FacebookTwitterLinkedIn

Cu jumătate din piața muzicală digitală din România și filme care bat recorduri de box office, Lucian Ștefan a creat un imperiu al entertainmentului. Acum, el nu doar anticipează trendurile, ci le creează, mizând pe inovație și parteneriate strategice pentru o expansiune globală care să ducă valoarea companiei sale spre jumătate de miliard de euro.

„Îmi e greu să văd o altă tendință mai mare decât AI-ul în momentul de față. AI în orice. Noi ne uităm pe toate părțile să vedem ce putem face cu AI. Încercăm să punem AI peste tot”, spune, mai în glumă, mai în serios, Lucian Ștefan, antreprenorul care a transformat Global Records în cea mai mare casă de discuri independentă din Europa Centrală și de Est.

Au trecut mai bine de 15 ani de când INNA a pătruns în topurile internaționale cu piesa „Hot”, încurajându-l pe Lucian Ștefan să viseze global. În următorii ani, compania din acționariatul căreia făcea parte și artista s-a dezvoltat pe verticală și pe orizontală, profitând de valențele mediului digital ca oportunitate de a crea noi lideri de piață în industria muzicală și în piața de conținut. 

În 2024, Believe, una dintre cele mai mari companii digitale de muzică din lume, a preluat 25% din Global Records printr-un parteneriat strategic menit să dezvolte catalogul și artiștii din portofoliul companiei la nivel internațional.

Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”

„Am avut la masă Sony, Warner, Universal și încă nouă companii. A fost un deal bun pentru că Believe este un distribuitor de muzică, adică ei sunt interfața dintre noi și magazine precum Spotify, Apple etc. Potențialul este foarte mare, piața românească de digital este undeva la 50 de milioane de euro și estimările arată că poate ajunge la 200 de milioane în cinci ani.”

Cu venituri de 50 de milioane de euro în 2024 din activitățile pe care le desfășoară în industria muzicală, Global Records vrea să ajungă la o evaluare de jumătate de miliard de euro în următorii cinci ani, ceea ce ar însemna mai mult decât o triplare.

„În ultimii ani, am accelerat creșterea inclusiv pe piața locală, unde avem o cotă de piață de peste 50% pe Spotify și Youtube – mă refer la top 100, unde sunt cele mai în vogă piese la ora actuală. Cota este mai redusă când vorbim de întregul catalog muzical, pentru că acolo intră mult mai multe genuri muzicale. Dar top 100 este cel mai relevant, pentru că o să spună despre cine ești și ce faci astăzi.”

Compania are un model de operare complet, care include casa de discuri, serviciile de promovare și distribuție, publishing muzical, impresariat și vânzare de concerte, organizare de evenimente, servicii de publicitate și agenție de endorsment.

Global Records lucrează cu aproximativ 300 de talente, artiști și creatori de conținut, de patru ori mai mulți decât în 2017, când Lucian Ștefan s-a asociat cu Matei Dima, cunoscut drept BROmania, pentru a lansa agenția de influencers marketing Global Influencers. 

Așa cum a profitat de dezvoltarea accelerată a pieței de conținut digital în ultimul deceniu, Lucian Ștefan îmbrățișează și inteligența artificială, explorând toate oportunitățile pe care le poate aduce. Pe scurt, AI în orice.

„Primul «use case» pe care îl facem de un an de zile este că nu prea mai chemăm artiștii la studio pentru a testa lucruri. Înainte, compuneai o piesă și ca să testezi cum sună un anumit artist pe acea piesă, rezervai studioul, chemai trei-patru artiști, un inginer de sunet etc. Acum, dintr-un singur clic văd cum sună piesa respectivă cu 20 de artiști diferiți. Prin AI poți să auzi instant și să îți dai seama dacă piesa respectivă e potrivită sau nu pentru acel artist.”

În următorii ani, instrumentele pe bază de AI ar putea înlesni mare parte din munca artistului. Ai putea face o piesă chiar fără ca artistul să ajungă în studio pentru înregistrare sau la filmare pentru videoclipuri.

