FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Cătălin Albu, Associate Managing Director la Publicis România

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?

Cătălin Albu: Este greu de argumentat împotriva lui Brain Rot, desemnat drept cuvântul anului de către Oxford University Press. Îmi place duritatea asumată a expresiei, o reflectare justă a celor 8 miliarde și ceva de realități din jurul nostru.

Nu ar fi prea mult, însă, dacă aș nominaliza cuvântul Război că fiind reprezentativ pentru anul 2024. Vedem război convențional, cu rachete și refugiați, vedem război în discursurile publice și în dezbaterile politice mondiale, suntem expuși și chiar participăm activ la războaie atomizate, personale și extreme între noi că indivizi. Este o virulență fără precedent în reacțiile noastre, chiar și atunci când nu ne place o reclamă de Crăciun a nu-știu-cărui brand. 

Ca profesioniști în comunicare, fiind adevărații influenceri ai societății, trebuie să ne aducem aminte că publicitatea trebuie să fie (și) o sursă de entertainment, de descoperire și de rezolvare a unor nevoi care să ne facă pur și simplu oameni mai buni. Dar, pe timp de război, pare că am uitat asta.  

Forbes:Care au fost motivele tale de îngrijorare pentru business-ul pe care îl conduci, în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei, comparativ cu estimările de la început anului?

Cătălin Albu: Rolul nostru este să generăm growth pentru clienții noștri, pentru că succesul nostru depinde de succesul lor.

Resimțim, la rândul nostru, impactul mediului socio-economic din România: recordul negativ al inflației, schimbările fiscale, creșterea cheltuielilor salariale și, în general, a costurilor de operare. De cealaltă parte, suntem sub presiune constantă din partea clienților, pentru a identifica soluții mai eficiente de a reduce costurile.

În același timp, există și semne pozitive: per total, economia României crește, chiar și firav, iar noile tehnologii pe care le integrăm în procesele de lucru contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor noastre.  

2024 a fost un an bun pentru Publicis România. Am continuat dezvoltarea portofoliului de clienți și am extins ariile de colaborare cu majoritatea brand-urilor pentru care lucrăm. Suntem onorați să fim cea mai premiată agenție la Internetics din ultimii 3 ani și să „trimitem și la export”, fiind premiați pentru al treilea an consecutiv la Effie Awards Europe. 

Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei?

Cătălin Albu: Fiind parte din piața globală, alături de clienții noștri, sigur că suntem afectați de crizele internaționale, oricât de mult ne-am fi obișnuit deja cu ele (vezi Ucraina), sau cât de departe geografic ar fi de noi (Israel).

Perioadele electorale nu pot decât să adauge și mai multă incertitudine și o stare generală de expectativă, oprirea sau încetinirea inițiativelor curajoase, abordarea unui ton mai degrabă neutru în comunicare. 

Forbes:Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Cătălin Albu: Știm prea bine că suntem o colecție de contraste și paradoxuri. Probabil ăsta e brand-ul nostru de țară. (Zâmbește.)

Cred că următoarele două statistici puse în oglindă sunt reprezentative: conform unui studiu recent, în aproape jumătate dintre județe, numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților. În același timp, numărul de companii din România a crescut cu aproape 60% în ultimii 15 ani.

În tot acest contrast, există așadar un potențial enorm generat de explozia antreprenoriatului local, iar concurență cu brand-urile globale nu poate decât să genereze creștere.

Forbes:Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări ai de la autoritățile române?

Cătălin Albu: O întrebare complexă țînând cont de recentele întâmplări. Așteptările mele sunt legate de două coordonate care se regăsesc probabil în majoritatea răspunsurilor la această întrebare: Stabilitate și Transparență. 

Cum spuneam, complex…

Forbes:Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei tale de business pentru anul viitor?

Cătălin Albu: Ne uităm la 3 coordonate principale pe care ne bazăm dezvoltarea în următoarea perioadă, care sunt, de fapt, trei stâlpi de baza ai strategiei noastre de business. 

1. Focus pe rezultate. Avem ceea ce numim Growth Mindset, pentru că rolul nostru nu este să producem campanii de publicitate, ci să fim partener de business pentru clienții noștri

2. Diversificarea ofertei de servicii. Continuăm să fim lideri în Data prin ecosistemul nostru Data Intelligence (www.dataintelligence.ro) care, prin cele peste 50 de tool-uri și soluții, reprezintă un instrument esențial pentru profesioniștii din marcom, oferindu-le acces la informații critice actualizate în mod constant, indispensabile pentru luarea deciziilor într-un mediu în continuă schimbare.

3. Oamenii. Într-o lume a platformelor, leadership-ul nostru se bazează pe oameni. Continuăm să investim în dezvoltarea colegilor noștri și, în același timp, aducem la masă noi specializări, oameni cu expertiză din domeniile în plină dezvoltare (Tech, Social, Innovation). 

Forbes:Care consideri că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria în care activezi, în anul 2025?

Cătălin Albu: Provocarea principală vine din zona centralizării comunicării pe care o vedem la foarte multe brand-uri globale. Asistăm la o strategie de „strângere a rândurilor” la centru, din motive ce țin de nevoia unui control singular asupra strategiei, content-ului și bugetelor.

Aceasta reduce semnificativ oportunitățile agențiilor locale în ceea ce privește crearea de conținut local în favoarea adaptării campaniilor dezvoltate la centru, cu tot impactul aferent: bugete mai mici, relevanță locală mai mică, potențial redus de creștere etc.

De aceea, continuăm să dezvoltăm servicii, expertize și solutii locale, pentru a oferi o soluție holistică clienților noștri.

(11 decembrie 2024)