FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Adrian Stoichină, COO Prima Development Group

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023?

„Reziliență”. A fost un an în care business-urile s-au zbătut să reziste, să își mențină poziția în piață și să depășească un context economic dificil.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei, comparativ cu estimările de la începutul anului?

Rezultatele financiare ale anului 2023 au fost bune, pentru că așteptările pe care le-am setat în 2022 nu au fost unele ridicate. În perioadele de incertitudine – mai ales atunci când clienții au incertitudini – reputația companiei este mai importantă decât în perioadele de creștere, iar noi avem o reputație foarte bună. În tot acest timp, am respectat promisiunile pe care le-am făcut cumpărătorilor. Un exemplu bun este Prima Vista, un proiect pe care îl finalizăm cu aproximativ 4 luni înainte de termen, la un standard ridicat de calitate.

Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Situația creată de războiul din Ucraina și întreg contextul politic și economic actual au adus creșteri ale dobânzilor și o scădere semnificativă a volumelor vânzărilor de locuințe noi. Înțelegem că rolul nostru este acela de a ne adapta situațiilor externe, așa că am comutat focusul din zona de expansiune. Ne-am propus ca perioada aceasta să fie una de consolidare a business-ului, de îmbunătățire a procedurilor și proceselor din companie.

Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Principalul punct tare este importantul potențial neexploatat. Antreprenorii au posibilitatea de a începe business-uri noi, fiindcă sunt multe domenii în care nu există jucători cu poziții consolidate în piața de profil. Cât privește principalele puncte slabe, mă refer la lipsa predictibilității legislative și fiscale. Aș adăuga pe lista punctelor slabe și costurile foarte mari de finanțare, comparativ cu țările din vestul Europei.

Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Climatul general nu a încurajat mediul de business să aibă așteptări deosebite, drept urmare, antreprenoriatul românesc a mizat mai mult pe capacitatea sa de adaptare. Bineînțeles, o colaborare mai strânsă și un dialog constructiv între autorități și mediul de afaceri sunt de dorit și ar avea urmări pozitive pentru toată lumea. 

Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Ne dorim consolidarea poziției pe piețele unde suntem prezenți, în Oradea și în Capitală. Un alt obiectiv este să continuăm livrarea de locuințe fiabile la standardele de calitate cu care ne-am obișnuit clienții, să respectăm termenele sau chiar să le devansăm și astfel să amplificăm capitalul de încredere pe care l-am câștigat până acum.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru domeniul în care activați, în anul 2024?

La nivel mondial, incertitudinile economice, gestionarea avansului tehnologic al Inteligenței Artificiale și tensiunile geopolitice. În industria noastră, principalele provocări vor fi volumele scăzute ale vânzărilor, în special în orașele din vestul Europei, unde piața imobiliară este decuplată de nivelul salariilor, și la fel, accesul la finanțare.