
Troienii universali au fost armele atacatorilor în atragerea utilizatorilor în capcana. În dezvoltarea aplicațiilor periculoase, infractorii au camuflat codurile malware pentru a face analizarea acestora mult mai dificilă și au ascuns funcționalitățile periculoase pe cât posibil.â
Altă tendință este creșterea folosirii kit-urilor specializate, care fac mai ușoară sustragerea de date de către infractorii neexperimentați. Pentru cea de-a doua jumătate a anului, G Data așteaptă o triplare a numărului de malware-ului de Android și se așteaptă la o abordare a atacurilor pe termen lung.
“Cu aproape 520.000 de noi fișiere malware pentru Android, fluxul de malware-ul mobil a atins un nivel record. Cea mai nouă tendință este dezvoltarea de kit-uri malware speciale, care să poată fi folosite de infractorii cibernetici fără experiență. Android își va menține poziția dominantă în segmentul smartphone-urilor și al tabletelor în lunile ce urmează. Noi ne așteptăm chiar la triplarea numărului de malware mobil,” explică Ralf Benzmuller, șeful G Data Security Labs.
Un număr de aplicații malware aflat permanent în creștere, detectate de G Data Security Labs, au fost echipate cu coduri complexe camuflate, făcând efectuarea de analize manuale și automate mai dificilă.
Atacatorii se bazează, deasemenea, pe module de atac pe termen lung.
“Infractorii ascund funcționalitățile periculoase prin intermediul aplicațiilor manipulate în ideea de a întârzia descoperirea și ștergerea acestora. Asta înseamnă că aplicațiile malware rămân active pe dispozitivele mobile cât mai mult timp posibil pentru a câștiga bani din servicii premium sau din furtul de date personale, în funcție de ce și-au propus,” notează Ralf Benzmuller.
Trei tendințe infracționale pentru lunile următoare
Triplarea numărului de fișiere noi de malware pentru Android: Numărul de programe malware noi va continua să crească în mod similar cu popularitatea telefoanelor inteligente și tablete ce folosesc sistemul de operare dezvoltat de Google. Experții de la G Data Security Labs se așteaptă la triplarea numărului în cea de-a doua jumătate a anului 2013.
Creșterea popularității kit-urilor malware: Producerea și comercializarea kit-urilor malware va continua să fie profitabilă pentru infractori și în cea de-a doua jumătate a anului. Acest lucru se datorează faptului că aceste kit-uri îi ajută pe atacatorii neexperimentați să devină adevărați infractori și să profite de vânzarea prăzilor pe piața neagră și să facă bani din servicii premium scumpe.
Creșterea numărului de aplicații malware camuflate: Funcțiile malware din aplicațiile manipulate sunt din ce în ce mai camuflate – atât în codul programelor, făcând analizarea acestora mai dificilă, cât și în funcționalitatea aplicațiilor. Asta face mai dificilă pentru utilizatori detectarea și ștergerea aplicațiilor malware. Datorită situației, infractorii pot să-i spioneze pe utilizatori și dispozitivele mobile ale acestora un timp mai îndelungat și să-i exploateze în scopuri infracționale.