
„În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999, ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Petre Roman, Stănculescu Victor Atanase şi Voiculescu Gelu Voican, sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, în perioada în care aceştia aveau calitatea de miniştri”, a anunţat joi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), într-un comunicat de presă.
Parchetul instanței supreme a precizat că faptele reținute în cazul celor acestora formează obiectul dosatului cunoscut ca „Mineriada din iunie 1990”, aflat în instrumentarea procurorilor Secției Parchetelor Militare.
„Facem precizarea că, deşi faptele ce formează obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, act normativ ce stabileşte procedura de urmat în cazul atragerii răspunderii ministeriale (norme de procedură de strictă şi imediată aplicare), procedura de sesizare a Preşedintelui României pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului este aplicabilă şi în cauza de faţă. De altfel, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constituţională a statuat că, în privinţa mandatului de membru al Guvernului, Constituţia nu a instituit imunitatea, ci o altă măsură de protecţie, şi anume condiţionarea dreptului de a cere urmărirea lui penală pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei. Această măsură de ocrotire a interesului public subzistă şi după încetarea mandatului membrilor Guvernului, aşa încât este evident că, în privinţa infracţiunilor comise în exerciţiul funcţiei, punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului trebuie să se realizeze cu respectarea aceloraşi norme procedurale”, se mai arată în comunicatul citat.
ION ILIESCU, URMĂRIT PENAL ÎN DOSARUL MINERIADA
Mediafax precizează că, potrivit articolului 12 din Legea 115/1999, „numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor. Totodată, articolul 19 prevede că, „până la începerea urmăririi penale Camera Deputaților, Senatul sau Președintee României poate să retragă, motivat, cererea prin care a solicitat urmărirea penală împotriva membrilor Guvernului.
Conform prevederilor legale, membrii Guvernului răspund penal pentru faptele săvârșite în perioada mandatului lor, de la data depunerii jurământului și până la încetarea funcției. În exercitarea dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, președintele, la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizărilor cu privire la săvârșirea unei infracțiuni î exercițiul funcției, adresează ministrului Justiției o cerere în acest scop.
Victor Athanasie Stănculescu a fost miercuri la PICCJ, după ce procurorii Secției Parchetelor Militare i-au adus la cunoștință că s-a redeschis urmărirea penală în dosarul Mineriada, iar în cazul său se va declanșa procedura specială,
Întrebat în legătură cu acuzațiile de infracțiuni contra umanității aduse lui Ion Iliescu pentru mineriada din 1990, Petre Roman, fostul premier a declarat miercuri că nu cunoaște dosarul și nu vrea să intervină „absolut deloc” pe acest subiect.
Viceprim-ministrul în primul guvern provizoriu din 1990 și responsabil cu controlul serviciilor secrete în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, Gelu Voican-Voiculescu a declarat pentru Mediafax că acuzațiile aduse lui Ion Iliescu în dosarul Mineriada sunt „aberante”, susținând că responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat atunci sunt „forțele care voiau să împierdice intrarea în normalitate prin consimțirea alegerilor din mai 1990”. În plus, acesta a mai susținut că redeschiderea dosarului ar fi o prelungire a unei inițiative mai vechi a fostului președinte Traian Băsescu, mai anunță Mediafax.
„Redeschiderea dosarului s-a făcut după referendumul pentru invalidarea lui Băsescu şi Codruţa Kovesi a cerut redeschiderea acestui dosar. Pe urmă, fostul preşedinte Băsescu i-a imputat procurorului general Niţu că întârzie şi nu dă drumul la redeschiderea acestor dosare. Acum, în acest moment, totul este în inerţia acelor iniţiative, care şi-au pierdut obiectul”, a declarat Voican.
Într-o decizie din 17 septembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat că România este obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriada şi să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.