
Peste 1000 de copaci și mai mult de 20.000 de plante din 269 de specii diferite vor acoperi construcția proiectată de Koichi Takada Architects, care își propune să stabilească noi standarde în privința clădirilor ecologice, realizând un salt uriaș în ceea ce privește biodiversitatea și reducând, în același timp, amprenta asupra mediului.
În acest moment, proiectul se află în ultimele etape de avizare și se integrează într-un nou curent urbanistic, prin care arhitecții își propun să „înverzească” marile aglomerări urbane, să producă oxigen și să ofere multiple beneficii de ordin psihologic celor care vor locui în aceste clădiri. Arhitecții de la biroul Koichi Takada și-au propus să planteze de cinci ori mai multe plante și arbuști pe această structură verticală față de câte se găsesc, în prezent, în cel mai apropiat parc.
Clădirea va găzdui 382 de apartamente și va avea un acoperiș spectaculos pe două niveuri, amenajat drept zonă de recreere pentru rezidenții complexului, precum și un parc public la nivelul solului. Koichi Takada susține că, în prezent, această pădure urbană plantată pe o clădire rezidențială este maximul care se poate obține în termeni de împrietenire a construcțiilor cu mediul, ținând cont de posibilitățile oferite de tehnologia actuală și de reglementările în vigoare. Încă din faza de proiectare, noul proiect țintește recordul mondial pentru cel mai verde condominiu, fiind clasificat la nivelul 6 în sistemul de evaluare Green Star.
Proiectanții au gândit designul clădirii ca fiind unul sculptural, cu fațadele acoperite de verdeață, pentru a oferi o protecție vizuală și fizică împotriva soarelui, vântului sau a ploii, dar și intimitate. Necesitățile energetice ale clădirii vor fi rezolvate prin montarea de panouri solare, iar plantele vor fi udate cu apa colectată de la ploaie, în timp ce parterul va fi o pădure de nu mai puțin de 1642 metri pătrați, disponibilă oricui trece prin zonă.
Koichi Takada consideră că urbanismul trebuie să acorde prioritate conceptelor care implică o arhitectură vie, materiale și culori naturale, în opoziție cu betonul, oțelul și sticla, pe care le consideră mult prea austere și prea industriale pentru un proiect rezidențial.
Foto Koichi Takada Architects