
Într-un context economic plin de provocări, Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate și trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.
Adrian Lăcătuș, East Balkans Senior Commercial Director, PepsiCo
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Detaliați!
Adrian Lăcătuș: Cuvântul potrivit este reziliența.
În vreme de incertitudine și instabilitate, antrenarea capacității de a fi și de a rămâne rezilient în fața numeroaselor provocări din ultima perioadă și a actualului context geopolitic, atât la nivel macro, cât și în plan individual este una dintre lecțiile aduse și de anul 2022.
Provocările sunt comune jucătorilor din piață în acest moment. Atunci când atingi un anumit nivel de performanță, provocarea principală devine accelerarea creșterii într-un context care poate deveni volatil.
De aceea, suntem mândri de progresele pe care le-am făcut în 2022 și de fiecare pas care duce mai departe ambiția noastră de a câștiga cotă de piață și de a crește categoriile în care activăm în mod sustenabil și, păstrându-ne, în același timp, angajamentul de a face bine planetei și comunităților noastre.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Adrian Lăcătuș: Principalul motiv de îngrijorare pentru anul 2022, care va rămâne valabil și pentru 2023, este reprezentat de inflația accelerată, creșterea prețurilor extinzându-se pe aproape întreaga gamă a factorilor de productie, de la preţurile gazelor naturale, energiei electrice și prețul transportului până la preţurile alimentelor, pe fondul războiului din Ucraina, al sancţiunilor instituite, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară.
PepsiCo este într-o continuă dezvoltare in România, iar anul 2022 a consolidat rolul nostru de hub de producție și distribuție pentru peste 15 piețe din regiune.
Luna trecută, am anunțat o investiție în valoare de 100 de milioane de dolari în trei linii de producție operaționale și un nou depozit automat, capabilități de automatizare și un nou masterplan în fabrica din Popești-Leordeni.
Aceste noi investiții vin după finalizarea de anul trecut a planului de dezvoltare pe 5 ani, implementat în fabrica de băuturi răcoritoare Dragomirești, în valoare totală de 40 milioane de dolari, constând în îmbunătățirea liniilor de producție și un depozit complet automatizat.
Tot anul acesta, am inclus în portofoliul de snack-uri din România renumitul brand Cheetos și produsele Elmas, oferind astfel și mai multe opțiuni de gustări delicioase consumatorilor noștri.
De asemenea, am încheiat un parteneriat strategic cu AQUA Carpatica, prin care PepsiCo va distribui apa minerală naturală poziționată premium în România și în Polonia, cu oportunități de extindere pe alte piețe, inclusiv în Statele Unite.
Am fost alături de comunitatea locală pe care am ales să o susținem în 2022 prin donații către ONG-urile și am ajutat numeroși fermieri, achiziționând cartofi de procesare la prețuri competitive, și am oferit sprijin financiar pentru începerea campaniei agricole, cumpărarea semințelor și îngrășămintelor, achiziția de mașini agricole sau sisteme de irigat și chiar construirea depozitelor.
De asemenea, pe măsură ce implementăm PepsiCo Positive, investim constant în facilitățile noastre, în utilități și în infrastructură, avansând progresul nostru în domeniul sustenabilității în România.
Forbes: Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?
Adrian Lăcătuș: De la începutul conflictului din Ucraina, preocuparea noastră s-a îndreptat către susținerea și oferirea de sprijin pentru grupurile vulnerabile.
Prioritatea a fost să sprijinim colegii noștri care au decis să treacă granița spre România și vom continua să facem tot ce ne stă în putință pentru a asigura siguranța lor și a familiilor lor.
În acest sens, în aprilie am deschis un Centru Educațional pentru copiii angajaților PepsiCo refugiați din Ucraina, oferind soluții pe termen lung atât elevilor, cât și mamelor acestora care trec printr-un efort major de relocare și readaptare.
În același timp, dincolo de nevoile educaționale ale refugiaților din Ucraina, PepsiCo a implementat și un sistem de sprijin care a ajutat peste 900 de colegi din Ucraina și familiile acestora.
Compania a oferit transport în siguranță de la graniță la București, cazare, hrană și îndrumare prin intermediul voluntarilor interni. În acest proces sunt implicați peste 100 de voluntari interni.
Prin această strategie de sprijin, compania și-a propus să ofere atât ajutor imediat, cât și opțiuni de angajare care să le permită să se integreze cât mai rapid în România.
În acelasi timp, PepsiCo România, împreună cu Fundația PepsiCo, au donat 350.000 de dolari către World Vision România pentru a asigura consiliere psihologică, activități educaționale și produse de bază pentru copii și mame din Ucraina.
Forbes: Care credeți că sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?
Adrian Lăcătuș: România a înregistrat o creștere și o prosperitate impresionante în ultimele două decenii, mediul de afaceri fiind unul dinamic și fertil pentru creșterea oportunităților de business.
De altfel, România este o piață critică pentru PepsiCo în Europa. Nu numai că aprovizionăm piața internă, producând local peste 90% din produsele comercializate în țară, însă România este și un hub reginonal de productie.
Oferim atractivitatea uneia dintre cele mai mari piețe din regiune cu o economie care are un potențial ridicat de creștere sustinuță în viitor.
În același timp, cred că România are personal talentat și produse agricole de înaltă calitate, ceea ce o face un centru ideal pentru producție și ne ajută să dezvoltăm o afacere regională robustă.
Sustenabilitatea este un subiect unde putem face o mare diferență.
Pentru PepsiCo, agenda de sustenabilitate nu este ceva nou. Noutatea este ambiția noastră de a fi lideri în implementarea agendei de sustenabilitate.
În viziunea noastră, sustenabilitatea acoperă întregul lanț valoric, de de la modul în care cultivăm culturile, producem sau transportăm produsele, până la modul în care îi inspirăm pe consumatorii să facă alegeri pozitive pentru ei și pentru planetă.
În perioada următoarea, vom continua să implementăm promisiunea de a introduce ambalaje 100% reciclate pentru produsele din portofoliul PepsiCo și, de asemenea, ne dorim să ajutăm România să atingă țintele legate de reciclare, stabilite de Uniunea Europeană pentru 2025 și 2029, una dintre provocările întâmpinate de societatea românească în acest moment.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?
Adrian Lăcătuș: Criza energetică, inflația accelerată, volatilitatea lanțului de aprovizionare, dar și calea spre neutralitate climatică sunt în prezent provocări majore, care probabil vor persista în 2023.
Ultimii ani au fost provocatori pentru tot mediul de afaceri, însă businessul PepsiCo este longeviv, de tradiție, și are capabilitatea de a se adapta schimbărilor care apar într-o economie dinamică.
Cu toate acestea, impredictibilitatea contextului extern este un factor pe care îl avem și noi în vedere, de aceea ne adaptăm strategiile la evenimentele curente.
Este inerent să avem de-a face cu situații macroeconomice mai incerte, dar aș spune că acestea sunt circumstanțele care, mai mult decât de obicei, ne determină să fim mai agili, mai puternici și mai buni.
(20 decembrie 2022)