
Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Aurelia Luca, EVP Skanska Ungaria & România
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?
Aurelia Luca: „Comunitate”. Pentru Skanska, comunitatea este esențială în tot ceea ce facem. Este despre cum sprijinim conexiunile dintre oameni, cum creăm spații care inspiră și cum contribuim la un viitor sustenabil. În complexul Equilibrium, acest angajament este evident prin inițiativele care pun comunitatea pe primul loc.
De-a lungul anului, am organizat o serie de evenimente care au încurajat conexiunea, colaborarea și relaxarea: de la seri tematice, activități de networking, până la inițiative care promovează sănătatea și starea de bine, precum Skanska Safety Week, întâlniri și inițiative pentru chiriași, celebrarea sărbătorii suedeze Midsommar și evenimentul Endless Summer care a marcat începutul toamnei și a reunit chiriașii noștri.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Aurelia Luca: Incertitudinile economice și geopolitice au reprezentat motive de îngrijorare, provocându-ne să rămânem agili și să ne adaptăm rapid. În acest context, ne-am concentrat pe priorități strategice precum sustenabilitatea, eficiența energetică și implementarea principiilor ESG.
Rezultatele noastre sunt în linie cu strategia stabilită la începutul anului, iar acest lucru ne bucură. Un exemplu concret este completarea mixului dinamic de chiriași în Equilibrium 2, unde am atras o serie de noi parteneri care contribuie la crearea unui mediu vibrant și conectat.
Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs.?
Aurelia Luca: Crizele globale au generat un val de incertitudine, obligându-ne să analizăm mult mai în detaliu fiecare decizie strategică înainte de a o implementa.
Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Aurelia Luca: Adaptabilitatea și creativitatea sunt atuuri esențiale ale mediului de afaceri românesc. Tot mai multe companii adoptă soluții sustenabile și practici ESG, iar aceasta este o direcție promițătoare pentru viitor.
Impredictibilitatea legislativă și fiscală reprezintă în continuare o provocare. Este nevoie de o colaborare mai strânsă între mediul de afaceri și autorități pentru a încuraja investițiile și planificarea pe termen lung.
Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Aurelia Luca: Ne dorim un dialog deschis și măsuri concrete care să susțină investițiile. Politici clare, stabilitate fiscală și sprijin pentru proiecte care contribuie la neutralitatea climatică ar transforma mediul de afaceri din România într-un exemplu regional de succes. Predictibilitatea ne ajută să planificăm și să implementăm soluții pe termen lung, să reducem riscurile, să optimizăm resursele și să asigurăm un impact pozitiv și durabil asupra comunităților în mijlocul cărora operăm.
Forbes: Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Aurelia Luca: Modelul nostru de business este bine definit: dezvoltăm, administrăm proiectele, vindem și explorăm constant noi oportunități.
Urmând această structură, ne concentrăm pe reducerea emisiilor de carbon, apoi pe colaborare și dialog cu comunitățile și stakeholderii. În acest sens, am lansat la începutul anului ESG+, un pachet de servicii conceput pentru a sprijini chiriașii să valorifice la maximum potențialul spațiilor de birouri. ESG+ acoperă mai multe arii de specialitate, inclusiv consiliere pentru utilizarea sustenabilă a spațiilor și inițiative educaționale. De exemplu, chiriașii pot învăța cum să economisească apă și energie în mod simplu și eficient. În plus, acest pachet le oferă instrumente care îi ajută să controleze și să optimizeze costurile asociate utilizării biroului. În al treilea rând, avem în vederea conectivitatea, inovația și incluziunea.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?
Aurelia Luca: În 2025, schimbările climatice și resursele limitate vor rămâne provocări globale majore. În imobiliare, ne așteptăm ca presiunea de a construi sustenabil și accesibil să necesite inovație și colaborare. Pentru Skanska, aceste provocări reprezintă oportunități de a îmbunătăți constant eficiența și sustenabilitatea proiectelor noastre.