FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Andrei Dumuța, General Manager Autovit.ro

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?

Andrei Dumuța: Din perspectiva pieței auto, cuvântul care poate caracterizează cel mai bine anul 2024 este “adaptabilitate”. Argumentele sunt multiple: de la transformarea tehnologică accelerată (impulsonarea tranziției către vehicule electrice, integrarea AI în mobilitate), la provocările economice complexe (intensificarea competiției între producătorii europeni și cei chinezi, presiunile din zona reglementărilor de mediu) și la necesitatea de a răspunde simultan cerințelor diverselor categorii de consumatori.

Adaptabilitatea devine, astfel, o strategie esențială pentru a rămâne relevant și a te dezvolta în ecosistemul auto actual.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Andrei Dumuța: Anul acesta avem o creștere semnificativă, de peste 10% la nivel de număr de anunțuri listate pe site, care a fost dublată și de o creștere cu peste 100.000 a numărului de cumpărători versus 2023. Aceste rezultate ne-au depășit așteptările setate la finalul anului trecut și vin pe fondul investițiilor continue în optimizarea platformei Autovit.ro, dar și a creșterii pieței de autoturisme rulate de anul acesta.

Principalele provocări sunt legate de lipsa de predictibilitate a pieței, cât și de previziunile incerte privind potențialele măsuri pe care viitorul guvern le va lua pentru a reduce deficitul bugetar.

Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs.?

Andrei Dumuța: Contextul geopolitic a generat o serie de efecte semnificative pentru piața auto și platformele digitale. Conflictele internaționale au accentuat rupturile în zonele de producție și distribuție a componentelor auto, ducând la volatilitate în prețuri și disponibilitate.

Consumatorii au devenit în acest an mai precauți în deciziile de achiziție, ducând la un timp crescut de finalizare a tranzacțiilor de cumpărare.

Realitatea economică s-a tradus printr-o cerere crescută pentru transparență, informații detaliate și soluții care să aducă predictibilitate într-o lume imprevizibilă.

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Andrei Dumuța: Mediul de afaceri din România este în continuare caracterizat de o dinamică pozitivă. Reziliența, capacitatea de adaptare și deschiderea către tehnologiile emergente rămân punctele forte.

Cadrul legislativ fluctuant, alături de lipsa de predictibilitate a măsurilor luate de către instituții, rămâne însă un “pain point”, cu atât mai mult cu cât nu vedem încă un plan concret de corectare a deficitului bugetar.

Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Andrei Dumuța: Ne dorim un cadru predictibil și stabil care să faciliteze investițiile, să susțină mediul de afaceri din România și care să accelereze procesele de digitalizare. Mizăm pe transparență, continuitate și mecanisme care să sprijine inovația și competivitatea.

Forbes: Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei Dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Andrei Dumuța: La Autovit.ro, consolidarea încrederii cumpărătorilor reprezintă un prim obiectiv important.

De-a lungul anilor, am investit semnificativ în instrumente de tip evaluare preț, istoric auto. Ne vom continua această direcție strategică, urmând să introducem în viitorul apropiat noi elemente care vor veni în sprijinul cumpărătorilor, facilitându-le procesul de achiziție.

Al doilea punct vizează utilizarea inteligenței artificiale în scopul creării unei experiențe cât mai facile de căutare și de vânzare a unei mașini. Pentru noi, IA este o prioritate încă din 2019, iar instrumentele de tip evaluare a prețului de piață au fost implementate folosind această tehnologie.

Odată cu revoluția genAI avem și mai multe instrumente la dispoziție pentru modul în care poți să prezinți o mașină pe site și de cum poți să personalizezi rezultatele unei căutări.

Nu în ultimul rând, o altă direcție strategică este extinderea parteneriatelor cu actorii din industrie pentru a crea o rețea integrată, care să le ofere consumatorilor o experiență completă de achiziție și utilizare a unui autovehicul. Aici putem puncta parteneriatele cu bănci pentru finanțare, dar și soluțiile de asigurare pe care le avem deja integrate pe site.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?

Andrei Dumuța: Sunt de părere că provocările fundamentale ale următorului an vor veni din zona de competiție între producătorii occidentali și cei chinezi.

De asemenea, tensiunile geopolitice vor continua să își spună cuvântul, lanțurile de aprovizionare globale depinzând de componente și materiale din întreaga lume.

La nivelul țării noastre, un efect foarte important îl vor avea măsurile luate de viitorul guvern pentru a echilibra bugetul.

(3 decembrie 2024)