FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Andreea Strungaru, cofondator Kadra

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023?

„Eficiență”. Într-un context în care jonglăm cu numeroase constrângeri (inflație, modificări fiscale etc), trebuie să ne concentrăm eforturile acolo unde știm că putem obține rezultate optime. Și asta am făcut în 2023: ne-am crescut eficiența de la nivel de echipă, la proiectele pe care le-am implementat. De asemenea, am eficientizat sediul nostru din Cluj, pe care l-am echipat cu panouri fotovoltaice, precum și atelierul de microproducție, unde ne-am modernizat echipamentele.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei, comparativ cu estimările de la începutul anului?

Motivele de îngrijorare sunt aceleași ca pentru tot mediul de afaceri: inflația, lipsa forței de muncă, modificările fiscale, conflictele care se înmulțesc și au impact asupra noastră, a tuturor. Cât privește rezultatele, până în acest moment am reușit să fim în bugetul previzionat. Pentru finalul de an este mai greu să realizăm estimări, pentru că închiderea șantierelor nu depinde de noi, ci de clienții noștri: companiile de construcții, beneficiarii, dezvoltatorii. Dar am alocat toate resursele necesare ca să facem față aglomerării din ultimele săptămâni ale anului.

Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Crizele suprapuse și conflictele existente în acest moment nu au un impact direct asupra activității noastre. Cu toate acestea, urmărim cu atenție tot ce se întâmplă la nivel global, pentru că obiectivele noastre de business sunt ambițioase și trebuie să fim pregătiți pentru orice.

Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Ca puncte tari, aș menționa oportunitățile mari, care există în continuare. Apoi, pe segmentul pe care operăm, observăm că piața devine tot mai educată și mai exigentă, ceea ce ne stimulează să devenim tot mai buni.

La puncte slabe aș nominaliza faptul că există prea multe proiecte mari, de infrastructură esențială (spitale regionale, autostrăzi) care sunt temporizate, încetinite. Tot aici se înscrie și capacitatea redusă de a fructifica oportunitățile de finanțare.

Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

În linii mari, așteptările de la autorități includ deblocarea marilor proiecte de infrastructură, predictibilitatea fiscală, dezvoltarea capacității de a atrage fonduri nerambursabile și aceea de a transforma mai rapid promisiunile în fapte. 

Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Pentru 2024, ne dorim să valorificăm tot potențialul existent în piață și să ne axăm pe proiecte de anvergură. Vom continua procesul de digitalizare și testăm zona de e-commerce. Nu în ultimul rând, anul viitor ne propunem să dezvoltăm echipa Kadra și să eficientizăm procesele interne.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru domeniul în care activați, în anul 2024?

În contextul actual, e tot mai greu să facem previziuni, dar cred că ne-am dezvoltat deja mecanisme să funcționăm eficient într-o piață cu multe incertitudini. Trebuie să fim pregătiți pentru orice. Anii din urmă ne-au arătat că, în ciuda pandemiei, a crizelor economice, a conflictelor militare putem naviga prin ape tulburi dacă avem o strategie clară și o echipă pregătită să o implementeze.