Lipsa forței de muncă calificată în domeniul IT este mai puțin critică decât sugerează opinia publică, iar 80% dintre companii spun că nu se confruntă cu probleme privind găsirea de personal calificat, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță în management Horváth.
”Obiectivul de transformare digitală a companiilor riscă să nu fie atins, în special din cauza unui management al portofoliului ineficient care are ca rezultat un consum de resurse mai puțin optim”, potrivit Horváth.
Firma a derulat un studiu în rândul companiilor din industrii precum automotive, finanțe, comerț, IT, logistică și bunuri de larg consum.
Competențele digitale ale angajaților și joburile legate de Big Data și Artificial Intelligence sunt vitale pentru succesul proiectelor de transformare digitală ale companiilor.
Firmele au o nevoie urgentă de a optimiza planificarea și managementul portofoliului de proiecte pentru a asigura o utilizare eficientă a resurselor și competențelor.
Totodată, IMM-urile trebuie să-și realinieze organizarea internă în contextul transformării digitale, pentru a nu rămâne în urmă.
Dintre companiile cu peste 10.000 de angajați, 57% au departamente pentru transformarea digitală, în timp ce numai 33% dintre firmele cu și sub 250 de angajați au în prezent astfel de departamente.
Potrivit sursei citate, externalizarea soluțiilor complexe reprezintă un factor cheie care generează un plus de valoare în urma câștigurilor rapide din cloud.
Astfel, 44% dintre respondenți urmăresc o strategie cloud, iar 57% dintre ei plănuiesc să o implementeze în următorii trei ani.
Securitatea IT reprezintă un scop major în contextul strategiilor bazate pe cloud și nu este percepută ca risc în privința externalizării.
Pe lângă securitatea IT, participanții la studiu au agreat drept obiective principale ale unei strategii în cloud conectivitatea (75%), securitatea IT (74%), performanța (73%), flexibilitatea și optimizarea costurilor (73%) și stabilitatea (72%).
Obstacolele pe care le întâmpină companiile în privința migrației către cloud sunt de natură legislativă și de reglementare, de exemplu GDPR (72%), pregătirea pentru cloud a sistemelor vechi, deja existente (65%), lipsa strategiei de aprovizionare (60%) sau lipsa abilităților necesare (59%).