
Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.
Cătălin Vicol, director general Biofarm
Forbes: Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2022?
Cătălin Vicol: Pentru Biofarm anul 2022 a fost un an al „consolidării”, un an în care ne-am întărit poziția în piață și ne-am adaptat noilor condiții astfel încât să fim cât mai aproape de consumatori.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Cătălin Vicol: Industria farmaceutică se confruntă în continuare cu provocări semnificative ca urmare a creșterii prețurilor la energie, combustibili, dar și la materiile prime.
Este știut faptul că producătorii de medicamente sunt mari consumatori de energie. De asemenea, prețurile la materii prime și combustibili contribuie la creșterea inflației care se traduce în diminuarea puterii de cumpărare a consumatorilor.
În ceea ce privește activitatea, anul acesta am continuat investițiile în unitatea de producție și testare inaugurată anul trecut în București, astfel că acestea au depășit deja pragul de 44 de milioane de euro, după ce la momentul lansării generau un total 35 de milioane de euro.
Echipa Biofarm lucrează permanent pentru a păstra performanța la cel mai înalt nivel, iar acest lucru s-a văzut în rezultatele noastre la 9 luni.
Avem un profit net de 65,7 milioane lei, în creștere cu 20%, față de aceeași perioadă a anului trecut și o cifră de afaceri de 208,9 milioane lei, în creștere cu 17%.
Forbes: Care credeți că sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?
Cătălin Vicol: După evenimentele din ultimii doi ani, mediul de afaceri din România trece printr-o perioadă dificilă și are de suferit din cauza lipsei de predictibilitate la nivel macroecronomic atunci când vorbim despre investiții.
Nivelul ridicat al inflației pune presiune pe companii, pe situația financiară a acestora, observăm o încetinire a ritmului de investiții, iar managerii sunt obligați să ia decizii pe termen scurt.
Puterea de adaptabilitate a mediului de afaceri din România este unul dintre punctele forte, lucru demonstrat atât în pandemie, dar și în perioada care o traversăm.
Forbes: Care credeți că sunt măsurile pe care Guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?
Cătălin Vicol: Guvernul României trebuie să îmbunătățească climatul de afaceri prin reducerea poverii administrative asupra companiilor, precum și creșterea transparenței decizionale și consultarea publică.
Ne dorim o implicare mai mare, din partea Guvernului, în piața de energie și soluții care să vină, atât în întâmpinarea companiilor, cât și a cetățenilor.
Deși trecem printr-o perioadă caracterizată de instabilitate, avem nevoie de reglementări care să ajute marii consumatori să depășească provocările determinate de criza geopolitică.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?
Cătălin Vicol: Daunele economice cauzate de conflictul geopolitic dintre Rusia și Ucraina vor contribui la o încetinire semnificativă a creșterii globale și în 2023.
Inflația se va menține la un nivel ridicat și în prima jumătate a anului viitor, iar investițiile suplimentare vor fi necesare pentru a gestiona mai ușor dificultățile economice cu care economiile lumii se vor confrunta.
În ceea ce privește industria farmaceutică, aceasta evoluează rapid, iar acest lucru s-a văzut în rezultatele financiare ale companiilor farmaceutice din ultimii ani, dar și în rapiditatea cu care s-au adaptat în ciudat provocărilor generate de pandemie și de criza geopolitică actuală.
(23 noiembrie 2022)