FacebookTwitterLinkedIn

Prima oară când am urcat într-un avion aveam 20 de ani și un amestec de teamă și emoție copleșitoare. Plecam cu o bursă Erasmus în Newcastle, Marea Britanie, și mi-am cumpărat biletul de avion de la biroul Air France – KLM din centrul Bucureștiului, după ce o întrebasem de nenumărate ori pe domnișoara de acolo despre care ar fi cea mai potrivită variantă pentru cineva care n-a mai zburat niciodată. Diferențierea a venit atunci nu datorită companiilor aeriene, ci a aeroportului unde urma să am escală. “E de preferat să-l tranzitați pe cel din Amsterdam. Aeroportul din Paris nu e la fel de bine pus la punct”, mi-a argumentat ea. 

Cu acest gând în minte, am încercat să evit escale la Paris. Dar șase ani și câteva zboruri (și aeroporturi) mai târziu, am ajuns totuși pe Aeroportul Charles de Gaulle (CDG) din Paris, unde am avut parte de un tur privat organizat de unul dintre managerii de comunicare ai aeroportului – veselul și neobositul Jean Paul, care ne-a purtat în lungul și-n latul “Hub-ului fără stres”, după cum îl numește. Modernizările aduse în ultimii ani acestui hub dedicat Air France – KLM Sky Team au constat într-o investiție de 580 de milioane de euro, care s-a concentrat pe îmbunătățirea vizibilă a accesibilității și confortului pasagerilor, cu precădere în zona Terminalului 2E, unde cel mai important rezultat este noul Satelit S4. Adică 6000 m.p. cu magazine, baruri, restaurante, plus 25.000 m.p. dedicați zonelor de relaxare.

Jean Paul ne spune cu mândrie că CDG se situează pe locul 7 în lume în privința traficului, iar în ceea ce privește oportunitățile de conexiune, hub-ul Sky Team este numărul 3 mondial și numărul 1 în Europa, cu 25.000 de oportunități de conexiune pe săptămână, înaintea hub-ului Lufthansa din Frankfurt (14.000) și a hub-ului British Airways din Londra (7.000). “În trecut, aeroportul nu era atât de comod și avea o imagine nefavorabilă”, recunoaște Jean Paul. “Însă Air France a colaborat cu autoritatea aeroportuară Aéroports de Paris pentru a renova această parte de est a aeroportului și a o dedica partenerilor Sky Team.” 

Modificările de infrastructură au fost realizate îmbinând echilibrat latura practică – toate zborurile Schengen operate de Air France și partenerii săi au fost mutate în Terminalul 2F, iar Terminalul 2E a fost dedicat zborurilor internaționale non-Schengen, curse lung-curier și mediu-curier, zonele de îmbarcare K, L și M fiind conectate cu ajutorul unui tren automatizat care poate transporta până la 8000 de persoane, pe o distanță de 1 km, în mai puțin de 2 minute – și pe cea estetică – designeri și artiști străini au creat o ambianță specifică, atât în zona de duty free sau în zonele de îmbarcare, cât și în lounge-urile Air France.

“Avem cea mai bună arhitectură a unui hub – concourse, adică toate avioanele sunt la porți, nu există nici un autobuz pentru îmbarcare, scurtând astfel timpul pentru procedurile de îmbarcare”, explică Jean Paul. “Fiecare nivel are altă funcționalitate: -1 e pentru tren; 0 – controlul de securitate; 1 – plecări; 2 – sosiri. În plus, la controlul de securitate pasagerii sunt împărțiți în două de către personalul autorizat: linia verde pentru pasageri care decolează în mai mult de o oră și jumătate, iar linia portocalie pentru zboruri care sunt gata de îmbarcare sau pentru care îmbarcarea se face deja”, ne povestește el gesticulând.

