
Ce decizii de business a luat compania dvs de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?
Traim o criza globala fara precedent care afecteaza major rutina activitatilor noastre. Indiferent de motive, ne-am trezit in fata unei situatii fara precedent, in care orice actiune planificata a fost pusa in asteptare sau adaptata semnificativ. O criza care poate determina pe oricine sa se simta frustrat, enervat, coplesit, infricosat, preocupat atat pentru el cat si pentru ceilalti si, in acelasi timp, nesigur in ceea ce priveste viitorul.
Care sunt masurile pe care compania dvs le-a luat in sprijinul angajatilor de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?
Cu siguranta, in cei peste 25 de ani de cand activam in calitate de distribuitor exclusiv pentru o selectie importanta de branduri de parfumerie si de produse cosmetice, nu am intalnit o situatie similara.
In mod normal, in cadrul companiei, ne concentram pe incurajarea inovatiei, generarea veniturilor si obtinerea cotei de piata. Acum ne-am trezit brusc in situatia de a lua rapid decizii cu privire la controlul optim al cheltuielilor si mentinerea lichiditatilor, construirea de planuri de urgenta pentru a face fata situatiilor neprevazute survenite in cadrul lantului de aprovizionare, de a asigura conditii optime pentru intreaga echipa, dar si de a gestiona lipsurile si diversele provocari operationale. Aceste actiuni au modificat drastic sfera echipei, rolurile, prioritatile, dar si intreg business-ul in general. Toate acestea, in timp ce ne-am confruntat cu situatia de a face fata preocuparilor evidente in ceea ce priveste sanatatea si siguranta si de a gasi o serie de instrumente de sustinere la care toata echipa sa aiba acces.
In astfel de momente critice, cea mai vitala si esentiala decizie pe care ar trebui sa o luam in considerare este aceea de a ne mentine cumpatul, de a percepe lucrurile asa cum sunt ele in realitate si de a ne baza pe propriile convingeri, experiente si valori.
Intrucat ne confruntam cu problema colectiva, am decis in cadrul companiei ca este esential sa recunoastem preocuparile si anxietatea oamenilor si sa incurajam rezolvarea lor. Am identificat faptul ca majoritatea echipei noastre este ingrijorata in legatura cu starea de sanatate, de venituri, dar si de mentinerea locului de munca. Din acest motiv am ales sa comunicam deschis si sa ii asiguram ca putem lucra impreuna pentru a asigura continuitatea businessului in timpul acestei crize. Pe langa aceasta comunicare transparenta, am actionat in consecinta.
Nimeni nu a fost pregatit cu adevarat pentru acest lucru, asa ca a trebuit sa “umanizam” pe deplin compania prin ajustarea uneia dintre misiunile sale principale. Astfel am decis sa ii informam ca prioritatea noastra este de a-i sprijini si a le oferi toate instrumentele si resursele pentru a pastra integritatea si unitatea, avand ca scop final asigurarea continuitatatii, dar ramand fideli valorilor si misiunii noastre.
Care sunt scenariile posibile pe care le vedeti pentru business-ul dvs daca epidemia continua si/sau ia amploare? Dar pentru intreaga economie romaneasca?
De-a lungul anilor, o parte din resursele companiei Niran a fost alocata pentru achizitionarea si dezvoltarea infrastructurii IT, ceea ce a facut ca decizia WFH ( work from home) sa fie viabila, practica si rapid de implementat. Impreuna cu instrumentele si softurile necesare, am asigurat flexibilitatea operationala si manageriala. Desigur, acesta este un model diferit de management, interactiune si comunicare, fie ea interna sau externa, dar ne-am angajat sa ii asiguram fezabilitatea, avand convingerea necesitatii schimbarii. Suntem o echipa profesionista, etica, empatica si umana, si incercam sa ne adaptam rapid situatiei actuale. Ca parte din ADN-ul nostru, continuam sa invatam, sa ne adaptam si sa punem in aplicare tot ceea ce este necesar pentru a eficientiza procesul WFH. De asemenea, am reusit sa punem la punct un mecanism de masurare pentru a ne asigura ca vom analiza intreaga experienta atunci cand vom reusi sa depasim aceasta criza.
Mai mult, o serie de masuri au fost comunicate si sunt in derulare in acest moment:
- Informarea partenerilor si clientilor cu privire la modificarile operationale: program de functionare, organizare WFH, situatia logistica, disponibilitatea serviciilor pentru clienti, situatia comenzilor etc. Proactivitatea si preocuparea pentru interesele partenerilor si ale clientilor nostri au fost si sunt esentiale, mai ales in acest context.
