
În opinia liderului din industria avicolă, rețeta de succes în business o reprezintă investițiile constante. Asta în ciuda faptului că ultimii patru ani au reprezentat o perioadă nu tocmai prielnică pentru ca un business să se poată dezvolta nestingherit, lin și sigur.
Creșterea costurilor, în special la utilități, gradul de disponibilitate în ceea ce privește forța de muncă în diverse zone, dar și importurile masive de carne de pasăre din Ucraina au creat o adevărată presiune pe preț în sectorul avicol local.
„Cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023 este «adaptabilitatea». Schimbările rapide și imprevizibile din ultima perioadă au impus o transformare profundă în modul în care oamenii și companiile trăiesc, lucrează și interacționează. Afacerile, ca de altfel și oamenii, au fost nevoite să se adapteze la noi realități și să își reevalueze constant strategiile și abordările astfel încât să poată să își continue dezvoltarea”, declara la începutul lui 2024, pentru Forbes România, dr. ing. Ioan Popa, președintele și fondatorul Transavia.
În 2023, principala perturbare resimțită și de mediul de afaceri din această industrie a fost instabilitatea fiscal-legislativă. Potrivit antreprenorilor, aceasta a generat dificultăți în anticiparea costurilor și o incertitudine la nivelul angajaților cu privire la evoluția veniturilor lor. Însă, în opinia lui Ioan Popa, un impact important, despre care s-a discutat prea puțin în mediul public, cel puțin în comparație cu cerealele, a fost cel legat de impactul importurilor de carne de pui din Ucraina.
„Desigur, Europa și-a asumat susținerea vecinilor noștri, însă ajutorul trebuie dat în mod responsabil și echitabil, având în vedere efectele asupra producției locale. Intrarea masivă a cărnii de pui din Ucraina pe piața europeană a creat o presiune suplimentară asupra producătorilor locali, afectând competitivitatea și sustenabilitatea acestora, mai ales în condițiile în care adaosul comercial a fost limitat prin norme de reglementare și în zona de producție. În ciuda dificultăților, această perioadă ne-a determinat să devenim și mai agili, și mai disciplinați, și mai inovatori în abordarea noastră, punând accentul pe eficiență și calitate. Astfel, până la acest moment, estimăm că rezultatele Transavia vor fi la nivelul anului trecut, cele mai bune din istoria companiei de până acum”, mărturisea, pentru Forbes România, fondatorul companiei.
În prezent, Transavia are peste 2.300 de angajați, peste 560 de hale în 31 de ferme de creștere a păsărilor și peste 10.000 ha cultivate cu cereale pentru consumul propriu al păsărilor, o fabrică de nutrețuri combinate, trei abatoare performante de ultimă generație și o fabrică de procesare a cărnii. Fermele Transavia sunt localizate în opt județe din România, în Alba, Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș, Mureș, Harghita și Caraș-Severin. Aici se produc anual peste 100.000 de tone de carne de pui.
Toate aceste cifre relevă tocmai modelul de business pe care a mizat încă de la începuturile afacerii dr. ing. Ioan Popa: un business de familie cu capital 100% românesc ce funcționează după principiul „de la bob la furculiță”.
Iar pentru ca rețeta de business să devină una de succes, la acest model de afaceri, antreprenorul alături de fiica sa au presărat constant „ingredientul” investițiilor.
„În ultimii cinci ani, am investit anual sume cuprinse între 20 și 35 de milioane de euro numai din fonduri proprii în extinderea și eficientizarea operațiunilor noastre. De exemplu, numai anul trecut am investit aproximativ 35 de milioane de euro în diverse proiecte. Aici, amintesc finalizarea instalării panourilor fotovoltaice pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare. De asemenea, am investit în construirea unei noi hale pentru păsări. Am achiziționat și o nouă linie de producție și la fabrica de procesate, ceea ce ne va permite în 2024 să dublăm capacitatea producției”, explica la finalul lunii februarie, pentru Forbes România, Theodora Popa-Liteanu, vicepreședintele Transavia și fiica antreprenorului.