„Eu așa văd viitorul în muzică. Tu, ca artist, trebuie să ai o voce potrivită, pe gustul omului, să ai un timbru vocal special, pe care eu îl scanez și îl bag în baza de date. Scanez față, scanez corpul și tot ce înseamnă pentru partea vizuală. În următorii doi-trei-cinci ani, când AI-ul va fi și un bun compozitor, eu o să compun piesa cu vocea ta și cu videoclipul, ți-o trimit și tu o aprobi dacă e bună sau nu.”

Într-un astfel de viitor, artistul își poate transpune ideile în realitate mult mai rapid, cu mai puține resurse. Însă rolul principal al artistului va fi de a rămâne în contact cu fanii din comunitățile lor.

„Sigur, poți să ai partea creativă în acest proces. Dar tu ca artist trebuie să te concentrezi pe a-ți crește comunitatea și pe a-ți trăi viața autentic. De multe ori artiștii își inspiră fanii prin modul cum se exprimă, cum trăiesc, unde merg.”

De aceea, Lucian Ștefan nu crede că viitorul aparține artiștilor AI, ci în continuare oamenilor, însă acelora care profită de oportunitățile pe care le aduce avansul tehnologiei, în speță inteligența artificială.

„Poate vor fi doi-trei artiști sau influenceri AI, dar nu cred că va fi ceva general. Nu cred că oamenii vor aprecia într-un număr mare artiștii AI în comparație cu oamenii, pentru că până la urmă noi când ne uităm la un talent ne și regăsim poate, ne comparăm sau poate ne place din alte puncte de vedere. Nu cred că AI-ul va înlocui omul. Cred că în primă fază va crește foarte tare productivitatea în muzică și în film.”

Chiar și în cazul artiștilor care nu își vor scana vocea sau imaginea pentru a digitaliza întreg procesul de creație, vor exista din ce în ce mai multe instrumente echipate cu AI în procesul de creație sau de producție.

„Cu siguranță vor fi și artiști care vor continua să facă lucrurile ca acum, să meargă în studio și vor fi apreciați pentru asta, dar și cei care stau mai mult în studio vor avea mai multe tool-uri AI. Poate te inspiri la text, spre exemplu. Așteptarea este ca în viitor toată muzica va fi bună și trebuie să te concentrezi pe talent, acesta fiind cel care împinge acea muzică spre public, să aibă artistul ceva al lui.”

Global going global

Una dintre direcțiile de dezvoltare ale Global Records a fost promovarea artiștilor români pe plan internațional, în special în țările din regiune, din Polonia până în Turcia. Pe lângă INNA, s-au mai remarcat în ultimii ani în topurile internaționale artiști ca Minelli, wrs sau Olivia Addams.

Tranzacția din 2024 cu Believe este una dintre strategiile de creștere pe plan internațional, însă nu este singura. Global Records operează astăzi birouri la București, Los Angeles și Berlin, cel din urmă fiind deschis în 2023.

Mai mult, în 2024, Global Records a preluat integral editorul de muzică independent american Honua Music, lansat în 2011 în Los Angeles de Ron Moss, un veteran al industriei muzicale, respectiv compozitorul Andreas Schuller, nominalizat de mai multe ori la Grammy.

Tranzacția a venit după ce Global Records preluase anterior 10% din Honua. Echipa de la Honua este implicată în proiecte cu artiști de top pe plan internațional, cum ar fi piesa „Timeless”, semnată de The Weekend și Playboy Carti, unul dintre hiturile anului 2024.

„Honua a fost o oportunitate, ei aveau un catalog destul de bun, cu piese de locul 1 în Billboard, dar avea și un asociat care voia să se retragă. Căutau o soluție și a venit opțiunea să vândă catalogul separat și să vândă separat contractele cu artiștii și talentele. Și au vândut în două bucăți. Aveau un CEO tânăr care a rămas în continuare cu noi și este motivat să dezvolte.”

Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”

De-a lungul timpului, Lucian Ștefan a dezvoltat afacerea prin parteneriate. După parteneriatul inițial cu INNA, următorul partener alături de care a dezvoltat mai multe proiecte a fost Matei Dima. Pe lângă proiectul de influenceri, Global Records și Matei Dima sunt asociați în Viva La Vidra Productions, una dintre cele mai de succes companii de producție de film comercial din ultimii ani.

„Avem șapte sau opt filme în top 10 după vânzări, suntem la vreo 4,5 milioane de bilete vândute în cinema la producțiile noastre. Am început cu filmul 5Gang și primul Miami Bici. Cel mai mare succes a fost Teambuilding, cu 1 milion de intrări în cinema, Miami Bici 1 cu 580.000 de bilete, Miami Bici 2 cu 560.000, Tati parttime cu 500.000, Buzz House cu 500.000”.

Următorul parteneriat l-a dus pe mai aproape de casă. Originar din Costinești, Lucian Ștefan s-a asociat cu influencerul Selly pentru a lansa în 2022 festivalul Beach, Please!, care are loc în fiecare an la Costinești. De la an la an, festivalul s-a extins și în 2024 a ajuns la 100.000 de vizitatori, dintre care 10% turiști străini.

„Cred că înțelegem foarte bine gustul consumatorului și ce își dorește el. Eu și echipa mea suntem mereu cu ochii pe consumator și ne întrebăm continuu ce și-ar dori să consume, ce îl face fericit când e vorba de entertainment. Cred că a ajutat și că sunt din Costinești, am crescut în zona de distracție și am observat cum se bucură oamenii în vacanță pe litoral și am un filtru foarte puternic în ce și-ar dori un om să consume. Suntem buni la treaba asta.”

O altă tendință majoră pe care o vede antreprenorul pentru anii următori este nevoia de interacțiune fizică în creștere, cu opțiuni adaptate la ce își doresc atât noile generații, cât și consumatorii aflați de mai mult timp în piața de distracție.

„Dacă AI va lua mult din munca de zi cu zi, cred că va crește nevoia de interacțiune, dar în comunități foarte bine definite, va fi în grupulețe, e greu să ai un gust comun.”

Festivalurile trec în continuare printr-o perioadă de glorie în România, dar când se uită spre viitor Lucian Ștefan crede că și acestea sunt pe o pantă descendentă și că oamenii vor căuta contexte de interacțiune în grupuri mai mici.

„O dată la 5-10 ani e un shift major în modul de consum. Ce observ eu este că și evenimentele mari, cum ar fi festivalul, au o pantă descendentă deja la nivel global, nu mai e «the hype thing to do». Acum se întâmplă ceva într-o locație apărută de nicăieri sau apar multe petreceri micuțe, asta văd că merge foarte bine. Se transformă toată această experiență.”

Nevoia de interacțiune fizică în creștere și obișnuința de a observa trendurile de consum în rândul turiștilor care ajung vara pe litoral îl încurajează pe antreprenor să-și ducă planurile la următorul nivel când vine vorba de potențialul Costineștiului. Nu vrea să ofere, încă, prea multe detalii, dar recunoaște că a cumpărat un teren de 180 de hectare și pregătește un proiect de entertainment care va implica investiții de zeci de milioane de euro, în primă fază, prin care vrea să transforme începând de anul următor Costineștiul într-o destinație comparabilă cu Mykonos, Saint-Tropez, Dubai sau Ibiza.

„Primul «use case» pe care îl facem de un an de zile este că nu prea mai chemăm artiștii la studio pentru a testa lucruri. Înainte, compuneai o piesă și ca să testezi cum sună un anumit artist pe acea piesă, rezervai studioul, chemai trei-patru artiști, un inginer de sunet etc. Acum, cu AI, dintr-un singur clic văd cum sună piesa respectivă cu 20 de artiști diferiți.”

Lucian Ștefan, fondator Global Records