
The British School at Rome
Bridget Riley figurează în Top Ten al celor mai scumpe artiste în viață. Pentru pictura pe care o va realiza pe tavanul uneia dintre sălile The British School at Rome, Riley va apela la așa-numita Paletă Egipteană, o gamă de culori folosită de vechii egipteni timp de peste 3.000 de ani.
Bridget Riley și-a dorit mereu să fie apreciată ca artist și mai puțin pentru că este o femeie-artist. Cu toate acestea, câteva dintre reușitele sale importante sunt deopotrivă o premieră pentru femeile care activează în lumea artei.
Chiar și noul assignment primit de la The British School din Roma este o premieră: la 91 de ani, Bridget Riley va picta primul tavan din cariera ei artistică.
Înființată în 1901 și amplasată lângă Galleria Nazionale d’Arte Moderna din Roma, The British School este găzduită de o clădire neoclasică proiectată de Sir Edwin Lutyens (unul dintre cei mai importanți arhitecți britanici – 500 dintre proiectele sale sunt incluse în Patrimoniul Arhitectonic al Marii Britanii) pentru expoziția care a marcat împlinirea a 50 de ani de la fondarea statului italian.

Bridget Riley a explicat pentru Art Newspaper că, pentru pictarea tavanului British School, va folosi paleta egipteană de culori. „Vechii egipteni aveau o paletă fixă de culori – turcoaz, albastru, roșu, galben, negru, verde și alb. Au pictat cu această gamă mai bine de 3.000 de ani. De fiecare dată, aceste culori păreau diferite, și totuși ele au fost elementul care a dat unitate vizuală unei întregi culturi”, declară Riley pentru Art Newspaper.

Bridget Riley devenea, în 1968, prima femeie care câștiga Premiul Internațional pentru Pictură la Bienala de la Veneția. Tot ea a fost prima femeie care a obținut prestigiosul premiu danez Sikkens, care îi răsplătește pe artiști pentru felul în care folosesc culoarea – exact „specialitatea” lui Riley. „Arta lui Riley este pură, subtilă și precisă, o operă care va inspira generațiile viitoare de artiști”, și-a motivat Fundația Sikkens alegerea.

Bridget Riley este astăzi în primele zece cele mai valoroase artiste din lume și este un nume căutat atât de investitori cât și de colecționari – valoarea operelor ei a crescut de 25.000 de ori în ultimii 25 de ani. Pictura intitulată „Chant 2” (1967) a fost vândută în 2008, la o licitație a Casei Sotheby’s, cu 5,1 milioane de dolari. Era primul tablou color al lui Riley după o perioadă îndelungată în care experimentase exclusiv cu alb și negru.

În 1965, expoziția lui Riley de la MoMA New York, intitulată „The Responsive Eye”, a atras atenția lumii întregi. Pattern-urile din tablourile ei au început să fie reproduse de producătorii de îmbrăcăminte fără aprobarea artistei și, desigur, fără să i se plătească drepturi de autor. „În taxiul care mă ducea spre aeroport, mă durea sufletul văzându-mi picturile vulgarizate pe rochiile din vitrinele magazinelor de pe Madison Avenue”, declara pe atunci Bridget Riley.
Abia în 1967 SUA au adoptat o lege a dreptului de autor la inițiativa unui grup independent de artiști din New York.