În tot acest timp însă, compania nu a neglijat nici investițiile pe zona de mediu. În acest sens, Transavia a construit deja aproximativ 35.000 de metri pătrați de platforme betonate pentru compostarea dejecțiilor, dejecții pe care compania le valorifică ulterior ca îngrășământ agricol.
„De menționat este și faptul că am adus îmbunătățiri infrastructurii referitoare la managementul deșeurilor. De exemplu, am construit o nouă fabrică de prelucrare a deșeurilor de la stațiile de incubație și una de făinuri proteice”, adaugă Theodora Popa-Liteanu, care a ținut să precizeze că anul trecut Transavia a raportat o rată de prelucrare a tuturor deșeurilor pe care le generează de aproximativ 99,5%.
Numai în ultimul deceniu, Transavia a investit aproximativ 250 de milioane de euro din fonduri proprii în dezvoltarea și extinderea operațiunilor echipei, dar și în tehnologie.
Așadar, ce-și mai poate propune Transavia după cel mai bun an din istoria companiei? Potrivit Theodorei Popa-Liteanu, în 2024, focusul rămâne pe întărirea poziției afacerii la nivel național și internațional prin investiții masive în extinderea, dar și prin eficientizarea operațiunilor. Așa încât, în opinia oficialilor companiei, în doi-trei ani, capacitatea de producție va atinge un nou nivel‑record pentru sud-estul Europei, depășind borna de 200.000 de tone de carne de pui anual, explica, la finalul lunii februarie, pentru Forbes România, și Theodora Popa‑Liteanu, vicepreședintele Transavia.
Afacerea de familie cu capital 100% românesc are în prezent o capacitate de abatorizare de 30.000 de capete/oră și exportă aproximativ 30% din producția sa în 27 de țări de pe mai multe continente.
„Brandurile, tendințele și cerințele consumatorilor se schimbă într-un ritm foarte alert și, prin urmare, este necesară o abordare pro activă. Astăzi, 30% din producția anuală a companiei merge pe piața de export, în mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Olanda, Ungaria, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Spania, Croația, Republica Cehă, Italia, dar și pe continentul african”, subliniază vicepreședintele Transavia.
În 2023, produsul Transavia cel mai bine vândut a fost pieptul de pui sub diverse forme. Per total, susține Theodora Popa-Liteanu, anul 2023 este acum catalogat ca fiind cel mai bun an din istoria companiei, detronându-l în cifre pe cel anterior (2022).
La capitolul planuri investiționale pentru următorii doi ani, Transavia și-a propus să continue investițiile din fonduri proprii în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea și consolidarea businessului. Mai mult, vicepreședintele Transavia a mărturisit că spre finalul lui 2024 vor fi investiți aproximativ 50 de milioane de euro într-un nou proiect.
„Spre sfârșitul acestui an vom da startul unei noi investiții de aproximativ 50 de milioane de euro. Deocamdată nu pot să ofer mai multe detalii despre acest proiect, dar vă pot spune că va fi cea mai mare investiție realizată de o companie privată de pe piața din România în sectorul respectiv”, a recunoscut Theodora Popa-Liteanu la acea vreme.
În 2023, Transavia a raportat o cifră de afaceri ce a depășit un miliard de lei. Profitul net s-a majorat și el ușor, ajungând de la 205,3 milioane de lei în 2022 la 208,3 milioane de lei în 2023. Anul trecut, compania a avut un buget de investiții de 140 de milioane de lei, în creștere cu opt milioane de lei față de cel din anul anterior, iar valoarea exporturilor a fost și ea în creștere, atingând cifra de 273 de milioane de lei. La finalul lui 2023, compania avea un număr de 2.350 de angajați.
Loc 20
1,8 miliarde de lei
Ioan Popa
67 de ani | Alba Iulia
Industria cărnii, agricultură
Locul 18 în ediția 2023 a Forbes 500