FacebookTwitterLinkedIn

Start-up-ul Codecool a fost fondat acum trei ani de Balázs Vinnai și are patru campusuri în Ungaria și Polonia, unde studiază 500 de persoane. Începând cu toamna acestui an, Codecool va inaugura un campus în București, cursurile fiind programate să înceapă în luna septembrie.

Pe lângă abilitățile de programare, cursanții vor învăța și noțiuni de soft skills (abilități interpersonale, abilități de comunicare), indiferent de studiile sau de experiența profesională a acestora.

“Au fost mulți factori care înclinau balanța către România ca următoarea noastră piață de deschidere. România este unul dintre sectoarele de vârf în domeniul IT&C din Europa Centrală și de Est. Am identificat aici un număr mare de companii IT&C și centre R&D și aici poți regăsi multe companii cu peste 1.000 de developeri. Un aspect favorabil pentru businessul nostru este, de asemenea, poziționarea acestor companii, care se află în cea mai mare parte în orașele mari, în special în București și în Cluj-Napoca”, a spus József Boda, cofondator și CEO Codecool, pentru Forbes România.

Un alt motiv pentru care start-up-ul se extinde pe piața locală este spiritul antreprenorial observat în rândul românilor și deschiderea tinerilor de a face ceva nou.

“Pe de altă parte, când am luat decizia să venim aici, am luat în considerare și deficitul de developeri, faptul că forța de muncă din domeniul digital crește și, bazându-ne pe tendințe, am observat o oportunitate de a aduce noi talente pe piața locală”, a adăugat el.

Codecool va investi 1,3 milioane de euro în campusul din România, care va fi situat în apropiere de stația de metrou Universitate și va avea în jur de 1.000 de metri pătrați. În primul an, Codecool estimează un număr de 400 de studenți în România, iar pe parcurs și-a propus ca, în funcție de nevoile identificate pe piață, să se extindă și în alte orașe mari din România.

Codecool oferă, în prezent, două tipuri de cursuri: un curs cu o durată de 12 luni, de full-stack developer, care va preda bazele programării – oricine poate aplica, nefiind necesare cunoștințe anterioare de IT; cursuri intensive pe diverse tehnologii (Front-End, .NET, Java și Python), care durează aproximativ 6 luni – pentru acestea, aplicanții trebuie să aibă un nivel minim de cunoștințe de IT sau programare. Prețul pentru cursul de 12 luni este de 1.000 de lei/lună plus TVA, iar pentru celelalte cursuri, prețul este de 496 de lei/lună plus TVA. Următoarele cursuri încep pe 9 septembrie.

La toate aceste cursuri se adaugă noțiuni de soft skills (abilități de comunicare: cooperarea cu membrii echipei; rezolvarea unor probleme complexe; prezentarea ideilor; rezolvarea conflictelor etc.)

În plus, Codecool garantează obținerea unui loc de muncă – în cazul în care cursanții nu găsesc un loc de muncă în decurs de 6 luni de la terminarea cursurilor, aceștia nu trebuie să le mai plătească.

“Noi cerem studenților plata taxei de școlarizare abia după ce el sau ea termină cursurile și începe să lucreze la noul job. Suntem foarte flexibili din acest punct de vedere deoarece vrem să oferim oportunitatea unui loc de muncă cât mai multor persoane și credem că oricine merită șansa să învețe și să reușească, indiferent de statutul financiar. Cu programul nostru de garantare a locului de muncă, îți ia doar 18 luni ca să restitui taxa de școlarizare și îți mai rămân și bani din salariu. Dar, dacă vrei să plătești toată suma deodată, dacă ești începător și ai nevoie să te înscrii la întregul program de cursuri, te costă în jur de 5.000 de euro”, a mai spus József Boda.

Profesorii care vor preda la Codecool sunt profesioniști din industrie, cu experiență în domeniul programării.

“Noi oferim garanția jobului, ceea ce înseamnă că  le asigurăm absolvenților noștri primul job de developeri full-stack în cadrul companiilor partenere ale Codecool, printre care: Morgan Stanley, NNG, Vodafone, Siemens, Prezi, Capgemini, Unicredit Bank, Generali, Groupama.”

În Polonia și Ungaria Codecool colaborează cu peste 150 de parteneri, precum  HSBC, Vodafone, GE sau Motorola. Până la absolvirea primei generații de cursanți, la începutul anului 2020, Codecool își propune să aibă cel puțin 20 de parteneri, iar până la sfârșitul anului viitor să ajungă la 50.

Ce îi caracterizează pe IT-iștii români?

“Am observat că proaspeții absolvenți din domeniul programării vin cu puternice cunoștințe  tehnice – dobândite în facultate, dar cu mari lacune în ceea ce privește abilitățile de comunicare, ce au devenit din ce în ce mai importante pentru companii. Majoritatea forței de muncă din domeniul IT, din România, manifestă o puternică dorință de a părăsi țara și are un nivel avansat de cunoștință a limbilor străine ”, a adăugat József Boda.

Codecool a primit, de asemenea, o finanțare de 3,5 milioane de euro din runda de finanțare Seria B furnizată de firmele de gestionare a fondurilor de capital din Budapesta – Lead Ventures și Portfolion, bani folosiți pentru expansiunea europeană. Compania a avut un venit de 1,3 milioane de euro în 2017, 3,2 milioane de euro în 2018 și țintește la 5 milioane de euro anul acesta.

Planul pe termen mediu al Codecool este să construiască 8-10 campusuri Codecool în Europa Centrală și de Est până la sfârșitul anului 2021, pentru a putea răspunde nevoilor a cel puțin 300 de companii partenere prin educarea a peste 1.500 de cursanți anual.

“Toate companiile au nevoie să se dezvolte din punct de vedere digital pentru a se poziționa înaintea companiilor concurente, indiferent de industria din care fac parte și indiferent de mărimea acestora. Pentru ca această transformare să aibă loc, au nevoie de un nou tip de forță de muncă format din personal înzestrat cu competențe tehnice și de comunicare potrivite și capabil să aducă un plus de valoare companiei din care face parte. Acestă forță de muncă se naște din ce în ce mai puțin ca urmare a  educației tradiționale, și tocmai acesta este motivul pentru care Codecool a intrat pe piața din România”, a conchis József Boda.