FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Fulga Dinu, Country Manager CPI România

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?

Fulga Dinu: „Optimizare”. În 2024 am fost în plin proces de integrare, sub umbrela CPI România, a portofoliilor Immofinanz și S-IMMO, ce includ proprietăţi premium la nivel local atât pe segmentul office, cât și retail. Pentru a ne consolida poziția de lider de piață, continuăm procesul de optimizare a operațiunilor, cu investiții în remodelarea proiectelor comerciale și integrarea digitalizării și a sustenabilității în operarea clădirilor de birouri. La final de 2024, portofoliul office al CPI România este de 340.000 mp, iar cel de retail, de 270.000 mp.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Fulga Dinu: Am continuat să evoluăm în condiții de predictibilitate redusă, atât din cauza evoluțiilor externe, cât și a celor interne – încetinirea creșterii economice, cea mai mare inflație din UE, evoluția deficitului bugetar, evenimentele recente legate de alegerile prezidenţiale.

Chiar şi în aceste condiţii, am reușit să ne calibrăm operațiunile și să parcurgem pașii strategiei de business stabilite pentru 2024. 

Astfel, CPI România a înregistrat o performanță remarcabilă în acest an. Pe partea de birouri, am semnat atât contracte noi de închiriere, cât și prelungiri care depășesc 65.000 mp, depășind astfel performanța din 2023.

În ceea ce privește portofoliul de retail, ne-am concentrat pe diversificarea tenant mix-ului atât pe zona de fashion şi beauty, cât și pe cea de food și entertainment. Am semnat contracte cu branduri de renume, așteptate de public, cum sunt Primark (lansare la VIVO! Cluj-Napoca în 2025), Rituals (Sun Plaza), Burger King (VIVO! Baia Mare, Cluj-Napoca şi Sun Plaza). 

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Fulga Dinu: Starea mediului de afaceri din România reflectă dinamica economică, socială și politică a țării, iar România a avut un an electoral plin, în care companiile au fost atente la această dinamică pentru a putea face predicții și planuri de business pentru anul viitor și mai departe. 

La capitolul puncte tari, mediul de afaceri s-a bazat pe creșterea economică înregistrată de ţara noastră în ultimii ani, sprijinită de investiții străine și de creșterea consumului intern. De asemenea, accesul României la fonduri europene este un avantaj important. Avem și o forță de muncă calificată și competitivă pe care mediul de afaceri se poate baza, mai ales atunci când vorbim de dezvoltare, extindere și care sporește atractivitatea României în fața investitorilor. Mediul de business este matur și a devenit mai capabil să evolueze în regim de criză din cauza problemelor apărute în ultimii ani. Este extrem de important să continuăm să menţinem această stabilitate şi să transmitem mesaje clare, pro-europene.

Punctele slabe țin, în mod evident, pe lângă starea generală a economiei țării, inflația persistentă și deficitul bugetar greu de corectat într-un mod echilibrat şi de recenta situaţie legată de alegerile prezidenţiale, un moment care ne-a arătat cât de subţire este linia dintre continuarea creşterii economice şi un potenţial colaps.  

Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Fulga Dinu: Stabilitatea și predictibilitatea mediului economic şi celui politic sunt foarte importante pentru ca afacerile să prospere în România, să fie atrase noi investiții și țara să-și continue dezvoltarea pe toate planurile și în toate sectoarele. Este esențial ca măsurile economice adoptate să fie sustenabile, să nu fie politici bazate pe promisiuni nerealiste. Foarte utile sunt consultările cu mediul de afaceri înainte de adoptarea politicilor economice. Pentru reducerea birocrației, este nevoie de reformarea sistemului administrativ şi de crearea unor sisteme digitale eficiente pentru interacțiunea dintre mediul de afaceri și administrația publică. 

Forbes: Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Fulga Dinu: Cele trei puncte strategice ale următorului an rămân aceleaşi: îmbunătăţirea performanţei prin implementarea unor soluţii creative şi eficiente, continuarea adoptării de soluții ESG la nivelul întregului nostru portofoliu și încheierea tranzacţiilor pe care ni le-am propus pentru optimizarea portofoliului.

ForbesCare considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?

Fulga Dinu: Instabilitatea politică rămâne cea mai mare provocare în 2025, pentru că poate veni la pachet cu instabilitate economică și posibile tensiuni sociale. Prin urmare, în acest context, mediul de business îşi pune toată încrederea în clasa politică pentru un proces electoral transparent, cu candidaţi bine pregătiţi, care pot garanta stabilitate şi predictibilitate.