
Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.
Paul Maravei, director general Cisco România
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.
Incertitudine. Suntem martorii unor crize globale succesive: mai întâi a fost pandemia, a urmat creșterea prețurilor energiei și, imediat, conflictul din Ucraina. O criză este urmată de altele și nu putem ști cu certitudine când vom reveni la normalitate. Totuși, pe lângă dramele cu care ne confruntăm, această incertitudine a provocat și o schimbare interesantă în mentalitatea celor care iau decizii (atât în organizațiile private, cât și în cele guvernamentale). Dacă în urmă cu câțiva ani tehnologiile IT erau în cea mai mare parte o componentă ajutătoare, acum ele au devenit o componentă principală a acestor organizații, ce le ajută să își desfășoare activitatea fără întreruperi.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Principala mea preocupare este să păstrăm aceeași relație foarte bună cu clienții noștri, mai ales în perioadele în care ei se confruntă cu probleme majore. Referitor la rezultate, fiind listați la bursa din New York publicăm doar rezultatele consolidate la nivel global, astfel că nu pot prezenta rezultatele din România. Vă pot spune doar că ultimii doi ani au adus o creștere spectaculoasă. La nivel global, Cisco a raportat o cifră de afaceri pentru primul trimestru (încheiat la 29 octombrie 2022), de 13,6 miliarde USD, în creștere cu 6% YoY, venitul net în sistem contabil GAAP plasându-se la 2,7 miliarde USD.
Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?
Aș dori să punem lucrurile în contextul potrivit: lupa trebuie pusă, mai întâi, pe dramele ce se petrec zilnic acolo. Am luat decizia de a ne retrage complet din Rusia și Belarus. A fost o decizie pe care am simțit că trebuie să o luăm, pentru a ne concentra asupra altor zone din activitatea noastră.
În același timp, Cisco a lucrat non-stop cu întreaga echipă de la nivel global, pentru a ne proteja clienții și partenerii din Ucraina și de a se asigura că totul rămâne funcțional. Cisco Talos, organizația noastră de analiști de securitate cibernetică a făcut eforturi extraordinare și a administrat direct produse de securitate 24/7 pentru clienți din Ucraina care derulează activități critice.
Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?
Creșterea economică a României a fost impresionantă în ultimii 30 de ani, iar sectorul IT&C a fost unul dintre catalizatorii acestei dezvoltări economice accelerate. Suntem, în continuare, o destinație atractivă pentru investitorii străini și beneficiem de o forță de muncă calificată și de o pepinieră de talente în multiple sectoare de activitate, mai ales în domeniul IT. Investițiile străine au explodat (ce-i drept, pornind de la cifre mici) și contextul geopolitic rămâne foarte favorabil României. Mediul de afaceri din România este un mediu matur, care se diversifică de la an la an. Uitându-ne în jur, vedem că România este, în general, destinația cea mai atractivă pentru investițiile străine în zonă.
Referitor la punctele slabe ale mediului de afaceri local aș menționa vizibilitatea scazută la nivel regional și global. Lumea nu prea află de capabilitățile noastre, alte națiuni se „vând” mult mai bine.
Este adevărat că, în prezent, ne confruntăm atât la nivel global, cât și local cu un deficit de specialiști în toate industriile, nu doar IT. Credem, însă, că educația reprezintă cheia pentru un viitor mai bun pentru noi și societatea în care trăim, de aceea am investit în ultimii 25 de ani în Cisco Networking Academy sau NetAcad, una dintre cele mai longevive și de succes inițiative de educație, formare și dezvoltare profesională din domeniul IT&C derulate la nivel global. În prezent, există un decalaj între locurile de muncă din domeniul IT&C și candidații calificați pentru a le ocupa, iar prin acest program ne-am propus să reducem semnificativ acest decalaj, oferind studenților din întreaga lume cursuri de formare a competențelor IT. NetAcad a format generații succesive de profesioniști și a ajutat la pregătirea studenților pentru locurile de muncă ale viitorului. În România, impactul acestui program este semnificativ, am depășit 150.000 de studenți, iar numărul academiilor crește în fiecare an: 93 de academii active în ultimul an și 14.600 studenți care au urmat cursurile NetAcad în ultimele 12 luni. Suntem mândri că am contribuit, astfel, la dezvoltarea rapidă a industriei IT din România și la construirea unei baze solide de competențe tehnologice de care a beneficiat întregul mediu de business din România.
Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără pierderi majore? (falimente, insolvențe, blocaje)?
Nu aș comenta asupra politicilor fiscale și monetare, dar am observat că guvernul României face deja ceva foarte important: investește continuu pe toate planurile, iar acest lucru este un balon de oxigen în perioadele de contracție economică. Desigur, ar mai fi și alte aspecte, dar m-aș rezuma la domeniul IT unde vedem că atât piața privată, cât și guvernul au accelerat investițiile. Mă uit cu un optimism moderat la perioada următoare.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?
Situația geopolitică incertă, inflația accentuată, criza semiconductorilor, la care se adaugă provocările macroeconomice. Dar, așa cum am menționat în primul meu răspuns, trăim de o bună perioadă de timp în vremuri incerte, iar tehnologia ne-a ajutat până acum să trecem cu bine peste ele, așa că privesc către anul 2023 cu un pic de optimism.