
Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Cristian Erbașu, Director General al Construcții Erbașu
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?
Cristian Erbașu: Cuvântul care caracterizează cel mai bine anul 2024 este „schimbare”. Aceasta reflectă trecerea de la vechiul exercițiu bugetar al Uniunii Europene (2014-2020) la cel nou (2021-2027), o tranziție care aduce noi priorități și oportunități. De asemenea, este marcată de avansul rapid al tehnologiei, care redefinește industriile și modul în care interacționăm. În plus, alegerile politice din acest an (2024 n.r.) subliniază natura dinamică a contextului social și economic.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Cristian Erbașu: Principalele motive de îngrijorare pentru afacerea pe care o conducem în 2024 au fost lipsa de continuitate în finanțare și birocrația excesivă, care continuă să reprezinte provocări majore pentru antreprenorii din România. În ceea ce privește rezultatele activității companiei, acestea s-au situat aproximativ în parametrii estimați, deși probabil vor fi ușor sub nivelul anticipat la începutul anului 2024.
Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Cristian Erbașu: Punctele tari ale mediului de afaceri din România, în contextul social și economic actual, includ stabilitatea energetică, derularea unor proiecte de investiții în infrastructură, precum și un nivel de impozitare redus comparativ cu alte țări din Europa.
Pe de altă parte, punctele slabe sunt reprezentate de structurile administrative greoaie, finanțarea scumpă și dificilă și lipsa forței de muncă calificate, aspecte care îngreunează dezvoltarea afacerilor.
Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Cristian Erbașu: La finalul unui an electoral complex, așteptările noastre de la autoritățile române se concentrează pe elaborarea unui buget național echilibrat, orientat în mare parte către investiții, ca fundament pentru dezvoltarea sustenabilă și creșterea economică.
Forbes: Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Cristian Erbașu: Principalele strategii de business pentru anul viitor vizează digitalizarea, tehnologizarea și sustenabilitatea, pentru creșterea eficienței, reducerea impactului asupra mediului și adaptarea la cerințele economiei moderne.
O a doua direcție vizează formarea profesională calificată, pentru dezvoltarea unei forțe de muncă pregătite care să răspundă cerințelor actuale și viitoare. Nu în ultimul rând, asigurarea finanțării, necesară susținerii proiectelor strategice.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?
Cristian Erbașu: La nivel mondial, principalele provocări sunt de natură militară, financiară și legate de gestionarea și asigurarea resurselor. În sectorul construcțiilor, prioritatea este asigurarea finanțării necesare pentru derularea proiectelor de investiții planificate în următorii ani în România.