
O astfel de nestemată se află în Macaronesia, salba insulară compusă din patru arhipelaguri atlantice împărțite între trei țări – Portugalia, Spania, Capul Verde. Suntem în Madeira, la 700 de kilometri de coasta marocană și la 400 de o altă destinație turistică majoră, Insulele Canare. Nu Madeira în sine, loc vizitat anual de aproximativ un milion de turiști, este nestemata ascunsă pe care îți propun să o descoperi, ci un mic hotel din Ponta do Sol, de pe coasta sudică a insulei.
Stâncile și infinitul albastru
Ponta do Sol prospera în trecut de pe urma portului și a agriculturii; azi, turismul este motorul economiei locale. În regiune se află multe hoteluri bune – între acestea, Enotel Baia do Sol, Villa Sophia, Casa do Piquinho, Casa do Serrado, Moradia do Alto de São João și așa mai departe. De altfel, toată coasta sudică a insulei Madeira este înțesată de proprietăți deschise oaspeților, turismul profitând de pe urma panoramelor splendide. Locurile de cazare sunt pe alese, de la cele nu foarte costisitoare la cele de cinci stele, de la vile cochete la grand hoteluri.
Pașii ne poartă de această dată către Estalagem da Ponta do Sol, un hotel cu 50 de camere, așadar, suficient de mare pentru a oferi facilitățile de care nu vrei să te lipsești în vacanță (restaurante bune, piscină în aer liber, terase ample etc.) și, totodată, îndeajuns de intim pentru a te feri de acel du-te-vino din hotelurile cu sute de oaspeți.
Peisajul este magnific, iar hotelierul a avut înțelepciunea și modestia de a nu plusa în ce privește arhitectura proprietății: a încerca să concurezi panorama naturală ar fi fost, pur și simplu, inutil. La Ponta do Sol, coordonatele vizuale sunt dominate de ocean și de relieful dramatic, în vreme ce târgul aduce acea doză de șarm specifică vechilor așezări pitorești care nu și-au pierdut identitatea sub asaltul valurilor de turiști. Proiectul Estalagem da Ponta do Sol este rodul unei lungi prietenii. Proprietarul său, André Diogo, antreprenor cu o îndelungată experiență în industria ospitalității, a inaugurat hotelul la finalul anilor ’90, beneficiind de aportul creativ al unui prieten din copilărie, arhitectul Tiago Oliveira. Au fost exploatate din plin toate atuurile incredibile ale locului, creându-se pe coasta stâncoasă un refugiu binecuvântat, dedicat relaxării. În fiecare amănunt poți vedea grija omului care se pricepe la businessul său: sofisticarea înseamnă aici simplitate, iar cadrul arhitectural este văzut ca un mijloc de conectare cu natura. Modestia despre care vorbeam se poate citi în tot – de la numele hotelului („estalagem” înseamnă, de fapt, „han”) la liniile minimalist-geometrice ale arhitecturii și la culorile neutre ale interioarelor. Nu există spectacol mai frumos decât cel al naturii înseși, iar el nu trebuie tulburat.
Provocări și contemplare
Dacă ai ajuns la Ponta do Sol, îți recomand să explorezi uscatul urmând așa-numitele „levadas”, faimoasele căi de irigație din Madeira. Descoperă relieful muntos al zonei și păstrează-ți, totodată, suficient timp pentru a cunoaște oceanul. Poți face scufundări în apropierea coastei, admirând uluitorul tablou subacvatic. Cum adâncimea crește foarte rapid lângă coastă, balenele, delfinii și țestoasele marine se apropie foarte mult de ea. Lângă Estalagem da Ponta do Sol se află un punct de observație a faunei marine – întreabă-i pe hotelieri, iar ei ți-l vor indica amabili, așa cum vor face de fiecare dată când le vei cere recomandări privitoare la ce poți face în zonă.
Cei cărora le place aventura vor fi încântați să afle că în zona Ponta do Sol se practică surfingul, wind- și kitesurfingul și parapantismul, „ingrediente” ale unei vacanțe active în care momentele de adrenalină alternează cu cele de serenitate. După o zi în care îți cheltuiești energia, nimic nu este mai reconfortant decât contemplarea apusului pe terasele de la Estalagem da Ponta do Sol. Peste ani, va fi prima imagine care îți va veni în minte când vei auzi numele Madeira.