FacebookTwitterLinkedIn

Peste 80% din companiile germane din domeniul producţiei şi tehnologiei informaţiei se aşteaptă la un impact negativ asupra economiei ţării de pe urma taxelor vamale americane, conform unui studiu realizat de Leibniz Centre for European Economic Research ZEW.

Potrivit informaţiilor analizate de Reuters, 20% din cele 800 companii participante la studiu se tem acum de “efecte extrem de nocive” asupra economiei, în urma politicilor noii administraţii a SUA, notează Agerpres.

În industrie, 46% din firme se aşteaptă la efecte negative asupra afacerilor lor, în timp ce 64% estimează consecinţe negative pentru întregul sector, arată datele ZEW.

Jumătate din companiile din industrie care exportă în SUA se tem că administraţia Trump va avea un impact negativ asupra lor, în timp ce 42% din firmele care nu au exporturi către Statele Unite se aşteaptă de asemenea la efecte negative, potrivit ZEW.

Aproximativ 10,4% din exporturile Germaniei au mers spre SUA în 2024, adică exporturi cu o valoare de 161,3 miliarde de euro, sau 183,3 miliarde de dolari, ceea ce face din SUA cea mai importantă destinaţie pentru exporturile germane, a anunţat recent Oficiul federal de statistică (Destatis). SUA au fost, de asemenea, cel mai mare partener comercial al Germaniei, atât pentru exporturi cât şi pentru importuri, luând acest titlu înapoi de la China, care l-a deţinut între 2016 şi 2023.

Germania este mai expusă la tarife decât multe state comparabile din UE, din cauza importanţei sectorului industriei şi a dependenţei sale de vânzările peste hotare. Parlamentarii germani au reacţionat la nevoia de a stimula economia printr-un fond, în valoare de mai multe sute de miliarde de euro, destinat investiţiilor în noi infrastructuri precum şi investiţiilor în apărare.

Germania este singura ţară G7 care nu a înregistrat o creştere a PIB-ului în ultimii doi ani, iar tarifele anunţate de preşedintele SUA, Donald Trump vor da o lovitură serioasă economiei Germaniei, amânând o revenire şi posibil aruncând cea mai mare economie a Europei în al treilea an de recesiune. 

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.