
Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Adrian Apostol și Adrian Ichim, fondatori si parteneri Ideologiq
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?
Ideologiq: Eficiența a fost un mare atu pentru noi în 2024. După perioada pandemică, în care comunicarea în agenție a fost preponderent remote, au urmat ani de zile în care majoritatea agențiilor au încercat să implementeze sistemul de lucru hibrid.
În 2024 putem spune că, cel puțin la noi în agenție, am început să funcționăm din ce în ce mai bine de la săptămână la săptămână și de la lună la lună. Am stabilit un flux de activitate cu roluri bine definite, astfel încât, într-o eră în care toate lucrurile trebuie să se întâmple rapid, am reușit să îmbinăm calitatea cu eficiența.
Dovadă este că toți clienții agenției au prelungit și pentru 2025, un semn clar că suntem pe drumul corect.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024?
Ideologiq: În 2024, două provocări majore ne-au captat atenția:
Adoptarea și optimizarea modului de lucru hibrid.
Aceasta a necesitat o monitorizare constantă și ajustări pentru a asigura o funcționare fluidă și eficientă, menținând în același timp angajații implicați și motivați.
Deprofesionalizarea accelerată.
Acest fenomen global afectează profund toate industriile, inclusiv pe a noastră. Tendința de a ne baza excesiv pe automatizări și inteligență artificială, tratând superficial etape esențiale precum research-ul, strategia și creativitatea, duce la o uniformizare periculoasă. Comunicarea își pierde personalitatea, devenind sterilă și lipsită de caracter, un efect contraproductiv care contravine esenței noastre ca industrie.
Practic, rezultatele așteptate pot fi atinse doar printr-o abordare corectă, așezată și echilibrată, în care tehnologia nu înlocuiește umanitatea, ci o potențează. Impactul negativ al standardizării impuse de automatizare ne reamintește că autenticitatea și unicitatea sunt motorul progresului real.
Forbes: Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Ideologiq: Ne-am trasat de la începutul anului obiective îndrăznețe, obiective care, alături de o echipă extraordinară, au fost atinse și chiar depășite. Față de 2023, am crescut atât cifra de afaceri cât și profitul.
Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs.?
Ideologiq: În 2024 ne-am concentrat pe nevoile clientului și am fost mereu aproape de tot ceea ce au dorit să transmitem pe partea de comunicare, fie online fie offline. A fost o relație win-win iar până în momentul de față clienții agenției nu ne-au dat semnale negative în ceea ce privește 2025, avem încredere că va fi la fel și în continuare.
Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Ideologiq: În zona de comunicare, simt o o încredere din ce în ce mai mare a clienților în ceea ce privește nivelul de profesionalism și creativitatea celor care activează în această industrie. Lucru acesta nu poate decât să ne bucure, putem vorbi de strategii pe minim 1 an de zile care, atent monitorizate, pot aduce rezultate spectaculoase pentru toate companiile.
Principalul motiv de îngrijorare rămâne aceeași lipsă de predictibilitate, sper să avem în anii ce urmează un guvern pentru care stabilitatea mediului de afaceri să fie prioritară, imediat după prioritatea numărul unu a României care ar trebui să fie educația.
Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Ideologiq: Predictibilitate! Acesta ar trebui să fie un obiectiv clar în 2025, momentul în care modificările pe tot ce înseamnă legislație financiară și nu numai ar trebui să nu mai apară de la trimestru la trimestru.
Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Ideologiq: Oamenii.
Chiar dacă, în ultimii ani, intelgiența artificială și automatizările au câștigat din ce în ce mai mult teren, rămânem fideli principiilor după care ne-am ghidat în cei 17 ani de când am pornit la drum această agenție. Oamenii din cadrul echipei rămân o prioritate pentru noi, ne dăm seama că fără o echipă competitivă de profesioniști, agenția nu are cum să crească.
Optimizarea proceselor.
Continuăm să perfecționăm modul nostru de lucru, punând accent pe eficientizarea proceselor interne. Avem o strategie concretă și bine stabilită pentru a crește performanța și adaptabilitatea în fața provocărilor viitoare.
Inovație și creativitate.
După o perioadă în care aceste aspecte au fost, uneori, umbrite de tendințele tehnologice, 2025 va fi anul în care ne concentrăm din nou pe inovație și creativitate. Suntem convinși că aceste valori vor aduce unicitate și relevanță în fiecare proiect pe care îl livrăm.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?
Ideologiq: Stabilitate si predicibilitate în zona mediului de afaceri, eficiență și creativitate în industria în care activăm.
(6 decembrie 2024)