FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Damien Thiery, CEO Ateliere fără Frontiere

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați. 

Cuvântul care caracterizează anul 2022 este „accelerare”. Crizele sunt perioade în care impulsul și tendințele anterioare sunt confirmate, când se întâmplă evenimente despre care am anticipat că se vor întâmpla la un moment dat în viitor. Această accelerare a avut loc în 2022 în două sectoare principale. În primul rând, a existat un consens global că schimbările climatice au loc, asistând la efectele lor în România, Europa și în întreaga lume, și că societatea trebuie să întreprindă acțiuni de mediu și sociale pentru a asigura un viitor mai bun pentru generațiile viitoare. 2022 este un an în care autoritățile publice și comunitățile de afaceri iau efectiv inițiativa, ceea ce se poate observa în orientările PNRR, precum și în deciziile strategice ale multor corporații de a investi și de a comunica în durabilitate. În același timp, războiul din Ucraina a declanșat și o mișcare anti-globalizare, cu o tendință mai rapidă de protecționism și lanțul de aprovizionare fiind orientat către mai mulți furnizori locali, atât la nivel românesc, cât și european.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Misiunea Asociației Ateliere Fără Frontiere este de a integra lucrătorii vulnerabili pe piața muncii convenționale, protejând în același timp planeta. Cu un număr tot mai mare de persoane lăsate deoparte, integrarea în muncă se dovedește mai necesară ca niciodată pentru ca societatea românească să fie mai incluzivă.

Cu un management deficitar al deșeurilor, atelierul nostru educlick unde colectăm deșeuri elecrice și electronice și recondiționăm echipamentele IT pentru școlile din România se dovedește a fi un instrument sistemic pentru a face din economia circulară un adevărat pilon al gestionării deșeurilor. 

În cele din urmă, presiunea crescută asupra prețului și disponibilității alimentelor demonstrează mai mult ca niciodată că ferma noastră bio&co care livrează legume certificate ecologic la nivel local în București este cel mai rezilient model pentru a oferi alimente sănătoase, fără a fi afectată de criza energetică actuală. 

În concluzie, impactul Asociației Ateliere Fără Frontiere a fost mai mare în 2022 decât în ​​anii precedenți, demonstrând că perioada este dificilă și că acțiunile noastre sunt mai necesare ca niciodată.

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Pe baza obiectivului nostru principal și a experienței de 14 ani în asistența lucrătorilor vulnerabili, prima noastră acțiune de la începutul războiului a fost către refugiații mai vulnerabili din Ucraina. Din aprilie, Ateliere Fără Frontiere are în mod constant între 8 și 11 angajați care au fugit din Ucraina. Mulți refugiați nu sunt integrați în societatea românească și mulți dintre ei și-ar dori să-și găsească un loc de muncă, dar au dificultăți în a face acest lucru, fie pentru că nu vorbesc limba română, fie din cauza situațiilor de locuit, familie sau de sănătate. Așadar, Asociația Ateliere Fără Frontiere a trebuit să acționeze pentru a ajuta mai mulți refugiați să-și găsească locuri de muncă pe piața muncii cu un sprijin holistic, inclusiv cursuri de limbi străine și ajutor cu aspectele sociale ale vieții lor. Odată ce refugiații au acoperite toate aceste aspecte, îi asistăm în găsirea unui loc de muncă în cadrul companiilor din zona Bucureștiului.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Sectorul de afaceri din România pare a fi extrem de dinamic și oferă o mulțime de oportunități antreprenorilor. Turnura ecologică pe care trebuie să o ia companiile ar trebui să fie mai ușor de realizat în România în comparație cu alte state din țările industrializate. Acestea fiind spuse, în ciuda faptului că unele acțiuni sunt întreprinse și că sectorul de afaceri comunică despre aceste acțiuni, impactul real va fi cel mai probabil destul de mic. Un exemplu este numărul de companii care comunică cu privire la plantarea de copaci pentru a compensa amprenta lor de carbon. Omenirea ar avea nevoie de 4,5 planete pline de copaci dacă am dori să compensăm toate emisiile noastre actuale de carbon. Așa că, de exemplu, acțiunea companiilor de plantare a copacilor, deși oferă beneficii de mediu în anumite condiții specifice, ar trebui să fie înlocuită în acțiuni mai durabile, cum ar fi să-și adapteze business modelul lor pentru o tranziție ecologică justă.

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvențe, blocaje)?

Ca în anii precedenți, companiile întâmpină încă dificultăţi în găsirea resurselor umane. Sunt sute de mii de români care sunt excluși de pe piața muncii și care sunt în capacitate de muncă dacă creăm condițiile potrivite pentru ca acești potențiali muncitori să se adapteze în companii. Bilanțul Asociației Ateliere Fără Frontiere din 2008 până acum demonstrează că statul ar trebui să investească în întreprinderile sociale de integrare în muncă ca soluție pentru o societate mai incluzivă, soluționând deficitul de candidați fără a solicita lucrătorilor din Asia de Sud-Est să vină să lucreze în România. O simplă realocare a fondurilor de la bugetul pentru șomajul României către întreprinderile sociale de integrare în muncă/de inserție este prima acțiune pe care statul ar trebui să o facă cât mai curând posibil. Ca să nu mai vorbim de faptul că dezvoltarea întreprinderilor sociale de integrare în muncă la scară largă va aduce beneficii de mediu pentru societate, cu o mai bună gestionare a deșeurilor, cum ar fi proiectul educlick care se desfășoară în prezent în București și are impact național.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023? 

Schimbările climatice și utilizarea resurselor sunt de departe principalele subiecte asupra cărora ar trebui să ne concentrăm cu toții acțiunile. Deja afectează puternic unele sectoare de afaceri, cum ar fi agricultura, logistica și comerțul cu amănuntul, precum și scena geopolitică globală cu războiul din Ucraina. Obiectivele Asociației Ateliere Fără Frontiere pentru 2023 sunt să ne dezvoltăm acțiunile de management al deșeurilor în domeniul economiei circulare, să fim mai impactați în integrarea lucrătorilor vulnerabili pe piața muncii și să conștientizăm acțiunile noastre în rândul autorităților precum și în sectorul de afaceri.