Pe măsură ce înaintăm spre inima Satelitului 4, zgomotul se reduce treptat. Într-o armonie a formelor creată de artiștii japonezi care au lucrat la design întâlnim fotolii și canapele rotunjite, în culori calde, ecrane cu bule de apă care aduc aminte de efervescența șampaniei franțuzești, lumini sub forma propulsoarelor aviatice… Trecem de zona modelată după Place Dauphine din Paris, unde găsim locuri precum Caviar House sau Ladurée Boutique, trecem și de muzeul unde la fiecare șase luni aeroportul încheie un parteneriat cu un muzeu francez pentru a le oferi pasagerilor, gratuit, expoziții unice; și ajungem la “bulevardul luxului”, inspirat de Avenue Montaigne din zona Champs-Élysées, unde regăsim cele mai faimoase magazine franțuzești de lux. Iar apoi, între Hermes și Dior – premiatul lounge business class al Air France, care a însemnat o investiție de 13 milioane de euro în cei 3000 m.p. ai săi.

Click aici pentru o galerie foto cu lounge-ul business al Air France.

În contrast cu ce se află în afara ușilor sale – așa-numitul “oraș” –, lounge-ul reprezintă “parcul” – o oază de tihnă și liniște creată de Brandimage în colaborare cu designerul Noé Duchafour-Lawrence, inspirația lor venind din natură. Stilul este cald, liniile – blânde, culorile – naturale. Alb, verde, bej, maro, câte o floare roșie ici-colo se îmbină în diferitele zone ale lounge-ului, pentru a le oferi pasagerilor spațiul potrivit – pentru relaxare, citit, lucrat, hrană etc.

Acest lounge va servi drept model și pentru viitoarele investiții planificate pentru Terminalul 2F și Terminalul 2G. Până atunci însă, Terminalul 2E dă măsura ambițiilor Air France de a le oferi actualilor precum și potențialilor pasageri cele mai bune posibilități de conexiune. Air France are aproximativ 32 de milioane de pasageri anual pe CDG, număr ce reprezintă 52% din traficul de pasageri al aeroportului. În prezent, 52% dintre pasageri nu au ca destinație finală Parisul, ci îl folosesc drept punct de legătură cu restul lumii. Iar Air France operează 6 lounge-uri business (3 în Terminalul E, 2 în Terminalul 2F și 1 în Terminalul 2G), exclusivistul lounge “La Première” din Terminalul 2E, precum și un lounge pentru sosiri în Terminalul 2C.

“Pentru noi a fost esențial să reorganizăm toate activitățile și să ne concentrăm toate operațiunile în cele două Terminale 2E și 2F, plus activitățile regionale din Terminalul 2G. Mulțumită noului concourse, am reușit să redistribuim aceste activități într-un mod mai compact, mai practic, dar și să le oferim pasagerilor mai mult spațiu, luminozitate și confort”, spune Christian Gauthier, director al operațiunilor de lung-curier de la Air France. El punctează că a ține sub control toate aceste activități este un lucru complex, cu atât mai mult cu cât primul zbor lung-curier aterizează în jur de 5:30-6 dimineața, iar ultimul astfel de zbor decolează în apropiere de miezul nopții… “Pentru noi, prioritatea o reprezintă, bineînțeles, robustețea acestor operațiuni, securitatea și siguranța acestora, precum și punctualitatea. În plus, vrem să le oferim pasagerilor noștri toate serviciile și atenția cuvenită, de la ambianță la mâncare și băutură, unde am adus recent îmbunătățiri.”

Pentru a gestiona întreaga activitate, Gauthier lucrează cu patru departamente-cheie: unul dedicat curselor lung-curier (Terminalul 2E), altul – pentru Terminalele F și G; unul care se ocupă de logistică și handling, plus încă unul care coordonează toate aceste operațiuni, inclusiv conexiunea cu cei de la catering, curățenie, cargo etc.

Obiectivul său și al echipei sale este de a profita de oportunitățile de extindere și valorificare a spațiului existent, folosindu-se de experiența îndelungată în domeniul aviatic. “Știm că avem un rol-cheie de jucat în Europa, în comparație cu platforme precum Frankfurt și Londra. Vrem să fim un competitor puternic, mai ales în ceea ce privește oportunitățile de corespondență. Credem că prin continuarea interacțiunii cu clienții noștri, fiind atenți la nevoile acestora și ținând cont de așteptările lor vom reuși să transformăm strategia în realitate. Iar CDG este un lucru de preț pentru Air France. Modul în care vom colabora pentru sporirea virtuților operațiunilor noastre cred că va avea un impact direct asupra dezvoltării generale a companiei noastre aeriene”, a încheiat Christian Gauthier.