
În fiecare an, fostul bancher Mihnea Crăciun își alege o temă relevantă pentru mediul de afaceri pe care o validează cu boardul Endeavor România și o transformă în program. Au fost „Woman on Boards”, „Scale Up” și urmează afacerile de familie. Totul pentru a transforma România într-o fabrică de unicorni.
Un grup de IT-iști pasionați într-un apartament, de preferat cu experiență într-o multinațională, un produs software propriu pe o tehnologie promițătoare, o piață globală, la care se adaugă investitori și fonduri de investiții. Privind în urmă, atât de simplă părea matricea pentru a fabrica unicorni în 2018, când a apărut aproape de nicăieri vestea că UiPath a atins o evaluare de un miliard de dolari.
Părea că întregul ecosistem local de start-upuri, întreaga economie sau chiar România cu totul intră brusc într-o nouă eră. Convingerea că suntem pe drumul cel bun a fost întărită în 2020, când UiPath atingea o evaluare de 10 miliarde de dolari și învățam cu toții cuvântul „decacorn”, chiar dacă start-upul care a pornit la drum dintr-un apartament din București era deja mai mult o companie americană.
Listarea UiPath pe Bursa din New York în 2021 a fost un moment important, dar a devenit rapid destul de clar că nu știm exact ce am făcut pentru a ajunge aici, pentru a avea un unicorn. Au trecut șapte ani de la unicornul UiPath și piața a înțeles că „fabrica de unicorni” nu există, ci trebuie construită.
Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”
În peisajul european au apărut peste 180 de unicorni în ultimii 15 ani, cu un număr-record de 69 în 2021, potrivit datelor Sifted Intelligence. În 2024 au apărut 13 unicorni, în creștere față de șapte în 2023.
Câteva companii tech din România au atras în ultimii ani finanțări, respectiv evaluări importante, precum Bitdefender, FintechOS sau Druid, dar unicornul se lasă așteptat. Una dintre organizațiile globale care caută unicorni este Endeavor, o comunitate care ajută antreprenorii să scaleze businessul la nivel global, oferindu-le acces la mentorat, resurse strategice și piețe internaționale.
În România, organizația a lansat în 2024 programul Scale Up by Endeavor, conceput pentru a accelera creșterea unora dintre cele mai promițătoare companii antreprenoriale din țară. Programul s-a adresat companiilor cu cifră de afaceri între 500.000 și două milioane de euro, iar primele companii selectate au fost Pluria, Bright Spaces, Plant an App, Kinderpedia, Finquare, Finverity, Spark Generation și RepsMate. „Am gândit un program diferit de alte programe disponibile pe piață, în care nu organizăm multe workshopuri, ci mai degrabă ne concentrăm pe sesiuni 1 la 1 cu fondatori de companii din piețele emergente, din rețeaua noastră globală, care au trecut deja prin această etapă de scalare. Fiecare start-up are cel puțin 10 sesiuni de genul acesta, cu o listă de mentori personalizată, curatoriată pe nevoile fiecărui participant, pentru ca, în ultimă instanță, cele mai bune sfaturi și soluții vin, în general, de la alți antreprenori”, a explicat Mihnea Crăciun, managing director Endeavor România.
Cu o experiență de mai mult de un deceniu în Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Mihnea Crăciun, fost director general adjunct al BERD în România, a început din anul 2021 să dezvolte filiala românească a rețelei globale Endeavor.
Prima ediție a programului Scale Up ajunge la final în martie 2025, iar Endeavor pregătește deja terenul pentru următoarea ediție. Următoarea cohortă va cuprinde cinci-șapte companii aflate la începutul fazei de scalare regională sau globală. Mihnea Crăciun nu știe dacă în prima ediție a programului Scale Up sălășluiește un viitor unicorn, dar crede că drumul spre fabrica de unicorni trebuie construit pas cu pas pentru a fi cu adevărat sustenabil. „Nu cred că trebuie să cerem rezultate imediat, ci să dezvoltăm în antreprenori capacitatea de construi și consolida businessuri într-un mod sustenabil. Există o curbă a învățării, a diseminării informațiilor și experiențelor relevante și cred că acum suntem abia la început și învățăm. Ce urmărim este să învățăm repede.”
