FacebookTwitterLinkedIn

Orice businessman de succes știe cât de importantă este evaluarea realistă a riscurilor unor investiții considerabile. Fie că alegi să cumperi acțiuni de la o companie tânără în care te încrezi, ori că mergi mai departe și pornești singur sau alături de un asociat propria afacere, este de înțeles că îți vei dori ca profitul obținut în urma oricărei investiții de capital să fie cât mai mare. 

În domeniile în care piața este supraaglomerată este destul de dificil să estimezi cum vor arăta graficele fiecărei întreprinderi în parte. Chiar și investitorii cu experiență au șanse considerabile de a eșua, mai ales în climatul economic actual, dominat de variații extreme. 

O direcție îndrăzneață în care ai putea să te îndrepți este cea a industriilor slab dezvoltate. Pentru unii un pământ sterp, pentru alții un teren al posibilităților, cu o perspectivă optimistă și cu o viziune realistă asupra cererii publicului țintă, o piață subdezvoltată poate fi mediul în care vei deschide o afacere de succes sau vei crește un start-up plin de potențial.

Iată care sunt trei industrii slab dezvoltate în țară, dar care merită o șansă în materie de investiții

  1. Industria farmaceutică și de biotehnologie

Giganții în materie de biotehnologie sunt, ca pe multe alte planuri, China și Statele Unite ale Americii. În contextul actual este, însă, extrem de mult loc în Europa pentru creșterea unor business-uri în acest domeniu. Cu câteva minți strălucite, cu o echipă muncitoare, cu sisteme de monitorizare și validare de top de la Ellab.ro și, bineînțeles, cu o strategie de marketing bine pusă la punct se pot face lucruri mărețe.  

Desigur că a intra în industria biotech într-o țară subdezvoltată din acest punct de vedere este o misiune ambițioasă și plină de riscuri. Totuși, avantajele unei piețe libere sunt numeroase și trebuie luate în considerare fără doar și poate. Important este să știi să-ți alegi oamenii cu care vei lucra astfel încât aceștia să facă drumul către succes unul mult mai ușor de parcurs.

  1. Industria tehnologiei și a comunicațiilor

România este una dintre țările din care pleacă anual mii de informaticieni recunoscuți de întreaga lume ca fiind foarte bine pregătiți și extraordinar de muncitori. Este nedrept să nu li se ofere posibilități mulțumitoare în țara în care au crescut și s-au format, la fel cum este nedrept ca investitorii să ignore potențialul imens al oamenilor care activează în acest domeniu. A face o investiție în industria tehnologiei și a comunicațiilor este, fără îndoială, o afacere cu perspective strălucite. Odată ce vor dispune de fondurile necesare și de implicarea unor oameni pricepuți la business în povestea lor, companiile tech din România vor ajunge să depășească cu mult media europeană și să se ridice la nivelul celor de pe piața americană.

  1. Industria de mediu

Discuțiile care vizează conservarea resurselor și protecția mediului înconjurător au fost pentru multă vreme ignorate aproape în totalitate de oamenii de afaceri din lumea întreagă. Contextul actual nu mai permite o asemenea atitudine, iar marile instituții naționale și europene încurajează dezvoltarea de întreprinderi care să ajute la atingerea unor obiective înalte în ceea ce privește relația umanității cu mediul înconjurător. Proiectele din domenii precum cel al energiei verzi și cel al colectării și reciclării deșeurilor sunt foarte apreciate atât de investitorii români, cât și de cei străini. Înscrierea unui astfel de proiect într-o bază de date care să facă accesibil planul și colegilor străini va atrage cu siguranță fonduri importante și va crea perspectiva extinderii afacerii în afara granițelor țării.

Așadar, dacă ești dornic să faci o investiție, ia în considerare acest scenariu, cel în care îți joci cărțile într-un domeniu în aparență mai puțin accesibil în țară. Chiar dacă, în teorie, riscurile sunt mari, practica arată adesea că mișcările îndrăznețe aduc profituri pe măsură.

Sursa foto: unsplash.com