Asigurarea partenerilor nostri interni si externi de continuitatea business-ului prin mentinerea intacta a valorilor si practicilor companiei chiar si in contextul actual - „Haosul reprezinta o oportunitate pentru inovatie”, Sun Tzu, „Arta razboiului”. O afirmatie care este inca de actualitate.Pe langa masurile comunicate anterior, ne vom asigura de informarea constanta a partenerilor cu privire la inovatiile care apar pe durata procesului de combatere a crizei actuale. Ne vom angaja sa gandim si sa actionam diferit, sa ne adresam clientilor potentiali, existenti si noi, oferind noi produse sau servicii care rezolva o noua problema. Trebuie sa insuflam SPERANTA prin orice contributie pe care o putem aduce pentru a dezvolta modalitati noi de a imbunatati vietile oamenilor.
- Abordarea viitorului este esentiala in acest context. Acum este momentul sa reevaluam schimbarile pe care le-am facut in operatiunile companiei. Desi trebuie sa respectam orice limite impuse de guvern, trebuie sa demonstram ca suntem dispusi sa facem mai mult decat ceea ce trebuie, pentru a aduce beneficiu tuturor celor in cauza, in masura in care compania poate sustine financiar acest lucru. Niran este in situatia in care poate mentine un modelul de afaceri revizuit pana cand lucrurile vor reveni la normal, chiar si in acest context extrem de dificil. Mai mult, vom tine cont de lucurile invatate pe parcursul acestei experiente, precum si de maniera in care acestea ar putea imbunatati modalitatea in care compania noastra functioneaza dupa incheierea pandemiei. Avem certitudinea cu vom iesi mai puternici din aceasta situatie. Masurile temporare care satisfac clientii pot deveni in viitor masuri permanente ale modelului companiei noastre. Cu siguranta acest lucru va servi pentru a inspira mai multa incredere si bunavointa.
Majoritatea antreprenorilor si a angajatilor au mai trecut si inainte prin crize economice. Stim ca de fiecare data agonia este diferita si ca intreprinzatorii si companiile reusesc sa se adapteze si sa isi revina. De data aceasta, cred ca va fi la fel, chiar daca socul si gravitatea acestei crize sunt atat de intense, iar perturbarea activitatii comerciale si a vietii in general nu are precedent. Multe companii au stocuri si resurse financiare pentru a supravietui de la trei pana la sase luni. Drept urmare, multi s-au grabit sau se vor grabi sa faca reduceri de personal sau sa induca angajatilor un sentiment de redundanta. Masurile initiale ale guvernului au determinat multe firme sa se grabeasca sa solicite subventii de la stat pentru salariile persoanelor inactive. Banuiesc ca impactul va fi si mai mare si sunt sigur ca guvernul va adopta mai multe masuri necesare, sub diferite forme, odata ce va intelege intensitatea crizei asupra economiei locale in diferitele sale grade si, fara indoiala, va oferi instrumente pentru a sustine industriile afectate, firmele si angajatii, prin mijloacele disponibile.
Care ar fi masurile guvernamentale ce ar trebui luate in urmatoarea perioada de timp pentru atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activitatii din sectorul in care activati?
In cadrul companiei urmarim constant situatia si ne bazam pe faptul ca autoritatile vor comunica transparent masurile adoptate, de vreme ce acest lucru este fundamental pentru a insufla sentimentul de incredere, in special in aceasta perioada. Mai departe, consider ca Guvernul va recunoaste ca impactul economic al pandemiei afecteaza diferit economiile si tarile. Prin urmare, ma bazez pe faptul ca vor alege politici specifice si vor aplica o serie de masuri care sa stimuleze puterea de cumparare a consumatorilor tinand cont de faptul ca Romania este un model economic orientat spre consum, cu un PIB dependent de sanatatea financiara a IMM-urilor locale generatoare de cerere si oferta.
Care sunt scenariile posibile pe care le vedeti pentru business-ul dvs daca epidemia continua si/sau ia amploare? Dar pentru intreaga economie romaneasca?
Trebuie adaugat ca responsabilitatea de a supravietui acestei epidemii nu ar trebui sa apartina doar guvernului si a autoritatilor, ci mai degraba populatiei, societatilor civice si industriilor, atat individual, cat si colectiv. Este esential ca toata lumea sa aduca un omagiu tuturor eroilor din cadrul serviciilor nationale de sanatate (care asigura sanatatea populatiei, cruciala pentru o economie stabila), personalului serviciilor esentiale, transportatorilor, fermierilor si a tuturor celor care asigura functionarea sectoarelor vitale. Ei sunt “soldatii” din prima linie si fiecare ajutor trebuie directionat catre ei si catre toti cei care sunt esentiali in lupta impotriva epidemiei. Fiecare ar trebui sa contribuie cu adevarat si responsabil in functie de mijloacele sale.
Cum credeti ca ati putea ajuta comunitatea – sociala si/sau de business?
Noi – cu totii – vom fi tinuti minte prin modul in care ne gestionam pe noi insine si pe ceilalti in aceasta criza – individual, ca echipa, ca organizatie, ca societate, ca guvern si autoritati, cum am reusit sa colaboram, sa perseveram, cum am progresat si cum am iesit din aceasta experienta – mai puternici impreuna.