
Listarea tehnică este procesul prin care o companie intră la tranzacționare fără a fi necesară nicio oferta anterior listarii, ceea ce înseamnă că structura acționariatului societății nu este afectată în niciun fel.
Elvila a încheiat anul 2016 cu afaceri de 52,27 de milioane de lei și un profit net de aproape 1 milion de lei. Producătorul de mobilă deține 25 de magazine la nivel național, din care 14 magazine proprii (în Alexandria, Bacău, Botoșani, Beiuș, Brad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Focșani, Iași, Oradea, Mizil, Ploiești) și 11 magazine în sistem de franciză. Compania are trei fabrici, în Mizil și în Băbeni (județul Vâlcea) și în Beiuș (județul Bihor), și peste 800 angajați.
„Am decis că Elvila să intre pe piață AeRO a BVB pentru o listare tehnică pentru a asigura o transparență maximă a companiei, mai ales în contextul implicării mele tot mai active în domeniul politic, și pentru a da posibilitatea acționarilor minoritari să-și tranzactioneze activele într-un cadru organizat și eficient. În viitor, în funcție de evoluția pieței, nu excludem să luăm în calcul atât emisiunea de acțiuni suplimentare, cât și de obligațiuni”, a spus Viorel Cataramă, președintele – director general al Elvila și fondatorul companiei, care deține, direct, 65,44% din companie.
Compania a intrat pe bursă cu o capitalizare de 69 milioane de lei (14,8 milioane de euro), cu un preț de 2,6000 lei/acțiune, numărul total de acțiuni fiind de aproape 26,58 de milioane.
„Prezența unei noi companii antreprenoriale românești la bursă este un semnal puternic că transparență poate fi prețuită în bani pe piață de capital, locul unde valoarea afacerilor se poate maximiza. Continuarea proceselor de listare a companiilor pe bursă este esențială pentru creșterea interesului investitorilor pentru piață de capital și, implicit, pentru majorarea nivelului de lichiditate”, a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.
Listarea Elvila la BVB a fost intermediată de compania de brokeraj IFB Finwest.
„Am avut argumente suficiente că să convingem acționarul majoritar de beneficiile prezenței companiei pe piață de capital. Ne bucurăm că am reușit să aducem Elvila la BVB și că am dat astfel startul listarilor pe bursă în 2018”, a spus Octavian Dragolea, directorul sucursalei din București al IFB Finwest.
Cataramă (Elvila): Cursul de schimb leu/euro ar trebui să fie la 5,3 lei – 5,4 lei, dar Banca Naţională îl ţine la un nivel care nu reprezintă realitatea din România
În ciuda deciziei de a lista compania, Cataramă s-a arătat nemulțumit de contextul economico – politic din România. Acesta susține că, în realitate, cursul de schimb leu/euro ar trebui să fie de peste 5 lei/euro, la 5,3 – 5,4 lei, nu de 4,65-4,66 de lei, dar Banca Naţională a României îl ţine la un nivel care nu reprezintă realitatea din România, fiind complicea Guvernului coaliției PSD-ALDE, care astfel încurajează puternic consumul, situație favorabilă importatorilor și defavorabilă exportatorilor.
În același context, Cataramă s-a arătat nemulțumit și de creșterea salariilor minime, din ultimii ani, valorile nefiind corelate cu productivitatea, ceea ce le reduce din competitivitate producătorilor autohtoni.