
Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Costin Nistor, Managing Director Fortim Trusted Advisors, an alliance member of BNB Paribas Real Estate
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?
Costin Nistor: „Oportunitate”. Anul 2024 ne-a oferit o mare șansă pe care nu trebuie să o ratăm. Aderarea completă la Schengen va oferi un impuls semnificativ pieței spațiilor logistice și sectorului transporturilor, consolidând poziția României ca un important hub regional.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Costin Nistor: În 2024, principala noastră preocupare a fost consolidarea activității pe cele 3 linii de business, cu un accent deosebit pe educarea pieței în privința administrării clădirilor de birouri și creșterea valorii acestora pe piață. Rezultatele financiare arată o creștere de peste 30% a cifrei de afaceri față de 2023.
Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs.?
Costin Nistor: Crizele suprapuse, situația geopolitică și incertitudinea alegerilor au influențat ritmul negocierilor și al deciziilor, însă compania noastră a reușit să se adapteze rapid și să își mențină direcția de creștere, identificând noi oportunități pe piață.
Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Costin Nistor: Cel mai important avantaj al mediului de afaceri din România este conectivitatea crescută cu Europa, partenerii de afaceri din afara țării manifestă un interes tot mai mare pentru țara noastră, iar potențialul de creștere este semnificativ.
Punctele slabe sunt influențate de contextul internațional: inflația și dobânzile ridicate, amplificate la nivel local de o anumită rezervă privind evoluția viitoare, cauzată de amânarea alegerilor.
Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Costin Nistor: La finalul unui an electoral complex, așteptările noastre de la autoritățile române sunt să mențină direcția de dezvoltare economică. Avem în lucru o reglementare a REIT-urilor, care poate asigura un mediu de business mai transparent și o infuzie de capital pe piața imobiliară, sprijinind dezvoltarea segmentului de închirieri de locuințe. Intrarea în spațiul Schengen va oferi un impuls considerabil pieței spațiilor industriale și transporturilor, consolidând poziția României ca hub regional începând din 2025. De politicieni depinde ca această dezvoltare economică să fie resimțită la nivelul întregii societăți.
Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei Dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Costin Nistor: Principalele trei puncte ale strategiei noastre de business pentru anul viitor sunt:
- Implicarea activă în educație, adresându-ne proprietarilor de clădiri și subliniind importanța renovării și adaptării clădirilor de birouri la cerințele ESG (Environmental, Social, Governance).
- Intensificarea colaborării între departamentele interne și atragerea partenerilor noștri de business din domeniul advisory către serviciile de Property Management și segmentul rezidențial.
- Creșterea portofoliului de clienți prin atragerea unor noi colaboratori și consolidarea relațiilor existente.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?
Costin Nistor: În 2025, provocările majore vor fi determinate de o combinație între instabilitatea geopolitică și transformările economice globale. În ceea ce privește industria noastră, una dintre cele mai mari provocări va fi integrarea rapidă a tehnologiilor avansate și a principiilor ESG care devin criterii esențiale pentru succesul pe termen lung. Adaptabilitatea va fi cheia: doar acele companii capabile să navigheze eficient prin aceste schimbări vor reuși să își consolideze poziția pe piață și să răspundă nevoilor în continuă schimbare ale clienților.