
Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Florin Mîndru, Partner & Deal Manager SyndiFi
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?
Florin Mîndru: „Incertitudine”. Anul 2024 a fost marcat de o lipsă de predictibilitate în aproape toate domeniile – fiscal, legislativ, politic, dar și în ceea ce privește încrederea investitorilor. Dacă începutul anului 2024 părea promițător, cu mult optimism și o activitate intensă pe piață, ultimele luni au adus schimbări neașteptate, ca și cum am fi trecut brusc într-un alt film. Pentru noi, ca firmă specializată în investiții imobiliare comerciale, a fost un an în care fiecare decizie a trebuit regândită. Am fost nevoiți să ajustăm strategiile de business, să prioritizăm proiectele și să ne adaptăm rapid la un context care, în alți ani, ar fi părut greu de imaginat.
Forbes: Care au fost motivele de preocupare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Florin Mîndru: Cea mai mare provocare a fost instabilitatea politico-fiscală, o tendință generală a anului 2024. Această nesiguranță a generat rețineri în rândul investitorilor și a încetinit deciziile legate de alocarea capitalului. Deși prima parte a anului a fost promițătoare, cu un interes semnificativ din partea investitorilor locali și internaționali, tensiunile politice din a doua jumătate a anului au determinat amânarea unor proiecte importante.
În 2024 am reușit să semnăm proiecte de retail în valoare de aproximativ 12,5 milioane de euro. Vorbim despre un parc de retail de aproximativ 5.000 mp, pe care îl dezvoltăm la Oradea și un showroom auto pentru o companie din piața mașinilor electrice. Cu toate acestea, rezultatul reflectă o creștere de 74% față de anul anterior. Proiectele comerciale amânate nu au fost pierdute, ci doar transferate pentru 2025, când sperăm la o piață mai stabilă.
Forbes: Cum a influențat contextul de incertitudine economică activitatea companiei dvs.?
Florin Mîndru: Incertitudinea din 2024 ne-a obligat să devenim mai agili, mai riguroși și mai selectivi în alegerea proiectelor comerciale din real estate. Am testat continuu validitatea analizelor financiare și soliditatea parteneriatelor strategice. Cu toate acestea, rămânem optimiști pentru că interesul pentru piața imobiliară comercială este încă acolo, multe decizii au fost doar amânate, nu abandonate. În plus, pe termen mediu și lung, piață imobiliară comercială din România rămâne subdezvoltată comparativ cu alte piețe europene, oferind randamente peste medie, ceea ce deschide oportunități majore.
Forbes: În opinia dvs., care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Florin Mîndru: În ceea ce privește domeniul nostru de activitate, piața de real estate comercial, ne așteptăm că tendințele observate în 2024 să continue. În primul rând, estimăm că volumul de investiții va crește semnificativ. Dacă 2024 s-a remarcat prin tranzacțiile din I&L realizate prin exit-ul Globalworth, ne așteptăm că retailul să fie destinația favorită a investitorilor, având în vedere expansiunea susținută a jucătorilor de food.
De asemenea, temperarea inflației ar trebui să continue și să determine diminuarea corespunzătoare a costurilor de finanțare în anul 2025.
Domeniul office a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a gradului de ocupare, iar lipsa de proiecte noi în acest sector ar trebui să pună o presiune pe prime yields în următorul an. În plus, foarte important, pe un ton optimist: aderarea la spațiul Schengen urmează să aducă beneficii pieței de industrial & logistică, cu proiecte logistice noi care să completeze rutele comerciale și facilități de producție noi care să beneficieze de economiile de costuri inerente.
Forbes: Ce așteptări aveți de la autoritățile române in 2025?
Florin Mîndru: Ne dorim măsuri clare, coerente și consecvente care să contribuie la crearea unui mediu de afaceri previzibil și favorabil investițiilor. O prioritate ar putea fi adoptarea unei legislații specifice pentru companiile de investiții imobiliare (REIT), care să ofere un cadru fiscal stabil și beneficii competitive, aliniate cu practicile internaționale și care ar deschide ușa unei infuzii de capital important în piața locală.
Stabilitatea politică și legislativă este un alt aspect important; avem nevoie de consultări reale cu mediul de afaceri înainte de implementarea schimbărilor majore, pentru a asigura că deciziile reflectă atât nevoile companiilor, cât și obiectivele de dezvoltare economică.
Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dvs. de business pentru anul 2025?
Florin Mîndru: Consolidarea parteneriatelor strategice, diversificarea portofoliului și creșterea comunității de investitori sunt cele mai importante trei puncte ale strategiei de business pentru SyndiFi în 2025. Ne vom concentra pe dezvoltarea de relații solide și durabile cu investitori și dezvoltatori care împărtășesc viziunea noastră pe termen lung, asigurând o bază stabilă pentru proiectele viitoare. În ceea ce privește diversificarea portofoliului, vom explora noi segmente imobiliare cu potențial de creștere sustenabilă, astfel încât să dispersăm riscurile și să atenuăm impactul volatilitații pieței.
Pentru a genera o creștere a comunității de investitori, vom investi în tehnologii care să faciliteze accesul micilor investitori la piață proprietăților comerciale, contribuind la creșterea diversității și stabilității portofoliilor acestora.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?
Florin Mîndru: Pe plan global, ne așteptam ca incertitudinea macroeconomică, tensiunile geopolitice și volatilitatea ratelor dobânzilor să continue să influențeze mediul de afaceri. În sectorul imobiliar comercial, tranziția către proiecte sustenabile și reziliente va fi esențială. Integrarea tehnologiei, de la analize avansate de date pâna la managementul digital al investițiilor, va deveni un factor-cheie.
Temperarea inflației la nivel mondial și scăderea costurilor de finanțare vor fi factorul determinant pentru reluarea creșterii economice. Rămâne de văzut dacă va fi un proces gradual sau vor mai fi puseuri inflaționiste. Scăderea costurilor de finanțare va disponibiliza mai mult cash flow pentru operatorii de real estate comercial, pentru modernizare, digitalizare și investiții noi. Privind din perspectiva țării noastre, dacă în centrul și vestul Europei volumul de investiții este orientat spre modernizarea stocului existent, noi suntem în etapa de dezvoltare nouă și asta justifică diferența de yield, de la 2-4% la 5-7% și va atrage în continuare noi jucători pe piața românească.