FacebookTwitterLinkedIn

Nu sunt împotriva filler-elor și a tratamentelor injectabile, precum acela cu botox sau acid hialuronic. Sunt însă adepta principiului skin first, injectables second. Cum se traduce acest lucru? În a vedea întâi rezultatele peeling-urilor chimice, tratamentelor de microneedling și ale mezoterapiei și ce procent din efectul pe care ni-l dorim poate fi obţinut din folosirea lor. Putem alege atunci, conștient, asumat, dacă le folosim înaintea unor tratamente precum filler-ele, sau, de ce nu, chiar în locul acestora.

De multe ori, rezultatele sunt impresionante și încrederea în sine crește proporţional cu efectul tratamentelor. Dar pentru a ajunge aici, trebuie să ai încredere, în primul rând, în specialistul la care apelezi. Cred cu tărie că institutul sau clinica estetică nu este, sau este de puţine ori, locul în care te duci să îţi alegi ceva din „meniu“, ci este acela unde trebuie să primeze recomandarea medicului sau a esteticianului, personalizată în funcţie de nevoile specifice ale tenului, fizionomiei, acesta având o viziune mai largă asupra rezultatelor ce se pot obţine pe termen lung, cu efort minim.

Este, în practică, asemănător cu exemplul machiajului. Pentru un machiaj reușit, trebuie, în primul rând, ca baza, tenul, să fie curată, sănătoasă, frumoasă.

În cazul filler-elor, indiferent cât „umpli“ și încerci să corectezi, tenul nu va arăta impecabil, uniform, sănătos, fresh decât dacă incluzi în planul de tratament proceduri specifice pentru aceste rezultate, stimulând, în plus, producţia de colagen, diminuarea porilor, uniformizarea culorii tenului etc.

Tratamentele ce ţintesc îmbunătăţirea sănătăţii și a aspectului tenului sunt „mai puţin“ invazive decât injectabilele, iar preferatele mele, și în aceleași timp cele mai solicitate în acest moment, sunt microneedling-ul, peeling-urile chimice și tratamentul ce folosește tehnologia Jet Peel.

Microneedling-ul presupune un proces controlat de creare de leziuni la nivelul dermului, prin microperforaţii pe toată suprafaţa tenului, și aplicarea de diferite substanţe, de la vitamine și minerale până la acid hialuronic sau DMAE, pentru efect de lifting. Acest tratament este cunoscut și sub denumirea de mezoterapie fracţionată sau terapie de inducţie a colagenului, fiind recomandat pentru stimularea procesului natural de sinteză a colagenului de către fibroblastele din derm, micșorarea porilor și ameliorarea texturii pielii. Atât procesul controlat de microperforaţii, cât și aplicarea cocktailurilor de substanţe active ce pătrund până în derm oferă beneficii reale în refacerea și regenerarea pielii, apărarea împotriva radicalilor liberi de oxigen și a stresului oxidativ.

Peeling-ul chimic se bazează, de asemenea, pe crearea unei leziuni cutanate controlate, cu scopul de a îmbunătăţi producţia de colagen și de a stimula procesele naturale și regenerative ale pielii. Practic, acesta acţionează prin deteriorarea straturilor superficiale ale pielii, ceea ce duce la creșterea ratei de regenerare celulară la nivelul pielii. Noile celule sunt aduse la suprafaţă, iar liniile de expresie, ridurile, punctele negre sunt reduse, efectele erupţiilor sunt atenuate, iar tenul își recapătă luminozitatea.

Una dintre diferenţele dintre microneedling și peelingul chimic este perioada de recuperare completă a tenului. Astfel, în cazul tratamentului de peeling chimic, perioada de recuperare poate varia, de la persoană la persoană, de la două-trei zile până la două săptămâni. La microneedling, aceasta nu depășește însă două-trei zile. Peeling-urile chimice, însă, în funcţie de formulă, pot fi mai eficiente în tratarea urmelor lăsate de acnee sau în cazuri de pigmentare a tenului.

Tehnologia patentată Jet Peel oferă un regim de tratament în mai multe etape, care combină beneficiile hidrodermoabraziunii complet naturale, exfolierii chimice, extragerii fără durere, automate, și a infiltrării cutanate de substanţe nutritive, care includ celule stem, antioxidanţi, acid hialuronic și peptide de origine vegetală.

În acest tratament, tehnologia creează un jet de micropicături pe care le „livrează“ în piele substanţele active, cu viteză supersonică, până la adâncimi de 1,5 mm. Această etapă reprezintă mezoterapie virtuală (fără ace) în care se infuzează cocktailul personalizat de substanţe active necesare fiecărui tip de ten. Avantajele terapiei Jet Peel constau în faptul că este noninvazivă, fără contact și nu necesită perioadă de recuperare, putând fi folosită pe toată perioada anului.

Peeling-ul chimic și microneedling-ul se folosesc cu predilecţie în sezoanele reci, dar au avantajul de stimulare a producţiei de colagen și pot corecta probleme mai grave ale tenului. Alegerea potrivită se face împreună cu specialistul în domeniu, în funcţie de ce dorim să tratăm, anotimpul în care ne aflăm și perioada de timp disponibilă.

Ce te deranjează la imaginea pe care o vezi în oglindă? În multe cazuri, ne dorim să apelăm la tratamente injectabile deoarece nu suntem mulţumiţi atunci când ne privim în oglindă sau, mai nou, în selfie-ul făcut cu telefonul. Trebuie să ne amintim însă că tratamentele injectabilele pot schimba volumul feţei și pot umple ridurile, însă totul este făcut „sub piele“, astfel încât nu pot schimba textura, culoarea sau aspectul tenului. Pentru un ten care nu are nevoie de „filtre“, ceea ce ne dorim este o piele mai sănătoasă și luminoasă, însă de multe ori nu putem să vedem singuri acest lucru și aici intervin