
Executivul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea poliţiei militare.
În nota de fundamentare a proiectului se prevede, printre altele:
„Iniţierea unei noi abordări conceptuale asupra locului şi rolului corpului poliţiştilor militari din Armata României este dictată în principal de efortul de a obţine un nivel de interoperabilitate cât mai ridicat cu structurile altor forţe armate în cadrul misiunilor şi operaţiilor militare şi de a răspunde la îndeplinirea obligaţiilor asumate prin convenţiile internaţionale la care România este parte. (…)
În definirea misiunilor unităţilor de poliţie militară, trebuie plecat de la locul şi rolul acesteia în structura armatei. În acest scop poliţia militară trebuie prin pregătirea specifică, formele şi procedeele de acţiune, să atingă nivelul de profesionalism şi dotare al structurilor similare din armatele ţărilor membre NATO”, conform Agerpres.
De asemenaea, în aceeași ședință de guvern, se va modifica şi completa, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, unele acte normative din domeniul silviculturii.
Nota de fundamentare a proiectlui: „Măsurile legislative propuse vizează punerea în aplicare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C2 – Păduri şi Protecţia Biodiversităţii, Ţintele 25 şi 26 Investiţii 1.
Campanie naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, prin care România trebuie să împădurească şi să reîmpădurească o suprafaţă de 56 700 ha, până în anul 2026.
De asemenea, vizează accesul în regim de urgenţă al operatorilor economici specializaţi, pentru remedierea unor defecţiuni prin operaţiuni speciale la alte orizonturi de exploatare din cadrul capacităţilor existente şi pentru repunerea în funcţiune a capacităţilor de existente şi repunerea în funcţiune a capacităţilor de producţie nefuncţionale, în vederea suplimentării producţiei de petrol şi gaze naturale”.