
Creşterea producţiei de energie regenerabilă este cheia scăderii preţului electricităţii pentru sectoarele industriale mari consumatoare de energie din Germania, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz.
Companiile industriale din Germania susţin că preţul electricităţii este prea ridicat comparativ cu alte ţări, astfel încât industria grea din Germania se confruntă cu un dezavantaj structural faţă de alte centre de producţie, cum ar fi Statele Unite şi China, transmite Reuters.
Ministerul Economiei din Germania, condus de Robert Habeck, de la Partidul Verzilor, a prezentat săptămâna aceasta un plan pentru un preţ subvenţionat de 6 cenţi/ (kWh) până în 2030.
Dar Ministerul de Finanţe a respins propunerea, susţinând că nu există fonduri la buget pentru o astfel de iniţiativă.
“Există deja regiuni unde producţia de energie este ieftină, aşa cum ne dorim, astfel încât operaţiunile industriale pot depăşi concurenţa globală fără subvenţii”, a declarat Scholz.
Ministrul Economiei a declarat că subvenţii propuse, care ar urma să fie în vigoare până în 2030, ar costa bugetul german între 25 şi 30 de miliarde de euro.
Anterior, Scholz şi-a exprimat scepticismul în legătură cu o astfel de iniţiativă, spunând că subvenţiile pe termen lung nu sunt benefice pentru economie.
“Ştim deja că vom avea preţuri mai scăzute la energie odată ce ne atingem obiectivul ca energiile regenerabile să domine producţia de electricitate în Germania”, a explicat Scholz.