
Fertilizarea in vitro (FIV) este o specialitate medicala, iar etapele de fertilizare in vitro beneficiaza de o dezvoltare continuă a aparaturii medicale, astfel încât echipamentele de ultimă generație sunt ceva obișnuit în numeroase clinici medicale. În acest articol trecem în revistă câteva dintre aparatele de ultimă generație folosite în fertilizarea in vitro. Iată cele mai importante aparate folosite în fertilizarea in vitro:
- incubatoarele speciale care asigură condiții optime dezvoltării embrionilor.
- incubatoare care asigură temperatura normală pentru ovule (din momentul recoltării și până în momentul selecției).
- microscoape stereoscopice de tehnologie avansată cu capacitate crescută de analiză. Această aparatură este folosită pentru monitorizarea permanentă a dezvoltării embrionilor.
- aparatură de laborator cu condiții înalte de asepsie și siguranță.
- sală specială echipată pentru manipulare microscopică, ce asigură siguranță în procesul de fertilizare.
- aparate de sucțiune pentru recoltarea, cultura și dezvoltarea ovulelor în bune condiții.
- congelatoare care sunt echipate cu sisteme speciale de urmărire permanentă și de alarmă pentru procesele de crioprezervare.
- vizualizarea 3D a embrionilor înainte de implantare. Este o tehnică modernă, care constă în reconstrucția și imprimarea 3D de embrioni umani, iar acest lucru poate duce la o îmbunătățire a ratei de succes a fertilizării in vitro.
Și incubatoarele folosite pentru copiii născuți prematur evoluează din punct de vedere tehnologic. O sarcină normală are o durată de 40 de săptămâni. În cazul în care bebelușul vine pe lume mai repede, se consideră că este vorba de un copil prematur (sau născut înainte de termen). Bebelușii care vin pe lume înainte de termen prezintă un risc mai mare în ceea ce privește sănătatea lor. Acești copii trebuie să fie atent monitorizați, tocmai de aceea stau imediat după naștere într-un incubator special, în care aerul este păstrat cald pentru a menține o temperatură normală corpului (bebelușul nu are grăsime corporală, de aceea nu își poate regla temperatura corpului). Practic, incubatorul ajută bebelușul prematur să supraviețuiască în afara uterului. Este un dispozitiv de mărimea unui pătuț pentru bebeluși, cu pereți din plastic transparent. Bebelușul este transferat la unitatea de terapie intensivă neonatală atunci când starea sa de sănătate permite. Cu această ocazie, bebelușului i se monitorizează tensiunea arterială, ritmul cardiac, respirația, temperatura. In cazul in care bebelusul are probleme cu respirația, se poate folosi un ventilator special. Incubatorul este important și pentru că îi poate ajuta pe bebeluși să se protejeze de infecții și alergeni.
Tehnici de reproducere umană asistata
Reproducerea umană asistată nu este o soluție de ultim moment, ci poate fi o primă opțiune pentru părinții care doresc să-și întemeieze o familie. Iată care sunt cele mai folosite tehnici de reproducere umană asistată:
- inseminare intrauterină sau artificială: constă în introducerea spermei prelucrate în laborator, de la donator sau partener, în cavitatea uterină. Această tehnică se face în perioada de maximă fertilitate a femeii, fie înainte, fie în timpul ovulației.
- fertilizarea in vitro: este cea mai cunoscută tehnică de reproducere umană asistată și de asemenea cea mai populară în rândul cuplurilor infertile. În această tehnică, ovulul este fertilizat de spermatozoizi in vitro (în afara organismului femeii). Ulterior, embrionul este transferat în uterul femeii.
- injectarea intracitoplasmatică a spermatozoidului: această tehnică se folosește mai ales atunci când este cazul unei infertilități masculine severe (motilitatea spermatozoizilor este scăzută, la fel și cantitatea de spermă).
În cazul în care sunteți interesați de domeniul reproducerii umane asistate, apelați cu încredere la medicii de specialitate de la Fetal Care.