
Evoluția Ratingului de Viabilitate al băncii reflectă o îmbunătățire generală a profilului de risc al Garanti Bank, pe fondul reducerii nivelului creditelor neperformante în bilanţ, bunei capitalizări și optimizării măsurilor de prevenire a riscului, ca parte a alinierii la procesele și apetitul pentru risc al acționarului BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), potrivit reprezentanților băncii.
„Avem un angajament pe termen lung pe piața locală, iar strategia noastră este să continuăm să ne dezvoltăm produsele și serviciile și să fim un partener financiar de încredere pentru clienții noștri, pe toate liniile de afaceri. Ȋmbunătăţirea Ratingului de Viabilitate și confirmarea Ratingului pentru Datorii pe Termen Lung reiterează, deopotrivă, planurile pe care le avem pe termen lung în România”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO al Garanti Bank Romania.
Decizia Fitch se bazează pe îmbunătățirea calității activelor băncii, lucru reflectat atât de scăderea ratei creditelor neperformante, care actualmente este sub media pieței, cât și de soliditatea solvabilității, care este considerabil peste limita reglementată la nivel de sistem.
Activele Garanti Bank au crescut, anul trecut, cu aproape 11,4%, față de anul anterior, ajungând la 9,98 miliarde de lei, reprezentând o cotă de piață de 2,33%, în creștere de la 2,28%, în anul anterior.
Totodată, Fitch a accentuat în decizia sa îmbunătățirea profilului de finanţare a băncii și majorarea volumului de depozite ale clienților.
Profitul net al Grupului Garanti România a crescut de cinci ori, până la 143,4 milioane lei, în 2017, fiind cel mai bun an al grupului în țara noastră
Grupul Garanti România, care reunește Garanti Bank, Garanti Leasing și Garanti Credite de Consum, a realizat un profit net consolidat de 143,4 milioane lei în 2017, de cinci ori mai mult decât în anul anterior, când a fost de 27,8 milioane de lei, fiind cel mai bun an al Grupului în România.
Garanti Bank, care este de câțiva ani a zece bancă din sistemul bancar românesc, a înregistrat un profit net de 109,7 milioane de lei, la finalul lunii decembrie 2017, evoluția fiind semnificativă față de pierderea de 51,6 milioane de lei din anul precedent. Banca a ajuns, în 2017, la o rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE – return on equity) de peste 10%, toate liniile de business generând profitabilitate.
„Strategia eficientă a băncii de a dezvolta un portofoliu sănătos a determinat creșteri anuale de 8,1% a volumului de credite (de la 6,71 miliarde lei în 2016, la 7,25 miliarde lei în 2017), precum și de 22,8% a volumului de depozite (de la 6,24 miliarde lei în 2016, la 7,67 miliarde lei în 2017)”, au mai anunțat reprezentanții Garanti Bank.
Grupul Garanti România este deținut de către Turkiye Garanti Bankasi (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. Anul trecut, TGB a înregistrat un venit net consolidat de 6,39 de miliarde de lire turcești (1,41 de miliarde de euro) și active de 356,33 de miliarde de lire turcești (78,68 de miliarde de euro), în timp ce contribuția la economie s-a reflectat printr-un portofoliu de credite (cash și non-cash) în valoare de 285,55 de miliarde de lire turcești (63,05 miliarde de euro). TGB deservește 15 milioane de clienți în zonele corporate, comercial, întreprinderi mici și mijlocii, precum și retail, cărora le oferă servicii financiare integrate.
Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este acționarul majoritar al TGB. Anul trecut, BBVA a înregistrat un volum consolidat al activelor de 690,06 miliarde de euro și un profit net atribuibil de 3,52 miliarde euro.