
Dan Fiterman, proprietarul centrului medical privat Arcadia din Iaşi, se recomandă un pionier în afaceri. Problemele de sănătate şi un diagnostic greşit l-au determinat să reînvie tradiţia familiei (prima clinică medicală a fost deschisă de familia Fiterman acum 80 de ani, în Cernăuţi) şi să deschidă primul spital privat din zona Moldovei.
Citiți mai multe despre moștenitorii miliardarilor.
O decizie pe cât de necesară, pe atât de inspirată în contextul actual, când închiderea spitalelor de stat şi exodul medicilor români au împins sănătatea în cea mai mare criză din ultimii zece ani, iar clinicile private câştigă tot mai mulţi clienţi.
Fiterman senior a deschis prima clinică privată din Iaşi la începutul anilor ’90 – era o clinică de stomatologie. Generaţia tânără, Dan şi sora sa Raluca, continuă cu succes tradiţia familiei. Astăzi, cei doi controlează două spitale private, unul multidisciplinar şi altul dedicat tratamentului bolilor cardiovasculare, trei policlinici în Iaşi şi Suceava, un centru de imagistică, un producător şi distribuitor de produse farmaceutice şi o reţea de farmacii.
În doar trei ani de la deschidere, spitalul privat Arcadia din Iaşi (cel mai mare de acest gen din zona Moldovei – capacitate de 220 de paturi – , comparativ, spitalul Sanador, cel mai mare din Capitală, are o capacitate de 290 de paturi) a ajuns la venituri de peste 7 milioane de euro (suma este cea înregistrată la finalul lui 2011) şi a avut peste 100.000 de pacienţi. Iar Dan Fiterman, cel care şi-a legat cariera de dezvoltarea centrelor Arcadia, estima un nivel asemănător al încasărilor pentru 2012 şi un avans de cel puţin 10% până la finalul anului în curs. De ce? Fiind singurele spitale private din zonă au puterea de a schimba harta sănătăţii din Moldova prin oferta de servicii. Dar şi prin cea de preţuri. Tradiţional considerată o zonă mai săracă decât restul ţării, Moldova nu poate susţine susţine un nivel ridicat al preţurilor. Aşa că Fiterman a decis să coreleze preţurile cu puterea de cumpărare din regiune, menţinând nivelul serviciilor la standardele din celelalte reţele de profil.
La începutul lunii ianuarie, familia Fiterman a deschis Centrul Medical Sărărie, cel mai nou ambulatoriu din rețeaua medicală Arcadia. Centrul beneficiază de o suprafață totală de 1.200 metri pătraţi, dispusă pe patru niveluri, cu 30 de cabinete și spații destinate serviciilor medicale. Există şi un avantaj din punct de vedere al investiţiilor: până în acest moment, centrele medicale au fost deschise în spaţii aflate în proprietatea familiei. Cu o grijă în minus, Dan Fiterman se poate concentra pe misiunea pe care a pornit-o: ca unităţile pe care le controlează să devină o alternativă pentru spitalele de stat.