FacebookTwitterLinkedIn

Grupul MOL a înregistrat un profit operațional EBITDA de 2,1 mld. dolari în primul semestru, în timp ce rezultatele din trimestrul doi au ajuns la peste 1,3 miliarde de dolari.

Potrivit companiei, segmentele Upstream și Downstream au reușit să compenseze impactul generat de reglementările de preț la combustibili în anumite țări din regiunea Europei Centrale și de Est și de taxele din Ungaria. Impactul acestor măsuri a fost estimat la aproximativ 640 milioane de dolari, fiind generat în proporție de 90% de operațiunile din Ungaria, în primul semestru al anului 2022.

 „Al doilea trimestru din 2022 a consemnat, din nou, o perioadă de incertitudine fără precedent pentru întreaga industrie energetică. Menținerea securității aprovizionării în țările din Europa Centrală și de Est în care activăm a devenit prioritatea noastră numărul unu și am reușit să ne respectăm angajamentele și în ultimele luni. Cu toate acestea, intervențiile din partea statului în Europa Centrală și de Est au afectat business-ul MOL, punând presiune asupra veniturilor și operațiunilor noastre”, a declarat Zsolt Hernádi, Chairman și CEO al MOL. Grupul MOL și-a majorat estimările EBITDA pentru întreg anul 2022 la aproximativ 3,3 miliarde de dolari, de la aproximativ 2,8 miliarde de dolari.

În segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a ajuns la 576 milioane de dolari în T2 2022, iar fluxul de numerar liber a crescut la 504 milioane de dolari. Segmentul Upstream a avut cea mai mare contribuție la rezultatele înregistrate de Grup privind fluxul de numerar liber în prima jumătate a anului 2022, generând 60% din total, potrivit reprezentanților. Volumul producției de gaz și petrol a înregistrat valoarea medie de 92,4 de mboepd (mii de barili de petrol echivalent pe zi), în scădere cu aproximativ 6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Pe segmentul Consumer Services, EBITDA a scăzut în T2 2022, înregistrând o scădere de 72% de la an la an, până la valoarea de 46 milioane de dolari, din cauza plafonării prețurilor în Ungaria, Croația, Serbia, Slovacia și Bosnia și Herțegovina. Pe majoritatea piețelor din Europa Centrală și de Est, volumele de vânzări înregistrate de MOL au continuat să crească, generând o creștere de 16% față de aceeași perioadă a anului trecut în T2 2022. Numărul de tranzacții a crescut cu 9% de la an la an, iar numărul de locații Fresh Corner a crescut la 1.103 în trimestrul 2, de la 1.081 în trimestrul anterior.

În segmentul Downstream, profitul operațional CCS EBITDA a ajuns la 863 milioane de dolari în T2 2022, iar pe segmentul Gas Midstream, rezultatul EBITDA a scăzut cu 33% față de aceeași perioadă de anul trecut, totalizând 15 milioane de dolari. “Volumele de gaz transmise către depozite au crescut cu aproape 25%, dar atât volumele transmise local, cât și cele exportate au scăzut semnificativ în T2 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind determinate de impredictibilitatea pieței gazului la nivel regional și UE”, arată compania.