Programul Scale Up este doar una dintre laturile activității Endeavor România. Până acum, organizația a selectat trei companii din România pentru a face parte din rețeaua globală: FintechOS, companie care digitalizează industria financiară, în 2021, DRUID, companie specializată în soluții conversaționale pe bază de AI, în 2022 și Creatopy, platformă de automatizare a proceselor creative pe bază de AI, în 2024. Aceste companii au fost selectate pentru a primi acces la mentorat, resurse strategice și piețe internaționale prin intermediul organizației Endeavor. În 2025, Mihnea Crăciun vrea să ducă misiunea Endeavor România la următorul nivel. „Tracțiunea crește, vin către noi și antreprenori, vin și oameni care vor să ajute, să contribuie la susținerea activității noastre, ceea ce este foarte bine. În 2025 vrem să selectăm mai multe companii, cel puțin două, poate trei.”
De cealaltă parte, Endeavor România a atras sprijinul antreprenorilor și companiilor din economia locală, având un consiliu consultativ format din 12 membri, care include nume precum Marius Ștefan (Autonom), Karina Pavăl (Pavăl Holding), Iulian Stanciu (eMAG), Victoria Zinchuk (BERD) sau Bogdan Ion (EY România & Moldova), la care se adaugă peste 50 de mentori pregătiți să vină în ajutorul afacerilor.
Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”
O altă dimensiune a activității organizației globale Endeavor este propriul vehicul de investiții de capital de risc, Endeavor Catalyst, care a investit în sute de start-upuri globale, printre care și FintechOS și Druid.
Endeavor România acționează și pentru încurajarea ecosistemului de inovatori din diaspora și organizează în fiecare an evenimente care reunesc zeci de antreprenori, investitori și oameni de afaceri din comunitățile de români. „În 2025, vom continua să organizăm evenimente în afara țării, la Londra și New York, pentru a conecta mai bine antreprenorii locali cu rețelele de români care au experiența reușitei într-o piață externă, unde și-au format o reputație bună și o rețea de contacte relevante. Ca întotdeauna, încercăm să susținem implicarea activă a diasporei în evoluția antreprenoriatului din România.”
În fiecare an, Mihnea Crăciun selectează o temă pe care o consideră relevantă în mediul de business, o validează cu boardul Endeavor România și o transformă într-un program. În 2024, a lansat a doua ediție a programului Women on Boards, cu sprijinul BERD, cu scopul de a crește numărul femeilor care ocupă poziții în consiliile de administrație.
Pentru 2025, el vrea să se orienteze și către antreprenorii și afacerile de familie care au atins o anumită dimensiune și ar putea lua în calcul diferite forme de gestionare a averii, așa cum fac familiile cu businessuri istorice de pe plan global. „Vrem să popularizăm ideea de family office și wealth management, dar nu neapărat în sensul în care fac băncile private banking, ci cel în care un business de familie trebuie să învețe cum să diversifice, cum să‑și prezerve valoarea, cum să o crească, cum să facă tranziția la următoarea generație. De fapt, ne dorim ca antreprenorii români să înceapă să investească mai mult în instrumente alternative precum sunt companiile early stage (start-upuri) sau fondurile de investiții cu capital de risc (venture capital), de exemplu.” Un astfel de program i-ar putea determina pe antreprenorii de succes, care au atins o anumită dimensiune, să investească în cât mai multe companii și chiar să alimenteze finanțarea din ecosistemul local de start-upuri. Și astfel să crească șansele pentru apariția unor noi unicorni.
„Am gândit un program diferit de alte programe disponibile pe piață, în care nu organizăm multe workshopuri, ci mai degrabă ne concentrăm pe sesiuni 1 la 1 cu fondatori de companii din piețele emergente, din rețeaua noastră globală, care au trecut deja prin această etapă de scalare.”
Mihnea Crăciun, Managing Director Endeavor Romania