FacebookTwitterLinkedIn

Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Am decis să protejăm sănătatea angajaților noștri prin impunerea unor măsuri stricte de igienă, dezinfectare și protecție la locul de muncă și până la ambalarea și transmiterea pachetelor cu haine către clienți.

Am ținut cont și am respectat cu strictețe toate reglementările impuse de autorități, etapă cu etapă, avem astfel angajați care lucrează de acasă și angajați care respectă toate măsurile de siguranță cât timp vin la birou.

Am luat în calcul partea financiară și deși am fost nevoiți să trimitem în șomaj tehnic o parte dintre angajați, nu avem nicio clipă în vedere ca această situație să se prelungească dincolo de perioada de carantină generală impusă de autorități. Prețuim fiecare angajat și colaborator și ei se vor întoarce la muncă în aceleași condiții de dinaintea acestei crize.

Cum credeți că ați putea ajuta comunitatea?

Comunitatea, in-extenso, include pentru DY Fashion angajații, clientele, colaboratorii, furnizorii și toți cei implicați în mod direct sau cei afectați în mod indirect de această pandemie, în România.  

Am reușit să preluăm peste 4.000 de măști produse de furnizorii noștri, să le achităm, pentrru a-i ajuta să se suțină financiar în această perioadă și să le donăm acolo unde era nevoie: de la centre de asistență pentru bătrâni și copii până la personalul din marile spitale. Ne-am implicat în susținerea campaniilor derulate de Scut penru Spitale și alături de Ilinca Vandici și clienții nostri am donat peste 15.000 de lei într-o singură lună. Totodată, atunci cînd am avut ocazia am achiziționat măști și le-am distribuit gratuit clientelor cu fiecare comandă livrată. 

Însuși gestul de a nu profita financiar de “oportunitățile” care pot apărea în urma acestei pandemii, cum ar fi să vindem măști sau alte elemente de protecție, pentru a genera un profit, cred că este și ar trebui să ramână pentru noi toți, un gest de responsabilitate socială și de implicare.

A menține fiecare dintre noi, business-ul funcțional cu o rată de scădere cât mai mică cred că este un suport indirect foarte important  pentru comunitate,  pentru angajați și familiile lor și pentru miile de oameni dependenți de fiecare afacere. Existența unui capital care circulă la nivelul economiei, generează nu doar stabilitate pentru comunitate dar și încredere pentru fiecare dintre noi și ajută la evitarea unor posibile falimente personale sau comerciale.

Ce idei de dezvoltare sau de reinventare a business-ului propuneți?

DYFashion.ro, prin însuși natura business-ului este într-o mare măsură adaptat la noua paradigmă economică. Activăm exclusiv în online, prin urmare nu ne-a fost greu să ne adaptăm prin luarea de măsuri exclusiv pentru angajații și clienții noștri.

Pe de altă parte cred că reinventarea oricărui business se va produce de la sine în următoarele 18 luni: este nevoie de o digitalizare și o transpunere în online a multor afaceri, acolo unde este posibil. Pe de altă parte cred că o abordare mai precaută în ceea ce privește administrarea capitalurilor, crearea unor fonduri de rezervă pentru susținerea angajaților și a stocurilor de marfă în cazul unor situații de criză, așa cum este cea prin care trecem, va defini politica de business a majorității companiilor.

Totodată componenta socială va deveni foarte importantă în relația cu clienții și în relațiile B2B. Astfel cred că o atenție mai mare acordată problemelor comunității și o  implicare reală mai mare din punct de vedere social va fi o altă abordare caracteristică întregului mediu de afaceri.

Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioada de timp pentru atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?

Suportul guvernamental este o necesitate în orice perioadă de criză. Susținerera prin măsuri specifice de scutiri de taxe și impozite pentru toate domeniile afectate cred că este una dintre principalele măsuri aplicate la nivelul întregii economii. Pentru a echilibra deficitul creat, această măsură trebuie coroborată totodată cu un ajutor guvernamental consistent pentru susținerea sectoarelor publice, a instituțiilor și a persoanelor care sunt dependente banii din plata taxelor de către companii la stat.

Măsurile deja luate de către autorități precum acordarea de 75% din venit pentru persoanele aflate în șomaj tehnic, rambursarea rapidă a TVA  și promisiunile făcute în privința garantării împrumuturilor către companiile mici și mijlocii cred că sunt un semnal pozitiv, pentru moment, pentru economie.

Care sunt scenariile posibile pe care le vedeti pentru business-ul dvs dacă epidemia continuă și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?

Pentru noi, la DY Fashion o prelungire a pandemiei la nivel național sau global ar însemna într-o oarecare măsură un deficit în lanțul de aprovizionare, iar fabricile și atlierele nu ar avea de unde să se aprovizioneze cu materiale sau această aprovizionare s-ar face într-un ritm anevoios și nu vor putea susține ritmul de o colecție pe săptămână pe care l-am impus.

Ne-am asigurat însă că reprofilarea se produce în cazul unora dintre furnizori care, de la producția de rochii și haine office, au început producția de pijamale și “haine de casă” pentru a menține un flux de vânzări constant.

Prelungirea crizei și implicit a măsurilor de restricție în multe privințe ar genera scăderea apetitului pentru cumpărături și totodată capacitatea financiară pentru noi achiziții, suntem însă pregătiți să adoptăm o politică de prețuri mult mai relaxată, măsură pe care deja am implementat-o gradual prin reduceri aplicate tuturor articolelor de îmbrăcăminte de pe platforma noastră.

Pentru întreaga economie, cu cât pandemia și implicit măsurile de resrtricție se vor prelungii cu atât revenirea va fi una mai anevoiasă, iar companiile mici și mijlocii care ar trebui să își revină ar fi din ce în ce mai puține, cel puțin în cazul pieței din România.

Multe companii se vor re-inventa, multe se vor re-orienta în funcție de pulsul pieței de după această situație de criză. Cred că se va observa o creștere considerabilă a afacerilor dezvoltate în domeniul online și o re-orientare profesională a multora dintre angajații actuali pentru a putea suplinii nevoia de forță de muncă a noilor business-uri.