar cu cel pe care l-a gândit pentru București, adică în jurul lagunei va avea hotel, birouri, spații rezidențiale și comerciale. Compania a semnat un acord cu Accor pentru un hotel sub brandul Swissôtel Lagoon.

Celălalt proiect unde dezvoltatorul ar putea începe construcția în 2026 este cel din Sevilla, unde a preluat deja dreptul de proprietate asupra unui teren de 12 hectare printr‑un contract care include o condiție suspensivă legată de obținerea autorizației de construire. Investiția pentru Sevilla se ridică la 100 de milioane de euro, întrucât proiectul cuprinde lagună, patru blocuri care însumează 150 de apartamente, o zonă pentru un hotel de 200 de camere și foarte multe facilități publice. Primăria a acceptat proiectul și antreprenorul speră să înceapă anul viitor construcția proiectului.

Lagoon Park 2.0

În 2024, Lucian Azoiței s-a concentrat pe ceea ce știe să facă mai bine, adică dezvoltare imobiliară, dar anul i-a adus și intrarea într-un domeniu nou: activități de entertainment și ospitalitate. „Ne-am concentrat să terminăm laguna și i-am dat drumul imediat ce am finalizat-o. Când i-am dat drumul, pe 20 iunie, nu eram în niciun fel pregătit, dar mi-am asumat de la început totul, ca pe un proces de învățare. Ne-a luat trei săptămâni să intrăm în ritm.”

Laguna de 10.000 mp și cele 1.000 de șezlonguri sunt așezate pe un teren de patru hectare. Încă din prima zi, Lagoon Park a avut în medie 1.500-1.600 de vizitatori pe zi. „Rolul nostru a fost să organizăm totul în spate, de la tarife și ore de program la elemente de entertainment, HoReCa și structurarea fluxurilor astfel încât să funcționeze cât mai bine. Este un cu totul alt business. E mult mai greu decât dezvoltarea imobiliară, pentru că e vorba de foarte mulți oameni care au tot felul de nevoi și așteptări.”

Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”

Lucian Azoiței a încercat să implementeze serviciile care i-au plăcut atunci când a ajuns din poziția de client pe alte plaje cunoscute din lume, cum ar fi servirea la șezlong și meniu de restaurant, dar s-a lovit de realitatea operațională.

„Ceea ce îmi doream eu nu funcționează nicăieri în lume pentru 1.000 de oameni. A fost un coșmar logistic. Ne pregătim mai bine pentru 2025 pentru că am făcut și multe greșeli. Dar acum am adus specialiști să ne învețe, am schimbat meniurile, am început să lucrez cu altcineva pentru partea de HoReCa”, completează Lucian Azoiței, care afirmă că, în 2025, Lagoon Park trece de la o plajă urbană care a fost deschisă timp de două luni la un parc de entertainment care va fi deschis timp de mai multe luni pe an. Va avea și o zonă de joacă pentru copii, cu o suprafață de 1.000 mp și va începe să găzduiască evenimente. „Am externalizat HoReCa și am externalizat zona de spectacole și evenimente. Vor fi seri de film, spectacole. Laguna va fi o plajă urbană vara, dar se va transforma într-o zonă de entertainment. Vreau să facem și patinoar iarna, să facem târg de Crăciun, adică ce trebuia să facem și anul trecut.”

Investiția inițială pentru Lagoon Park s-a ridicat la 10 milioane de euro, fără a lua în calcul terenul, iar în cele două luni în care a fost deschisă în 2024 a generat venituri de aproximativ 1,1 milioane de euro.

Antreprenorul este deschis în continuare la oportunități pe piața din România, dar celelalte proiecte pe care le avea în lucru sunt în continuare în așteptare în procedura de autorizare. Unul dintre acestea este un hotel de 5 stele cu aproximativ 170 de camere pentru care a semnat în 2023 un contract de management cu The Ascott Limited pentru brandul Crest Collection și a ajuns la un acord de finanțare bancară cu CEC Bank.

Iar dacă obstacolele birocratice îi temperează planurile din București dincolo de Lagoon Park, dezvoltatorul își continuă nestingherit expansiunea europeană, unde este extrem de bine primit.

„Ne-am concentrat să terminăm laguna și i-am dat drumul imediat ce am finalizat-o. Când i-am dat drumul, pe 20 iunie, nu eram în niciun fel pregătit, dar mi-am asumat de la început totul, ca pe un proces de învățare. Ne-a luat trei săptămâni să intrăm în ritm.”

Lucian Azoiței, CEO Forty Management