FacebookTwitterLinkedIn

O demonstrează Olaf Lausen (38 de ani), New Business Development Manager al Romtelecom şi Cosmote, care are peste 15 ani de experienţă în industria telecom. “Deşi este greu de crezut, segmentul de telefonie mobilă abia se lansa pe piaţa germană când eu eram prin facultate. Pentru mine, telecomunicaţiile au reprezentat mereu o industrie fascinantă”, spune Lausen.

Germanul lucrează în cadrul Romtelecom din 2008 – iar de la finalul lui 2013, în calitate de director general pentru dezvoltarea de new business, gestionează proiecte de dezvoltare comercială şi de afaceri. Nimic mai natural pentru un om care a fost la curent constant cu evoluţia acestui sector şi care poate identifica cu uşurinţă ultimele tendinţe în materie de investiţii, atât pentru grupul din care face parte cât şi pentru antreprenorii români.

“Plăţile mobile sunt un topic de interes pentru grup şi o direcţie de afaceri cu foarte mare potenţial de dezvoltare. În Germania, Deutsche Telekom a lansat deja aplicaţia mWallet ce permite efectuarea de plăţi contactless pe terminale POS eligibile. Pot folosi acest serviciu chiar şi aici, în România”, afirmă Olaf Lausen.

În ceea ce priveşte cele mai hot domenii de dezvoltare pentru un startup tech, Lausen este de părere că următorul mare boom va veni pentru business-urile conexe internetului, cloud, Internet of Things, sau multi-screen experience. Sfatul lui: antreprenorii trebuie să fie deschişi parteneriatelor cu alţi jucători de încredere, să se pună în pielea clienţilor şi a investitorilor şi să aibă o gândire neconvenţională. “Faceţi planuri la nivel global şi fiţi dispuşi chiar să demaraţi afacerea peste graniţe, dacă acest lucru vă este benefic”, mai spune Lausen.

Viziunea lui este susţinută şi de grupul din care face parte. Atât Romtelecom, cât şi Cosmote au lansat iniţiative precum Business Wall of Fame, care susţin întregul ecosistem economic din România şi au ca beneficiari direcţi companiile mici şi mijlocii. Nu lipsesc nici programele de accelerare pentru startup-uri, precum hub:ram, care asigură o mai bună expunere a antreprenorilor în faţa unei baze substanţiale de clienţi. Acest sistem este benefic şi pentru companiile din grupul Deutsche Telekom: acestea își pot adăuga astfel în portofoliu servicii şi produse inovative care le aduc avantaje față de competitorii lor.

“Ne dorim să avem o legătură mai puternică cu această comunitate de startup-uri, pentru că, în acest fel, ne putem dezvolta şi noi din punctul de vedere al inovaţiilor şi putem avea acces la idei bune pe care le putem transforma în business-uri de succes. Noi căutăm să ne îmbogăţim oferta de servicii pentru clienţi, să trecem dincolo de poziția de simpli operatori telecom, şi de aceea suntem convinşi că lucrul alături de startup-uri va seta un ritm alert de lansare de noi produse. Vrem să fim parteneri activi şi să susținem comunitatea prin activităţi de mentoring, prin investiţii şi prin parteneriate cu cele mai bune startup-uri”, a precizat Olaf Lausen.

În ceea ce priveşte ţara noastră, tinerii sunt un adevărat hub de idei proaspete pentru zona de tehnologie. Nu degeaba antreprenorii români sunt printre cei mai activi în cadrul proiectelor internaţionale organizate de Deutsche Telekom, iar iniţiativele lor de afaceri se numără printre cele care aduc un plus de valoare în cadrul grupului de telecomunicaţii.

“Sunt startup-uri pe care le-am observat în ultimii ani şi despre care credem că vor juca un rol decisiv în dezvoltarea afacerii noastre din România”, a concluzionat Lausen.

Acest material este realizat împreună cu How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai performante startup-uri din Europa Centrală şi de Est dezvoltat în parteneriat cu Microsoft, Romtelecom şi Cosmote cu sprijinul Bitdefender, Raiffeisen Bank, Hub:raum şi TechHub Bucharest.