FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Alexandru Stânean, director general TeraPlast

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?

Alexandru Stânean: Cuvântul care definește anul 2024 este EXPANSIUNE.

Acesta a fost un an strategic pentru TeraPlast, caracterizat de extinderea internațională prin achiziții semnificative, cum ar fi Grupul Wolfgang Freiler, Optiplast și Palplast, și de consolidarea poziției noastre pe piață.

Aceste demersuri au fost susținute de o strategie bine definită, orientată către creștere durabilă și diversificare a portofoliului, asigurând dezvoltarea  pe termen lung a Grupului.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Alexandru Stânean: Anul 2024 a adus provocări semnificative pentru TeraPlast, generate de volumul de activitate foarte mare. Am crescut pe piața din România, ne-am extins atât înspre Vest, cât și înspre Est și continuăm să căutăm activ oportunități de achiziții.

Am avut și provocări. Avem o deflație a prețurilor și o contracție a cererii, în special din Germania și Franța. Ne confruntăm cu o cerere solidă, însă fluctuantă din zona lucrărilor publice și o scădere a sectorului rezidențial din România.

Cifra de afaceri a înregistrat o creștere de 32%, depășind estimările inițiale, iar exporturile au reprezentat 25,3% din totalul consolidat. Creșterea costurilor operaționale și cheltuielile asociate expansiunii au impactat negativ profitabilitatea, însă o parte a acestui impact este nerecurent.

Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs.?

Alexandru Stânean: Noi ne concentrăm pe business. Evident, nu rămânem indiferenți la tragediile războiului, însă noi ne concentrăm să facem cât mai bine ceea ce știm să facem de atâția ani.

Costul energiei și inflația au avut un impact negativ asupra profitabilității noastre, iar deflația a contribuit la scăderea vânzărilor – niciunul dintre aceste lucruri nu ne ajută.

Alegerile din România, pe de altă parte, sunt parte a unui proces normal și democratic. Ceea ce sperăm este să avem cât mai curând un guvern nou și mai ales un buget în care să vedem care dintre multiplele proiecte de investiții vor fi finanțate și care nu. România are proiecte de apă, canal și gaz și o mare nevoie de aceste proiecte pentru că suntem în infringement față de UE, deci avem nevoie de investiții.

Cu toate acestea, având în vedere deficitul bugetar, trebuie să vedem care dintre proiecte se vor finanța sau cofinanța și care nu.

Noi rămânem agili și ne concentrăm pe proiectele strategice. Anul viitor vom pune accent pe eficiența proceselor și pe monetizarea sinergiilor create prin achizițiile recente.

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Alexandru Stânean: Mediul de afaceri din România oferă oportunități pentru companiile care știu să le valorifice strategic. Forța de muncă bine calificată, mai ales în domeniile tehnice și industriale, constituie un avantaj competitiv, iar poziționarea geografică strategică facilitează accesul la piețele din Europa Centrală și de Est.

Sprijinul oferit de programele de finanțare europene stimulează investițiile în infrastructură și proiecte sustenabile, creând oportunități pentru dezvoltare pe termen lung. De asemenea, creșterea interesului pentru soluții inovatoare și eficiente din punct de vedere energetic deschide noi direcții de creștere, în special în industriile orientate către sustenabilitate.

În același timp, companiile trebuie să navigheze printre provocări importante. Suntem foarte expuși ca și economie la ceea ce se întâmplă în vestul Europei.

După ani de zile în care motorul economiei românești a fost, de fapt, economia germană, dacă nu reacționăm rapid, vom vedea o frânare ce vine din această expunere. În acest context, finanțarea insuficientă sau întârzierile din zona lucrărilor publice vor fi cu atât mai dureroase.

Pentru a valorifica oportunitățile și a atenua aceste vulnerabilități, companiile trebuie să adopte strategii flexibile și să investească în tehnologii noi care să crească productivitatea muncii și să le deschidă noi piețe.

Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Alexandru Stânean: România are nevoie de un guvern și are nevoie de un Buget pentru 2025. Ne-am dori ca orgoliile mărunte să nu împiedice realizarea în cel mai scurt timp a acestora. Este esențial să fie prioritizate investițiile în infrastructură, să se simplifice procesele birocratice și să se adopte politici fiscale care să stimuleze mediul de afaceri.

De asemenea, un dialog deschis și transparent între autorități și sectorul privat ar contribui semnificativ la consolidarea unui climat favorabil investițiilor.

Forbes: Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Alexandru Stânean: Strategia noastră pentru anul viitor se concentrează pe consolidarea poziției TeraPlast atât pe plan intern, cât și internațional, prin extinderea pe piețele externe și valorificarea noilor oportunități apărute în urma achizițiilor recente.

Prioritizăm eficientizarea operațională, investind în digitalizare și în optimizarea proceselor și rețetelor de fabricație pentru a crește profitabilitatea.

În același timp, vom pune un accent deosebit pe inovație și pe dezvoltarea de produse care să folosească mai mult material reciclat, care să răspundă cerințelor tot mai stricte din partea pieței și a reglementărilor de mediu. Aceste direcții strategice ne permit să rămânem competitivi și să ne continuăm traiectoria de creștere pe termen lung.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?

Alexandru Stânean:  La nivel mondial, provocările majore vor include gestionarea instabilității geopolitice și economice, precum și tranziția către o economie durabilă. Accelerarea schimbărilor climatice și reglementările vor genera nevoi noi, iar unul dintre domeniile în care acestea vor apărea este cel de management al apelor.

Fenomenele meteo extreme nasc nevoia de a inova în domeniul captării, infiltrării și transportului cantităților mari de apă. Nu avem infrastuctură pentru așa ceva și ea va trebui creată.

Pentru industria în care activăm, anul 2025 va fi definit de nevoia de adaptare la cerințele unei piețe tot mai diversificate și orientate spre sustenabilitate. Avem responsabilitatea de a contribui la scoatearea din natură a deșeurilor din mase plastice prin reutilizarea lor, iar noi suntem pregătiți să ne aducem aportul în această direcție.

Nu în ultimul rând, după ani de zile în care nu s-a discutat nimic despre competitivtatea economică a Europei, avem în sfârșit această discuție ca o prioritate a Comisiei. Așteptăm cu interes să vedem cum se va traduce în practică acest lucru și cum va contribui cu adevărat la creșterea competitivității economiei europene.

(4 decembrie 2024)

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.